Motivul unic pentru care devenim dependenţi de reţelele sociale. Impactul Facebook asupra minţii - explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu ai Facebook, nu exişti!” este expresia tot mai des auzită în rândul internauţilor. Nu este un secret că  reţelele de socializare ne ocupă o bună parte din timp, iar specialiştii susţin că putem cădea în capcana lor fără să ne dăm seama că ne pot afecta în mod negativ.

Nu puţine sunt studiile care s-au realizat pe tema reţelelor de socializare iar rezultatele sunt controversate. Unii dintre cercetători afirmă faptul că petrecerea timpului pe reţelele de socializare ne face să ne simţim singuri şi nefericiti, iar alţii, mai optimişti, ne spun că utilizarea lor creşte nivelul de fericire.

Astfel, pentru unele persoane, reţelele de socializare au devenit o parte constitutivă a imaginii de sine şi îşi pot cosmetiza viaţa într-un avatar astfel încât să se îndepărteze încet şi sigur de realitate. Tot specialiştii susţin că dependenţa este „la un click distanţă”.

“Persoanele care aleg să îşi petreacă timpul pe reţelele de socializare trebuie să se aştepte la efecte negative. Se poate ajunge chiar la izolarea de familie, sau grupul de prieteni. Totodată, petrecerea timpului în faţa calculatorului, dicutând cu persoane cunoscute sau mai puţin cunoscute, poate da stări de anxietate, tulburări ale somnului sau chiar stări de anxietate”, ne-a explicat prof. psiholog Crina Lezeu.

Potrivit acesteia, când vine vorba despre efecte negative în rândul elevilor se poate vorbi despre rezultate mai slabe la şcoală, dar şi despre tot mai multe absenţe.  Activitatea acerbă pe Facebook contribuie la disfuncţionalitatea unei relaţii, putând fi un prognostic pentru o ruptură, chiar şi un divorţ.

Psihologii susţin că în cazul dependenţei de reţelele de socializare, în creier se eliberează dopamina, un neurotransmiţător care influenţează căutarea noului. Excesul de dopamină ne determină să ne dorim din ce în ce mai mult şi creează senzaţii de extaz, implicându-ne într-un carusel epuizant. Socializarea cu ceilalţi într-un mediu real eliberează alt tip de neurotransmiţători, cum ar fi serotonina (hormonul fericirii) şi oxitocina (hormonul iubirii), pentru care creierul va fi recunosăator.

“Când vine vorba despre avantajele folosirii reţelelor de socializare trebuie să recunoaştem că ele există. Se păstrează mai uşor legătura cu persoane importante din anturajul nostru, dar aflate la mare distanţă. Totodată, avem posibilitatea să intrăm în grupuri de persoane care împărtăşesc aceleaşi valori şi au aceeaşi dinamică”, a mai precizat psihologul Crina Lezeu.

Una dintre concluziile specialiştilor arată că investirea timpului în reţelele de socializare ar trebui să reflecte interesele personale şi să fie organizată astfel încât să nu se interpună activităţilor importante pe care le desfăşurăm.

Va mai recomandam:

Şase metode prin care putem deveni mai inteligenţi. Ce se întâmplă în creierul nostru când ne dorim să fim mai deştepţi - explicaţiile psihologilor

Cum să avem o familie fericită, cel mai sigur model de urmat - sfaturile preoţilor şi psihologilor pentru armonia de acasă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite