PORTRET Adi Hădean este bucătarul devenit celebru în blogosferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Le-a făcut aproape pe toate, însă gătitul l-a făcut cunoscut în blogosferă şi l-a adus pe locul doi în Transilvania, în topul celor mai vizibile bloguri. Mai nou, bucătarul este implicat, la fel ca celebrul Jamie Oliver, este implicat într-un proiect menit să îmbunătățească alimentația copiilor din grădinițele de stat.

Profil:

Născut. Pâncota, Arad. 1977
Studii. Facultatea de Electronică, curs de bucătar
Familie. O iubită şi un câine

A făcut de toate, de la presă scrisă, radio, televiziune, actorie, până la cărat cu spatele, barman, DJ şi MC, bucătar şi pizzaiolo. „Sunt un exemplu de reconversie profesională şi dinamică a forţei de muncă", glumeşte bloggerul. Ceea ce l-a făcut însă cunoscut şi i-a adus succesul a fost pasiunea pentru gătit, care, aşa cum recunoaşte Adi, o are de pe vremea când era copil.



„Gătesc din copilărie. Am lucrat mult în media, peste un deceniu, şi probabil pentru că am făcut ambele lucruri cu pasiune, s-au întâlnit pe blog. N-a fost mereu uşor, nu-i nici acum, n-a fost mereu bine, pentru că n-am avut un profesor de blogging ori un profesor de fotografie. Am învăţat de la prieteni şi neprieteni, mimând, luând exemplu. În trei ani am ajuns la ce-i acum. Se poate şi mai bine. Lucrez la asta în fiecare zi", povesteşte bucătarul.

„Uşor doar în bucătărie"


Reţeta lui Adi, pasiune plus bucătărie plus blog, s-a transformat într-o afacere, blogul lui fiind pe locul doi în topul celor mai vizibile din Transilvania. „E o afacere pornită din pasiune. Se întreţine singură, aici mă refer la pasiune, şi se dezvoltă odată cu afacerea pe care o întreţine. Sigur că-i mult de lucru şi că nu prea e loc pentru erori, dar e bine aşa. Nu mă refer aici la blog, deşi şi cititorii de bloguri sunt tot mai pretenţioşi şi nu te mai caută dacă-i dezamăgeşti, ci la cealaltă latură a activităţii mele gastronomice, aceea de consultant. Clienţii au aşteptări, trebuie să le oferi rezultate. Nu-i mereu uşor să faci asta. Uşor e doar în bucătărie. Acolo-s în largul meu, pot să stau între oale de dimineaţa până seara, fără să simt oboseala. Uneori o ţin aşa săptămâni sau luni în şir. Alteori doar câte cinci-şase zile, dar e la fel. Gătesc şi nu-mi dau seama când trece vremea", mărturiseşte Adi.

El recunoaşte că bucatele care-i ies din mâini nu sunt făcute după  reţete stricte, semn că bucătăria se face mai bine dacă te laşi ghidat de simţuri decât de gramaje. „Reţetele-s peste tot în natură. La piaţă, în supermarket, în frigider, în pădure. E destul să aşezi ingredientele în ordinea cea bună. Uneori gătesc şi reţete tradiţionale, româneşti ori din altă parte, dar în general compun reţete cu ce am la îndemână", spune Adi.




image




Pe urmele lui Jamie Oliver

image


La fel ca şi celebrul bucătar din Marea Britanie, Adi Hădean este implicat într-un demers al autorităţilor locale. "Primăria Cluj Napoca a demarat un program destinat să îmbunătățească alimentația copiilor din grădinițele de stat din oraș. Împreună cu echipa de nutriționiști condusă de profesorul Nicolae Hâncu, o să elaborez meniurile pentru grădinițele clujene și o să lucrez la implementarea meniurilor. Ar putea trece o lună până vor fi gata meniurile dar ne străduim să nu dureze prea mult. Vor fi meniuri pentru 8 săptămâni și vor cuprinde rețete sănătoase, conforme cucerințele nutriționiștilor care au experiența lucrului cu copiii și știu exact care-s nevoile unui copil în dezvoltare. Sperăm să reușim să-i învățăm pe copii să se hrănească sănătos încă de mici și astfel să prevenim alunecarea lor spre o zonă a bolilor de nutriție, diabet, obezitate și toate relele care vin odată cu ele", povestește bucătarul.


Întrebări şi răspunsuri

Te gândești să-ți deschizi un restaurant sau vrei să rămâi doar în blogosferă?

Mă gândesc, dar cel mai probabil nu se va întâmpla prea curând. Dar asta nu înseamnă că-s prizonier în online. Viața adevărată, bucuriile și dramele adevărate sunt offline. În online poți doar să vorbești despre ele.

Care e rețeta care-ți iese cel mai bine?

Nu știu, nu mi-am pus problema așa. Și cred că rețetelor mele nu le-ar plăcea să le pun într-un clasament.

Ai experiențe amuzante legate de gătit? S-a întâmplat să nu-ți iasă cum ai vrut?

Când începi să gătești la 7 ani, aduni tot felul de experiențe, și amuzante și aproape tragice. Se poate să dai foc la casă, ori măcar să fii aproape de asta, se poate să faci mâncare total necomestibilă ori să faci glume culinare, înghețată cu tone de ardei iute. Dar se întâmplă să și înveți lucruri cu care rămâi toată viața.

Cine sunt "fanii" tăi în bucătărie? Gătești des pentru prieteni?

Casa noastră le e deschisă prietenilor, ne vedem des, ba cu unii, ba cu alții, ba facem câte o reuninune mai mare. Ne bucurăm de mâncare (nu gătesc doar eu mereu, uneori se lipesc și prietenii mei de grill sau vin cu mâncare făcută de ei acasă ori cu prăjituri fabuloase.

Cum a fost cu tortul de cartea recordurilor făcut la Cluj?

Nu a fost de cartea recordurilor. A fost doar un tort foarte mare și foarte bun, pe care l-am făcut împreună cu o doamnă pe care o cunoșteam de câteva zile și cu care m-am împrietenit. Apropo, va reprezenta România la Campionatul Mondial al Ciocolatei, la Varșovia. Numele ei e Anda Călinici. Revenind la tort, a arătat ca o masă albă pe care se desfășurau 32 de partide de șah, simultan. Am pus pe el 2048 de plăcuțe din ciocolată și 1024 de piese de șah, tot din ciocolată și acestea. Tortul a avut 9 metri pătrați, a fost acoperit cu fondant alb și umplut cu cremă de mascarpone și caramel sărat. Au trecut câteva luni de atunci și tot nu-mi vine să cred că am participat la așa ceva.



Ce-i place
„Nu prea cunosc conceptul de «timp liber». Asta nu înseamnă că-s obsedat de muncă, din contră. În ultima vreme am destul de mult timp la dispoziţie şi-l gestionez binişor. Fac sport,  scriu, citesc, privesc un film sau ies la plimbare cu aparatul foto de gât. Dacă-i vreme bună, iau bicicleta”.

Ce nu-i place
„Ultima dată când am răspuns la întrebarea asta, am spus că între lucrurile care nu-mi plac se află sucul de piersici. În ziar a apărut «urăşte sucul de piersici, pe care nu l-ar bea pentru nimic în lume». Deci, mă abţin”.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite