Primăria Oradea mută copacii din loc. Big John, maşinăria testată de municipalitate FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Oradea nu va mai tăia arborii preţioşi din oraş. Administraţia locală a adus un utilaj special, Big John 90D, care le scoate cu rădăcini şi pământ, apoi le replantează în alt loc.

Big John scoate copacii în baloţi de pământ şi îi replantează fără să le afecteze rădăcina FOTO L.G.
Big John scoate copacii în baloţi de pământ şi îi replantează fără să le afecteze rădăcina FOTO L.G.

Primăria Oradea a început mutarea a 12 arbori și 6 arbuști din zona centrală, unde în prezent se lucrează pentru amenajarea pasajelor subterane, în şanţul Cetăţii. Arborii, majoritatea cu un diametru de 30-35 de centimetri, sunt din speciile pin, carpen, ienupăr și tei, iar arbuștii sunt gutui japonezi și photinia.

Exemplarele, „cu valoare estetică”, sunt scoase cu un utilaj special "Big John" model 90D. Lamele acestuia ridică arborele cu tot cu pământul din jurul rădăcinilor, îl culcă pe remorca maşinăriei cu care îl transportă până la noul loc unde va fi relocat. Aici, utilajul sapă o groapă suficient de mare pentru ca arborele să poată fi replantat, în acest caz în șanțul Cetății Oradea. 

Copacul a ajuns în Cetatea Oradea FOTO L.G.
Copacul a ajuns în Cetatea Oradea FOTO L.G.

După relocare, arborii și arbuștii vor fi urmăriţi de funcţionarii Direcției Tehnice, care vor interveni în cazul în cazul în care va fi necesar, pentru a le asigura supravieţuirea.  

„Lucrările la rețeaua de pasaje au în vedere inclusiv protejarea vegetației existente. Așadar, ne-am dorit să salvăm arborii și arbuștii mai tineri, care au și valoare ornamentală, relocându-i în altă zonă a orașului, fiind extrași mecanic, fără a le afecta rădăcina”, a mai spus primarul Florin Birta.

Edilul-șef a arătat că utilajul cu care se realizează întreaga procedură este în perioadă de testare. „Este un utilaj care se află în perioadă de testare, să vedem cum funcţionează“, a explicat, pentru Adevărul, primarul Birta. 

Mega-şantier

Arborii au fost mutaţi din zona Centrul Civic - Piața Gojdu, unde în prezent se desfășoară cea mai complexă investiţie din Oradea, un sistem cu 5 pasaje subterane menite să fluidizeze traficul în cel mai important nod rutier al urbei.

Investiția se ridică la circa 20 de milioane de euro și este realizată de asocierea formată din Freyrom, Construcții Erbașu și Pro Cons Groupeste co-finanțată din fonduri europene.

Pentru realizarea lucrărilor, circulația în zonă a fost oprită, pentru ca muncitorii să poată lucra în voie. Constructorii trebuie să termine lucrările până la sfârșitul lunii decembrie 2023, când se încheie actualul ciclu de finanțare europeană 2014 - 2020. „Altfel, toate lucrările care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2023 vor trebui continuate și finanțate de către bugetul local”, a explicat motivul primarul Florin Birta.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite