Premieră medicală în România: un rinichi a avut trei „proprietari“ şi a salvat două vieţi în decurs de doar două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandor Cslaplar, al doilea „proprietar“, alături de soţia lui, Dana.
Bărbatul a beneficiat de rinichi timp de două luni, după care i-a fost prelevat
Sandor Cslaplar, al doilea „proprietar“, alături de soţia lui, Dana. Bărbatul a beneficiat de rinichi timp de două luni, după care i-a fost prelevat

Lumea medicală din ţara noastră a înregistrat o premieră: la Oradea a avut loc prelevarea unui rinichi ce fusese transplantat în primăvara acestui an

Sandor Csaplar, un bihorean de 37 de ani, a suferit săptămâna trecută o hemoragie cerebrală şi a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă din Oradea. Starea lui s-a înrăutăţit, iar în cursul zilei de duminică a fost declarat în moarte cerebrală.

Odată confirmată moartea cerebrală, medicul curant are obligaţia să informeze familia că ruda lor este decedată pentru că, în legislaţia din România, se confimă că moartea cerebrală este moarte. „Am discutat cu soţia pacientului. Aceasta şi-a dat acordul pentru prelevarea unor organe, soţul ei, în timpul vieţii, manifestându-şi dorinţa de a-i fi prelevate organele în cazul în care situaţia ar fi impus-o“, a declarat doctor Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de Transplant din Bihor.

Partea ieşită din comun a poveştii este că rinichiul care i s-a prelevat lui Sandor Csaplar nu era al lui, ci îl primise tot prin transplant, în luna aprilie, de la tatăl lui. Bărbatul de 37 de ani suferea de diabet tip 1 de la vârsta de 14 ani. În 2013 a fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică, nefropatie diabetică. Singura lui şansă de supravieţuire era transplantul. S-a înscris pe lista de aşteptare pentru rinichi renal, iar pe 1 luna aprilie 2015 a primit un rinichi de la părintele său.

A fost nevoie şi de acceptul tatălui

„A fost pentru prima dată în România când s-a recoltat şi pe urmă transplantat un rinichi primit“, a mai spus Carmen Pantiş. Soţia bărbatului şi-a dat acordul pentrul prelevarea inimii şi ficatului, în timp ce pentru rinichi a fost nevoie şi de acceptul tatălui celui aflat în moarte cerebrală.

„Astfel, prin transplantarea rinichiului şi ficatului, două vieţi au fost salvate. Una în Cluj şi cealaltă în Bucureşti. Din păcate, transplantul de inimă nu a avut loc“, a mai spus doctor Carmen Pantiş. Ficatul a ajuns la un pacient în vârstă de 51 de ani din Cluj, iar ficatul la un pacient de 37 de ani din Bucureşti.

Prelevare

„Fiind o premieră în medicina din România, persoana care a primit rinichiul transplantat va fi monitorizată Studiile de specialitate arată că un astfel de transplant merge bine dacă nu face reject acut de grefă, care se manifestă în primele zile de la operaţie“, a punctat medicul Carmen Pantiş.

O altă premieră a constat în faptul că prelevarea ficatului s-a realizat doar de medici orădeni, fiind vorba despre Sorin Ianceu, Sabău Tudorel Florian, Pataki Ştefan şi Pop Lăcrimioara. A fost cea de-a 11-a prelevare ce a avut loc în acest an la Oradea.

Acord din timpul vieţii

Soţia lui Sandor spune că a discutat cu soţul ei încă de dinainte de transplant despre donarea de organe. „Mi-a spus că este de acord cu prelevarea, chiar şi dacă un singur organ ar putea fi transplantat, şi că îşi doreşte să fie incinerat. Păcat că nu s-a putut face şi transplantul de inimă. Cardiologul ne-a spus că inima lui era una bună, dar indiferenţa sistemului medical a lăsat o inimă să moară, a luat şansa unei vieţi. Unii medici ar trebui să vină să ia exemplu de la Oradea, în special de la medicul Carmen Pantiş a cărui dăruire nu poate fi descrisă în cuvinte“, a mărturisit Dana Grama-Csaplar.

După transplantul de rinichi din luna aprilie, Sandor s-a simţit foarte bine, însă joi noaptea, s-a ridicat din pat, s-a dus la baie şi i s-a făcut rău. Când a dat să iasă din baie i-a spus soţiei că îl doare foarte tare capul. A leşinat şi a căzut.

Prelevare

Dragoste din copilărie

„Era un om iubit în Săcuieni, un om care, deşi a trecut prin multe, şi avea probleme cu sănătatea, emana un optimism fantastic. Chiar dacă nu mai este printre noi, el trăieşte în prin vieţile salvate, iar dorinţele lui sunt legi sfinte pentru mine şi am să i le îndeplinesc“, a mărturisit Dana Grama-Csaplar.

Dana şi Sandor se ştiau de la vârsta de 6 ani, legătura dintre ei fiind una puternică, mai ales că s-au mutat împreună de la 15 ani. „Ne-am iubit de micii copii. Ne-am uitat unul la altul şi am ştiut că suntem sortiţi să fim împreună“, a mai spus soţia.

"Studiile de specialitate arată că un astfel de transplant merge bine dacă nu face reject acut de grefă, care se manifestă în primele zile de la operaţie" dr. Carmen Pantiş

Cine este al treilea proprietar al rinichiului

Rinichiul adus de la Oradea a fost transplantat, în noaptea de marţi spre miercuri, de o echipă a Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (IUTR), coordonată de profesorul Mihai Lucan. Operaţia a durat circa patru ore şi a fost un succes. Primitor a fost un sibian de 51 de ani, Ioan Arnău, care suferă de insuficienţă renală de un an de zile. Dan Luscalov , coordonatorul de transplanturi al IUTR, a susţinut că primitorul nu a fost greu de găsit. „Ceea ce e interesant este faptul că am făcut două teste de compatibilitate. Unul l-a vizat pe donatorul iniţial (tatăl care şi-a salvat copilul donându-i rinichiul acum trei luni – n.r.), iar altul pe cel de-al doilea donator. Teoretic era nevoie doar de compatibilitate între donatorul iniţial şi primitor, dar având în vedere că este o premieră pe ţară şi nu ştiam la ce să ne aştepăm, am vrut să fim siguri că totul va fi în regulă“, a susţinut Luscalov pentru „Adevărul“. Conform şefului IUTR, Mihai Lucan, doar 30 de astfel de intervenţii s-au făcut în lume.

Rinichiul funcţionează

Pacientul se simte bine, rinichiul transplatat începând să funcţioneze încă de marţi noapte, chiar din timpul operaţiei. „Am primit un SMS de mulţumire de la dânsul în care îmi spunea că se simte foarte bine. Se pare că rinichiul funcţionează chiar mai bine decât în cazul unui transplat făcut pentru prima dată. Explicaţia stă în faptul că probabil rinichiul s-a obişnuit şi tolerează bine imunosupresoarele, care sunt administrate după transplat pentru a ne asigura că organismul nu respinge organul nou“,  a mai spus Luscalov.

El a susţinut că, faţă de un transplat normal, operaţia realizată în premieră la Cluj presupune anumite dificultăţi: „E o dificultate tehnică la recoltare, când s-a intervenit într-un abdomen în care a fost realizat un transplant. Organele recţionează faţă de tot ce e străin în corp şi vindecarea se face prin cicatrizare. În burtă, această cicatrizare duce la formarea unor punţi de fibrină între diverse organe. Când se intervine, acele acele punţi trebuie să fie tăiate“. De asemenea, există o dificultate în prelucrarea vaselor de sânge ale rinichiului care au fost deja prelucrate pentru primul  transplant, a precizat medicul. „Recuperarea se face la fel ca la ceilaţi pacienţi cu transplant. După 10-12 zile va fi externat, iar apoi urmează controalele de rutină”, a concluzionat Luscalov.

Vă mai recomandăm:

Ce este moartea cerebrală şi ce se întâmplă în timpul recoltării organelor. „Donatorul devine rece. De multe ori este necesară încălzirea lui“

A murit după ce a fost muşcat, de gât, de câinele familiei. La doar trei ani, un băieţel a devenit cel mai tânăr donator de organe din Bihor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite