FOTO Campanie de prevenire a furturilor din locuinţe: “Nu postaţi on-line fotografii cu obiectele de valoare sau cu structura locuinţei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean ihor au organizat mai multe activităţi informativ preventive  în cadrul Campaniei preventive „Hoţi sunt creativi, fii preventiv!”, derulată la nivel naţional în scopul informării populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.

Activităţile realizate de poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni au constat în întâlniri cu reprezentanţi ai unor asociaţii de proprietari, elevi şi studenţi. În cadrul întâlnirilor cu studenţii şi elevii, poliţiştii de prevenire şi proximitate le-au recomandat acestora cum să prevină furturile din spaţiile de cazare, dar şi să acorde o atenţie sporită detaliilor pe care le postează pe site-urile de socializare cu privire la lipsa de acasă şi la deţinerea unor bunuri de valoare. Poliţiştii bihoreni le-au recomandat tinerilor să nu posteze on-line fotografii cu obiectele de valoare sau cu structura locuinţei.

Poliţiştii au continuat promovarea mesajului campaniei în cadrul unor acţiuni stradale, desfăşurate în locuri publice cu un aflux mare de cetăţeni, cărora le-au oferit materiale informativ - preventive realizate în cadrul campaniei. Pe parcursul întâlnirilor cu cetăţenii, poliţiştii de prevenire şi proximitate au prezentat o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu. Astfel, le-au explicat cetăţenilor că furturile din locuinţe sunt înlesnite de uşile sau ferestrele lăsate deschise sau neasigurate.

O altă metodă folosită de hoţi care a fost prezentată pentru a preveni victimizarea este cea a împrietenirii cu victima pentru a-i câştiga încrederea. Totodată, escaladarea şi pătrunderea prin ferestrele lăsate deschise reprezintă un alt mod de operare întâlnit frecvent, poliţiştii oferind recomandări punctuale cetăţenilor, pentru a preveni victimizarea acestora. Pentru promovarea mesajelor campaniei au fost distribuite până în prezent 1.500 de pliante cu recomandări preventive, iar 150 de afişe cu mesajul campaniei au fost expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.

Unul din patru furturi, favorizat de neglijenţă

Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

Poliţia bihoreană vă recomandă: nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie; dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului; nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă; evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat; nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.

Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să vă ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită.

Socializare on line şi pericole

Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare sau că sunteţi plecaţi de acasă. Selfie-urile sunt şi ele distractive, dar aveţi grijă la ce lăsaţi să se observe în imagine. Nu puneţi poze în care se poate vedea ce obiecte deţineţi sau care e structura apartamentului dumneavoastră. Treceţi peste impulsul de a anunţa pe reţele de socializare că urmează să plecaţi într-o vacanţă extraordinară. Check-in-ul din aeroport vă aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în faţa hoţilor. Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare.

Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate. Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor. Indiferent de pretext, nu le oferiţi persoanelor necunoscute informaţii despre tine sau vecinii tăi. Nici despre bunurile deţinute, nici despre programul de lucru. Închideţi ferestrele şi uşa de fiecare dată când plecaţi de acasă. Unul din patru  furturi din locuinţă este favorizat de neglijenţa proprietarilor care le lasă o portiţă deschisă hoţilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite