PORTRET Orădeanca Cristina Şuţa este voluntarul care îmbracă săracii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanca s-a apucat de voluntariat în urmă cu trei ani, când a aflat că poate practica asta şi în România. Şi înainte, însă, ea împărţea constant haine familiilor sărace din oraş. Din totdeauna Cristina a fost un suflet sensibil îndrăgostit de frumos.

Profil:
Născut: 24.12.1961
Studii: Liceul CFR, curs de specializare în contabilitate
Familie: Căsătorită, un copil

 „Mi-a plăcut foarte mult dansul”, explică ea. „În anii `80 aveai puţine opţiuni dacă vroiai să dansezi. Eu m-am înscris în Ansamblul Bihorul şi am avut ocazia de a dansa câţiva ani în festivalurile şi concursurile din ţară şi chiar de peste hotare. După o perioadă, am ajuns instructor de dans la un liceu din Oradea”, a spus Cristina. După ce şi-a întemeiat o familie, orădeanca a renunţat la artă şi a lucrat o perioadă la CFR, pentru ca mai târziu să aleagă profesia de contabil.

„Mi-au plăcut multe lucruri în viaţă. Iniţial mi-am dorit să fiu coafeză sau manechiuristă, apoi mi-a plăcut dansul şi în final mi-am dat seama că pot lucra cu cifrele cu plăcere şi cu uşurinţă în acelaşi timp”, a explicat ea. Indiferent de dorinţele pe care le-a avut sau le-a descoperit pe parcurs, Cristina nu şi-a schimbat niciodată mentalitatea în privinţa adevăratelor valori. „Am considerat mereu că trebuie să faci un bine dacă poţi să-l faci, fără să aştepţi vreo răsplată. Nu o să scrie niciodată pe fruntea ta că ai făcut o faptă bună”, a spus femeia.

Arta de a fi util

Cristina a devenit voluntar cu acte în regulă acum trei ani, când s-a înscris în Asociaţia Caritas Eparhial. „Urmăream cu interes la televizor acţiunile de voluntariat şi îmi doream foarte mult să mă implic, dar nu ştiam unde să mă adresez. Eu am aflat că am posbilitatea să fac asta în Oradea, întâmplător, la biserică”, a explicat Cristina. „M-am înscris la un curs în care am aflat ce este voluntariatul şi ce presupune să faci asta, apoi m-am implicat în toate campaniile în care a fost nevoie de mine”, a spus aceasta.

Iniţial Cristina s-a implicat în colectarea de alimente. „Întâlneşti tot felul de oameni la aceste acţiuni. Unii te privesc cu dispreţ, astăzi sunt dispuşi să ajute. Am trecut însă peste obstacolele prejudecăţilor, pentru că am ştiut de la început ce mă aşteaptă”, a spus Cristina. De-a lungul timpului, voluntara s-a ocupat de activităţile administrative şi a ajuns apoi implicată în distribuirea hainelor pentru sărmani.

„Înainte de a fi voluntar, eu am împărţit haine familiilor sărace din oraş sau de la ţară. Acum le împart pentru beneficiarii noştri şi încerc în acelaşi timp să-mi mobilizez cunoscuţii să dea o mână de ajutor”, a mai spus femeia. Cred că voluntariatul este cel mai util mod de a-ţi petrece timpul liber”, a adăugat Cristina.

Întrebări şi răspunsuri

Crezi că ai fi avut alte perspective dacă te năşteai în străinătate?
Nu îmi doresc să mă fi născut în străinătate. Mai degrabă îmi doresc să fi fost România la un alt nivel. Cred că aş fi avut parte de un sistem medical mai bun. Cred că altele ar fi fost perspectivele dacă aş fi avut mai mult acces la informaţie şi dreptul la libera circulaţie.

Ai întâlnit cazuri de beneficiari care să te impresioneze foarte tare?

Întâlneşti tot felul de cazuri. De la copii şi bătrâni care te impresionează, la oameni care se complac. Câteodată norocul ţi-l faci singur.

Ce-i place:
Cristina spune că-i place foarte să facă mişcare şi apreciază sportul în general. Ascultă cu plăcere muzică clasică. Îi plac foarte mult comediile şi filmele care au un mesaj de transmis. Îi place foarte mult să citească. Nu ratează spectacolele de teatru care vin în oraş. Îi place foarte mult baletul.

Ce nu-i place:
Cristina spune că nu suportă minciuna. Voluntarei nu-i plac oamenii care sunt profitori sau nerecunoscători. Nu suportă poluarea. Nu-i plac oraşele aglomerate. Nu-i place mizeria. Este foarte dezamăgită de sistemul sanitar din România. Nu mănâncă niciodată spanac.


Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite