Protest al liceenilor la Oradea. Ei au cerut demisia şefului ISJ Bihor VIDEO
0Peste 150 de elevi de liceu au protestat, joi, 27 mai, la Oradea, cerând demisia şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, după schimbarea din funcţie a directorului Colegiului Naţional Emanuil Gojdu din reşedinţa de judeţ, una dintre cele mai bine cotate unităţi de învăţământ din ţară.
Protestul a fost iniţiat de Consiliul Elevilor de la Colegiul Gojdu, coordonat de preşedintele Ştefan Abrudan, gojdiştilor alăturându-li-se şi liceeni de la Colegiile naţionale orădene Mihai Eminescu, Onisifor Ghibu sau Iosif Vulcan, dar şi părinţi şi profesori ai şcolilor. Participanţii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Blage, nu uita, va veni şi ziua ta”, „Uniţi pentru Nicoară”, „Excelenţa călcată în picioare”, „Premianţi şi olimpici, batjocoriţi, nu susţinuţi”, „Gojdiştii deţinuţi îşi vor demnitatea înapoi”.
Protestatarii au solicitat demisia şefului Inspectoratului şcolar Bihor, Virgil Blage, şi au mărşăluit până în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, unde o delegaţie a urcat pentru a-şi prezenta doleanţele.
Tinerii au fost primiţi chiar de şeful Inspectoratului, Virgil Blage, care le-a reproşat până şi faptul că au scandat sloganuri împotriva lui.
"Credeţi că ceea ce aţi strigat afară vă face cinste unor elevi?", le-a spus Blage.
Întâlnirea s-a purtat pe un ton aprins şi s-a terminat fără ca inspectorul şef să reuşească să-i convingă pe liceeni să renunţe la acţiunea lor. Tinerii au ieşit de la întâlnire comentând că a fost "un monolog excelent".
"Ceva de Orwell"
Protestul vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Florin Nicoară, directorul celei mai cunoscute şcoli din Oradea, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, a fost demis prin votul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, reproşându-i-se faptul că, deşi oraşul este în scenariul I, fiecare clasă din această şcoală are o zi în care stă acasă, cu lecţii online, orele au în continuare 40 de minute, iar pauzele au fost scurtate la 5 minute, timp în care elevii oricum nu au voie să iasă din clasă.
„Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcărie, profesorii se schimbă la clasă ca gardienii”, a declarat şeful Inspectoratului, Virgil Blage, pentru ebihoreanul.ro, reproşând că elevii de la Gojdu nu au voie să iasă în pauze, „sunt ţinuţi ca în puşcărie”, „ceva de Orwell”, dar şi că, din cauza programului didactic redus, la ora 12 elevii sunt pe terasele din Oradea.
Gojdiştii protestează
Demiterea directorului Colegiului Gojdu, dar şi declaraţiile publice ale inspectorului şcolar general din Bihor i-a revoltat pe elevii şi pe profesorii din şcoală care, la sfârşitul săptămânii trecute, pe reţelele de socializare au afişat mesaje de susţinere a acestuia.
„Toate măsurile adoptate de către domnul director Nicoară sunt nişte măsuri de bun simţ, luate ţinând cont de toate riscurile care pot apărea, protejând atât elevii, cât şi cadrele didactice şi restul personalului din şcoală. Nu este nimic orwellian, doar o conducere responsabilă. Semnat, o elevă de pe terasă”, se arată într-un mesaj postat de una dintre eleve.
La rându-i, directorul Florin Nicoară a declarat că decizia inspectorului general Virgil Blage este o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta, şi a contestat decizia de demitere în instanţă, în timp ce şeful Inspectoratului Şcolar, Virgil Blage, a dezvăluit că, anterior acestei decizii, a reclamat la Ministerul Educaţiei mai multe transferuri „neclare” din şcoală.
Luni, majoritatea elevilor, atât din clase gimnaziale cât şi liceeni, dar şi mai mulţi profesori au ieşit în curtea şcolii, purtând pancarte cu mesaje "Elevii de la terasă nu se lasă", "Uniţi pentru Nicoară" sau "Gojdu protestează".
Vă recomandăm şi:
Pregătire Evaluare Naţională 2021. Cum te poţi pregăti online pentru examenele de anul acesta
Fotografii cenzurate în anuarul unui liceu. Gestul a scandalizat elevii şi părinţii