Meteoritul care a lovit Oradea, cel mai vechi care a căzut în România: „O sferă de foc a fost observată pe cer, a traversat avanposturile, iar apoi a căzut în pădure“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vremurile îndepărtate, căderile de meteoriţi erau interpretate drept semne divine, prevestitoare de mari nenorociri. Judeţul Bihor a fost „lovit“ în cel puţin două localităţi de corpurile de foc. Un cercetător al Arhivelor Naţionale a descoperit una dintre cele mai vechi consemnări privind căderea unui meteorit, pe vremea când trupele austriece cuceriseră oraşul.

În primăvara anului 1692, Cetatea Oradea era asediată de forţele imperiale, comandantul armatei, contele Otto von Auersperg, pregătind asaltul final. Un eveniment astronomic neaşteptat a bulversat cele două armate şi pe locuitorii care mai rămăseseră prin împrejurimi.

 "Studiam o rolă cu microfilme conţinând documente militare medievale despre Transilvania, trimisă de Arhivele de la Viena, când mi-a atras atenţia o schiţă. Iniţial am crezut că este vorba despre un bombardament de artilerie, deoarece era reprezentată o explozie. Apoi am observat că presupusa ghiulea venea dintre nori şi, cercetând atent, inclusiv notele de pe marginea ei, mi-am dat seama că este vorba despre un meteorit", spune Mihai Georgiţă, cercetător la Arhivele Naţionale din Oradea.

Soldaţii austrieci îşi fumau liniştiţi pipele în avanposturile de lângă cetate când au văzut pe cer o bilă de foc. Şi nu, nu era o ghiulea de la ei. Bila de foc a trecut peste avanposturi depăşind cetatea pentru a se prăbuşi mai apoi undeva în pădurile din spatele fortăreţei, acum cartierul Velenţa. Obiectul a explodat asemeni unei ghiulele care ar fi cântărit, după relatările soldaţilor austrieci, 200 pfunzi (un pfund = 0,453 kg cu variaţii regionale). Evenimentul i-a tulburat într-atât încât contele Otto von Auersperg, comandatul trupelor de asediu, realizează o schiţă edificatoare şi i-o trimite generalului Friedrich Veterani care, la rândul său, îl înştiinţează urgent pe împăratul Leopold al II-lea într-un raport militar.

Schiţa realizată de generalul von Auersperg a fost inclusă ulterior într-un amplu raport despre campania militară din Transilvania de către generalul Friedrich Veterani, documentele fiind transmise împăratului Leopold I pe 20 aprilie 1692.

"În ziua de 8 ale lunii (aprilie - n.r.), în jur de 10 noaptea, la Oradea o sferă de foc a fost observată pe cer, a traversat avanposturile noastre, peste cetate şi peste tabără, iar apoi a căzut în pădure", scria von Auersperg despre căderea meteoritului de la Oradea.

Meteoriţi Banat

Căderea meteoritului a fost considerată un semn bun de către soldaţii austrieci care, înarmaţi cu încredere şi câteva ghiulele incediare, reiau asediul la 7 mai 1692. Astrele au fost de partea lor. Trei săptămâni mai târziu, la 28 mai 1692, turcii capitulează, iar Abdulatiff Paşa semnează un armistiţiu prin care turcii se angajau să îşi vândă în 5 zile toate posesiunile şi să se îndrepte spre Pancevo.

Studiind acest fenomen, cercetătorul orădean a stabilit că meteoritul a urmat în cădere traiectoria nord-vest către sud-est, locul impactului fiind undeva în cartierul Velenţa. În raport, după cum era ilustrat şi în schiţă, se mai arată că meteoritul a explodat "cu forţa a 200 kilograme de explozibil". Raportul nu menţionează dacă au fost recuperate sau nu bucăţi din meteorit.

Consemnarea evenimentului astral a intrat şi în "Catalogul meteoriţilor", editat de Brithis Museum, iar documentul despre meteoritul de la Oradea este cea mai veche însemnare ce relatează fără doar şi poate o cădere de meteorit pe teritoriul României.

Chiar şi aşa, cercetătorul orădean spune că mai sunt izvoare istorice ce relatează posibile căderi ale meteoriţilor. Într-o cronică feudală maghiară de pe la 1605 se reţine că o bilă de foc a căzut în pădurea de lângă satul Arpăşel. Lumea a fugit îngrozită, speriată că vine sfârşitul lumii. Totuşi, un slujitor al principilor Bathory este trimis să vadă despre ce este vorba. Cronica relatează că cercetaşul ar fi găsit în pădure un bătrânel care le-a transmis Bathoreştilor să nu mai facă rele, că păcătuiseră destul până atunci.

Şapte meteoriţi au căzut de-a lungul timpului în România, cel de la Oradea fiind considerat, deocamdată, cel mai vechi dintre ei. La Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea se află un singur fragment de meteorit care a explodat deasupra localităţi Tăuţi (jud. Arad) în 1937. Iniţial, pietroiul spaţial cântărea 21 de kilograme, după explozie rupându-se în mai multe bucăţi.

Va mai recomandam:

Legenda celui mai mare meteorit care a lovit Oradea. Ce s-a ridicat în locul craterului lăsat de corpul extraterestu

Înfiorătoarea poveste a celor trei turci ucişi după ce au săpat fântâna castelului din Hunedoara: „Mărite domn, apă aveţi, dar inimă nu!“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite