FOTO VIDEO Un tronson important al DN 76 a fost reabilitat prin metoda reciclării. Peste 50 de kilometri de asfalt, în trei luni
0O porţiune de peste 50 de kilometri a Drumul Naţional 76 este aproape gata. Este vorba despre tronsonul Oradea-Bitii, considerat de mulţi dintre şoferi cel mai prost drum din ţară. În mai puţin de trei luni, prin metoda reciclării asfaltului, au fost reabilitaţi 52 de kilometri, în acest moment pe tronsonul respectiv mai fiind o porţiune de aproximativ 130 de metri la capătul dinspre Pocola unde urmează să se toarne asfalt.
Considerat de cei mai mulţi dintre şoferi cel mai rău drum din România, pe DN 76 se circulă în condiţii bune. Un tronson de peste 50 de kilometri a fost reabilitat prin metoda reciclării, astfel încât a fost finalizată calea de rulare, urmând ca din primăvară să se toarne stratul de uzură şi să se finalizeze podeţele.
În toamna acestui an, CNADNR a decis rezilierea contractului cu CCCF Timişoara care în patru ani executase doar 7% din reabilitarea tronsonului Oradea-Beiuş al DN 76, iar tronsonul a fost împărţit în trei loturi.
Licitaţiile au fost câştigate de către trei constructori care au ales să folosească metoda reciclării asfaltului, o metodă controversată în România, însă destul de des întâlnită în Europa, şi nu numai. În prezenţa şefului CNADNR Cluj, Eugen Cecan, şi a celui de la Oradea, Octavian Balog, Claudiu Pop, prefectul de Bihor a prezentat realizări din ultimele trei luni.
“La începutul anului mi-am asumat cu funcţia acest tronson de drum (Oradea-Bitii), pentru că mi se părea anormal modul în care arăta. Acest tronson pe care s-a putut intra pe procedura de reciclare s-a făcut. Celelalte tronsoane sunt în cadrul unui contract şi nu avem cum să intervenim acolo, în acest moment. Are doi ani de garanţie, iar în primăvară se va turna stratul de uzură 4-6 centimetri, peste ceea ce există acum. Sper ca până la sfârşitulu lui 2016 să fie tot drumul finalizat. Aduc mulţumiri fostului director CNADNR dar şi actualului director al CNADNR care m-a asigurat că finalizarea reabilitării acestei şosele va rămâne prioritară”, a declarat Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor.
Lucrarea pe toate cele 3 tronsoane executate de firmele Viarom Contruct, Eldiclau şi Trameco are garanţie de 2 ani.
La începutul anului 2016 vor fi scoase la licitaţie lucrările conexe: consolidări, lărgirile în curbă, stratul de uzură. Potrivit directorului Cecan, pentru a nu exista nelămuriri, ceea ce s-a încheiat în aceste zile cu ajutorul tehnologiei de reciclare a asfaltului este doar „o etapă intermediară”.
Întrebat despre cât de bun este acest tronson, şeful CNADNR Cluj a precizat că s-au mai făcut asemenea lucrări şi în zona noastră, adăugând că procedeul reciclării este folosit de zeci de ani şi în Occident sau în China. „Va rezista!”, a conchis inginerul. Prin metoda reciclării metrul pătrat de drum reabilitat s-a ridicat la aproximativ 100 de lei, faţă de cel puţin 80 de euro cât ar fi costat metru pătrat în cazul asfaltării clasice, astfel că prin noua procedură s-a realizat o economie de aproximativ 40%. Investiţia pe întreaga lungime de 52 de kilometri se ridică la aproximativ 42,5 milioane de lei.