Şef nou la DNA Oradea. Cine este procurorul care va prelua frâiele instituţiei
0Şef nou la DNA Oradea. În urma controlului demarat de către strucura centrală, ca urmare a rezultatelor slabe obţinute, în 2017, de procurorii orădeni, delegarea procurorului Adrian Muntean nu a mai fost prelungită. Locul său a fost luat de procurorul Felicia Popovici.
În urmă cu un an, procurorul Adrian Muntean (37 de ani) era delegat la şefia DNA Oradea, pentru şase luni. În luna septembrie, mandatul lui Muntean a fost prelungit cu încă şase luni, perioadă care a expirat la data de 29 martie 2018.
"Mi-a expirat al doilea mandat de delegare, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii delegării peste un an, decât din motive excepţionale. Suntem o grămadă de procurori în DNA Oradea. Dacă nu ar fi fost cine să fie delegat, atunci ar fi fost motive excepţionale şi se putea prelungi delegare", a declarat procurorul Adrian Muntean.
După cum arată bilanţul pe 2017, sub conducerea lui Muntean rezultatele procurorilor orădeni au fost printre cele mai slabe, astfel că, la mijlocul lunii martie, structura centrală a dispus efectuarea unui control. Chiar dacă rezultatele nu au fost făcute publice, un lucru este cert: mandatul procurorului Muntean nu a mai fost prelungit.
Adrian Muntean activează în cadrul DNA Oradea din anul 2011, el fiind cel care a instrumentat, printre altele, dosarul baronului Alexandru Kiss, dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor, şi dosarul fostului şef al CNADNR, Dorin Debuceanu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu şi fals.
Printre dosarele aflate în lucru la procurorul Muntean se numără cel al episcopului ortodox Sofronie Drincec, dosar în care s-au efectuat percheziţii în urmă cu un an jumate, dosarul în care foştii judecători ai Curţii de Apel Oradea, Mircea Puşcaş, Traian Munteanu şi Mihaela Pătrăuş sunt inculpaţi pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu, dar şi dosarul fostului şef al vămilor Radu Mărginean, suspectat pentru luare de mită.
Dosare cu greutate
Prin ordin al procurorului Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din 30 martie 2018 s-a dispus delegarea, pe o perioadă de şase luni, a procurorului Felicia Popovici (37 de ani) la conducerea Serviciului Teritorial Oradea.
Absolventă a Facultăţii de Drept din Oradea, a Institutului Naţional al Magistraturii, şi procuror din anul 2009, noua şefă a DNA Oradea este cea care a obţinut arestarea lui Iuliu Kiss, alias Paprika, în 2012, pe vremea când era procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Interlopul Paprika a provocat un accident rutier care a dus la moartea tinerei Adriana Jurcan şi rănirea gravă a altor două fete, sora geamănă a Adrianei şi verişoara lor. El a fost trimis în judecată şi condamnat la 5 ani de închisoare.
Ajunsă la DNA Oradea, în 2015, Felicia Popovici a instrumentat dosarele medicilor de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Până acum, medicul Ovidiu Pleşa a fost condamnat, definitiv, la 3 ani de închisoare cu executare, iar doctoriţa Anca Grigorescu a primit, în primă instanţă, doi ani de închisore cu executare, urmând ca sentinţa finală să o dea magistraţii Curţii de Apel Oradea.
Un alt dosar instrumentat de către procuroarea Popovici este cel al lui Leontin Ţârle, fostul director al Casei Judeţene de Pensii Bihor, acuzat de infracţiuni de corupţie, respectiv dare şi luare de mită, în dosarul medicilor şi asistenţilor din cadrul aceleaşi instituţii.
Tot procuroarea Popovici instrumentează şi dosarul lui Ovidiu Dăescu, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, pus sub învinuire pentru fraudarea unor fonduri europene de pe vremea când era şeful instituţiei. Actualul viceprimar al oraşului Beiuş este acuzat că pe vremea când se afla în fruntea Agenţiei pentru Protecţia Mediului ar fi obţinut fonduri europene în programul „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău” şi ar fi decontat cheltuieli efectuate cu documente fictive. Valoare cheltuielilor fictive se ridică la aproape un milion de euro. Ar fi vorba despre un proiect care avea ca scop protejarea habitatelor de lilieci din trei judeţe.