Medicul beiuşean Marta Buteanu, prima femei cadru didactic universitar din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Marta Buteanu (stanga)
Dr. Marta Buteanu (stanga)

S-a dăruit trup şi suflet profesiei de medic şi a avut doar note maxime de la începutul şcolii şi până la finalizare cursurilor de medicină. A fost prima femei cadru didactic universitar din România, devenind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta. A murit, însă, la doar 30 de ani, răpusă de gripa spaniolă.

A fost cea mai mică dintre cele trei fete ale familiei Buteanu din oraşul bihorean Beiuş. La vârsta de 9 ani şi-a pierdut mama, iar prin intermediul studiului a încercat să-şi distragă atenţia de la această mare pierdere.

După absolvirea celor patru clase, Marta Buteanu  este prima fată din colegiul beiuşean care, în calitate de elevă particulară absolvă clasele superioare şi în 1905 susţine examenul de Bacalaureat. Este singura fată a cărei poză apare pe tabloul  care i-a imortalizat pe absolvenţii anului 1905.

Când a optat pentru cariera medicală, alegerea ei nu a surprins pe nimeni. Doi dintre fraţii ei erau studenţi la Facultatea de Medicină din Budapesta, discuţiile celor doi trezindu-i interesul. Hotărârea finală  a luat-o după o experienţă trăită cu unul dintre cumnaţii ei, medic de familie în Jibou. Între 1905-1907 studiază intens şi acumulează cunoştinţe teoretice şi practice câştigând admiraţia profesorilor prin perseverenţă şi spirit creator. În 1908, tot la Pesta, termină semestrul I şi II de medicină. A avut note de invidiat reuşind ca prin rezultatele obţinute să beneficieze de reducerea totală a taxelor de studii, ceea ce a dovedit că era silitoare şi eminentă. După ani de studii în Budapesta urmează perioade lungi de timp petrecute în sudul Franţei, dar şi în Elveţia. Acestea i-au influenţat şi evenimentele sociale nu doar cele medicale, mai ales prin mişcare de susţinere a egalităţii accederii femeii la studii.

Revine la facultatea din Budapesta cu excelente abilităţi lingvistice, cu experienţe extinse  pentru a finaliza ultimul an de studii. De la studii gimnaziale şi până la examenele medicale a avut doar note maxime.

A trăit pentru munca sa la Clinica de Interne din Budapesta care i-a devenit loc de muncă şi casă.

În anul 1914 izbucneşte primul război mondial, iar cei doi fraţi ai Martei sunt obligaţi să  se înroleze. Lucrează zi şi noapte, încearcă să-şi înlocuiască toţi colegii înrolaţi, să asigure fluxul obişnuit al clinicii , să se ocupe de  fiecare pacient. Odată cu trecerea timpului devine unul dintre oamenii de bază ai clinicii de interne nr. 2, foarte apreciată în colectivul profesoral.

Dr. Marta Buteanu a efectuat cu succes cercetări în perioada 1914-1915 demonstrând că Adiganul terapeutic este echivalent cu alte produse. A fost prima femei cadru didactic universitar din România, ea fiind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta.

În timpul războiului, Iosif unul dintre fraţii medici ai Martei Buteanu a fost otrăvit  cu gaz pe frontul italian, şi în ciuda eforturilor  depuse de  Marta, nu a mai putut fi salvat, murind în luna Mai 1918.

În acelaşi an a izbucnit epidemia gripei spaniole şi în cadrul Clinicii nr. 2 a fost înfiinţată o secţie  pentru tratarea gripei spaniole. Cu toate că medicul Jendrassik i-a interzis Marteiaccesul la bolnavii gripaţi, în acele momente grele, Marta a ales să  fie alături de colegii ei. La începutul lunii decembrie, din nefericire, s-a îmbolnăvit şi ea. Colegii au depus toate eforturile să o salveze. Era slăbită fizic, dar lucidă. Cu câteva zile înainte să se stingă din viaţă şi-a aşternut ultimele gânduri în limba română către fratele ei. În scrisoarea care cuprindea şi testamentul, recunoaşte că înfruntă moartea cu stoicism. ”Te anunţ că accept moarteaîmpăcată. Îmi pare rău că vei avea, din nou de suferinţă. Dragă Lau, de câţiva ani am fost aşa de fericită că n-am trăit degeaba”, a scris Marta.

S-Aa stins din viaţă pe 16 decembrie 1918 alături fiindu-i cei care au iubit-o şi preţuit-o, medicii şi asistentele clinicii.

A murit prea repede, o viaţă plină de  muncă, s-a sfârşit prea curând o carieră promiţătoare a unei doamne doctor tenace şi talentată. Avea doar 30 de ani.

“Echipa medicală din cadrul clinicii universitare de interne nr.2, cu mari regrete, anunţă că, foarte talentata, sârguincioasa, devotata, prietena tuturor, doctor Marta Buteanu, asistent profesor, în această lună, pe data de 16, la ora 12, a decedat după două săptămâni de mari suferinţe” fost mesajul de condoleanţe transmis de colegi.

Medicul Marta Buteanu îşi doarme somnul de veci în cimitirul municipal din oraşul bihorean Beiuş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite