Performanţa unui porumbel voiajor din Oradea: 940 de kilometri în mai puţin de 14 ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Andrei Bondar (31 de ani) este pasionat de porumbeii voiajori, iar unul dintre exemplarele sale a reuşit performanţa de a parcurge aproape 1.000 de kilometri într-o singură zi.

În anul 2011, orădeanul Andrei Bondar, de profesie consultant pe fonduri europene, a ales să se ocupe de porumbeii voiajori, după ce ani la rând a crescut diferiţi porumbei. Cei pe care-i creşte acum ajung să participe la diferite concursuri, astfel că satisfacţia este mult mai mare, iar emoţiile trăite nu pot fi descrise.

Sute de kilometri în câteva ore

Unul dintre porumbeii crescuţi de Andrei a reuşit performanţa de a parcurge dinstanţa Oradea-Berlin, respectiv 940 de kilometri (aerieni), într-o singură zi, clasându-se pe locul doi din peste 5.000 de porumbei participanţi.

“A venit de la un concurs unde nu a fost favorizat de vânt. Sunt multe concursuri favorizate de vântul din spate, astfel că viteza de zbor poate ajunge şi 95 de kilometri/oră. Porumbelul meu a venit cu o viteză medie de 68 de kilometri pe oră, fiind al doilea pe clasamentul general la etapa de 940 de km, Berlin Naţional 2016. S-a lansat dimineaţa, la 7 şi un sfert, când a fost eliberat din maşina de concurs şi a ajuns seara la ora 21.00 şi câteva secunde”, ne-a povestit columbofilul Andrei Bondar.

Performanţa porumbelului este cu atât mai mare cu cât avea doar un an.

“Este un porumbel de bază în crescătorie, şi sper că facă normă la categoria maraton. Până acum a zburat doar o etapă la maraton, si două etape de mare fond, în total reuşind să aibă nouă clasari de la începtul sezonului până la final”, a mai explicat orădeanul.

Când se află printre porumbei, orădeanul uită de toate grijile. Fiind pasionat de creşterea acestora, întreţinerea lor, chiar dacă nu este una uşoară, este una plăcută, iar satisfacţiile cele mai mari le are odată cu obţinerea rezultatelor.

image

Andrei Bondar

Andrei şi-a înfiinţat la Orada o crescătorie de voiajori în anul 2014, fiind al treilea an în care porumbeii crescuţi de el zboară.

Sportul columbofil necesită destul de mult timp din timpul tău liber. Dimineaţa începe la 5.30, urmează de la ora 9 munca la birou, iar seara, de la  18.30 mă întorc din nou la porumbei. Foarte multe lucruri se bazează pe un program de pregătire asemănător unui sportiv. Avem curse de viteză care sunt mai scurte, şi care nu necesită la fel de multă pregătire, sau avem cursele de maraton, aşa cum a fost cea de la Berlin, unde necesită mai mult efort din partea porumbeilor, aşadar trebuie să-i pregătim cu mâncare mult mai energetică: alune, cânepă, miez de floarea soarelui. Din când în când le mai facem şi cîte un tratament”, explică Andrei.

Întreţinere şi idealuri

Întreţinerea porumbeilor poate fi costisitoare în funcţie de idealurile fiecărui crescător şi de cât de  bine îşi doreşte să fie pregătiţi zburătorii. Mâncarea specială conţine între 10 şi 15 tipuri de seminţe, după care necesită diferite suplimente, Costurile sunt date de cerere şi ofertă. Un porumbel poate ajunge de la 1.000-2000 de euro până la zeci de mii de euro.

În România s-au vândut porumbei voiajori campioni cu sume ce încep de la 4.000 de euro,  fiind revânduţi în China cu 26.000 de euro”, a precizat columbofilul orădean.

Porumbeii voiajori se nasc cu calitatea de a se întoarce acasă, însă crescătorii trebuie să le cultive această calitate.

Un porumbel voiajor se va întoarce întotdeauna la locul de unde a zburat afară. Antrenamentele încep de la distanţe de 5 kilometri şi ajung la sute de kilometri.  

În medie un porumbel poate zbura 5-6 ani, dar se poate atinge şi 8 ani de zbor, depinde de modul în care au fost întreţinuţi. Durata medie de viaţă a unui porumbel este de 15 ani.

Va mai recomandam:

FOTO Sute de porumbei voiajori, printre care şi campionii României, expuşi la Oradea

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite