Pe bicicletă, în Munţii Apuseni. Traseu fascinant printr-un peisaj calcaros unic în Europa
0
Apusenii îi primesc cu braţele deschise pe cei care dispuşi să-i descopere, îi răsplătesc cu peisaje unice în Europa şi îi fac să le crească adrenalina cu fiecare metru pe care-l parcurg. ,„Adevărul“ vă prezintă, în cadrul Campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, un colţ de rai prin care pasionaţii de pedalat se pot plimba în voie.
Locuri şi peisaje unice pot fi descoperite de turiştii care aleg să înceapă aventura pe două roţi. Apă turcoaz, poiană cu flori, păduri imense, pereţi calcaroşi de sute de metri, văi ce primesc aspect de canioane, de asta au parte aventurierii care aleg să parcurgă unul dintre traseele montane din Bihor.
Apusenii oferă turiştilor posibilitatea petrecerii timpului liber atât prin străbaterea de trasee turistice montane, cât şi prin plăcerea unei plimbări pe bicicletă.
Ştei-Pietroasa-Poiana Florilor-Arieşeni este traseul pe care vi-l propunem astăzi, un traseu de aproximativ 70 de kilometri. Are o dificultate medie, accesibil iubitorilor de aventură pe două roţi.
Din rucsacul turistului nu trebuie să lipsească pelerina de ploaie, o sursă de lumină, o sticlă cu apă şi harta traseului. Echipamentul trebuie să fie unul cât mai lejer. Cu casca de protecţie pe cap, cotierele şi genunchierele la locul lor, începe aventura.
De la Ştei la Sudrigiu sunt de parcurs 10 kilometri de asfalt, pe DN 76, drumul fiind unul plin de gropi şi intens circulat. Odată ajunşi la Sudrigiu, o luăm la stânga, spre Pietroasa, iar de aici, dacă turistul doreşte să viziteze Peştera Urşilor, se poate abate din drum, mai face 18 kilometri dus-întors şi ajunge la Chişcău, unde poate vizita una dintre cele mai frumoase peşteri din ţară, peştera Urşilor.
Tot în Chişcău se poate opri la muzeul etnografic “La Fluturi ”, unde intrarea este gratuită, orice donaţie fiind binevenită. Nană Lucreţia oferă plăcinte calde, cu dulceaţă sau brânză, numai bune pentru continuarea călătoriei.
Din Pietroasa spre Padiş pedalează pe un drum recent asfaltat, cu atenţie maximă la serpentine. Pe această porţiune Crişului Pietros coboară, astfel poate admira mici cascade, repezişuri, bulboane dar şi o apă de culoarea turcoazului, culoare dată de calcarele de pe fundul apei.

“Trebuie urmat drumul asfaltat până la intersecţia cu drumul forestier ce urcă spre Valea Galbenei, de aici mai având de parcurs cinci kilometri până la Poiana Păuleasa. Este vorba despre un traseu în care turistul trece printr-o pădure bătrână de carpen şi fag. Pe parcursul traseului sunt locuri din care se văd pereţii calcaroşi ai Cheilor Jgheabului, pereţi abrupţi şi spectaculoşi. La intrarea în primul sector al Cheilor Galbenei se poate face un popas scurt turistul descoperind frumuseţea din Poiana Florilor”, ne-a spus Mihai Olenici, membru Apuseni Experience.
La orizont se deschide o fâneaţă plină de flori colorate, flori ce nu pot fi culese. Tot aici se poate răcori cu apă rece de izvor. Odată pornit la drum va observa că Valea se adânceşte în albie şi se pot observa pereţii stâncoşi de calcar, de sute de metri înălţime, plini de intrări în peşteri.
“Carstul în pădure este specific Apusenilor, fiind ultima zonă din Europa unde se mai poate admirra. Drumul coteşte la dreapta, lasând în urmă Valea Galbenei şi continuă pe Valea Luncşoarei. Pereţii stâncoşi sunt acoperiţi cu păduri de fag, priveliştea fiind una spectaculoasă”, ne-a explicat Mihai Olenici.
Valea se îngustă şi primeşte un aspect de canion. Drumul scoate turistul într-o şa după care urmează un coborâş pe Valea Cobleştului, biciclistul având de trecut dintr-o parte în alta a satului Cobleşti, un cătun pitoresc, cu specificile garduri de lemn ale moţilort. La ieşirea din cătun drumul dă în mijlocul Arieşenului.
Este un traseu ce poate fi parcurs în aproximativ 6 ore, în tot acest timp munca depusă la urcare fiind pe deplin răsplătită de peisajul montan, pe alocuri unic în Europa
Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.
Pe aceeaşi temă:
FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei
FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei
FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica
FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei
FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea










