EXCLUSIV Lecție de solidaritate în stil britanic, pentru copiii condamnați de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un director britanic de succes le face viața puțin mai frumoasă și suferința mai ușor de suportat copiilor români bolnavi de cancer, aflați în faze terminale. Chief Executive Officer al Omilos Group, Graham Kilbane, a convins elevi englezi să doneze jucării, cărți și alte lucruri necesare vieții de zi cu zi, pentru copiii din România, aflați în suferință. CEO se implică personal în strângerea ajutoarelor.

Vine săptămânal din Anglia, cu avionul, la Oradea și aduce câte un sac de jucării. Britanicul, impresionat de suferința micuților, după ce a constatat că românii, din cauza greutăților, sunt mai reticenți în a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, vrea să ne învețe ce înseamnă responsabilitatea socială. "Trebuie să înțelegem că pentru copiii bolnavi de cancer, acesta ar putea fi ultimul lor Crăciun", și-a justificat Graham inițiativa.

Era Park și Hospice Emanuel au demarat o campanie pentru susținerea copiilor bolnavi

Graham Kilbane, reprezentantul Omilos Grup, dezvoltatorul Era Shopping Park România, a lansat în Oradea o campanie de responsabilizare socială, după model birtanic.  Managerul luptă pentru atragerea altor companii în proiect și pentru informarea orădenilor în legătură cu nevoile celor mai puțini norocoși din comunitate.  „ În Marea Britanie există multe centre care îngrijesc oameni foarte bolnavi și săraci. Englezii sunt dispuși să ofere bani și produse pentru copii și bătrâni. Am avut o campanie prin care le-am cerut britanicilor să doneze un singur penny pentru copiii din Anglia. Este o sumă foarte mică pentru un om, dar foarte importantă pentru cei săraci. Am strâns 40 de milioane de lire sterline", povestește Graham Kilbane, Chief Executive Officer al Omilos Group. După model britanic, Graham a demarat și campania din Oradea.

Jucării și pentru copiii bolnavi de cancer

La ora actuală grupul țintă al campaniei sunt bolnavii de cancer, în fază terminală. Peste 30 de copii îngrijiți de Fundația Emanuel Hospice din Oradea suferă de dureri îngrozitoare provocate de cancer. Mulți dintre ei provin din familii cu venituri mici. Medicamentele, calmantele de dureri, hrana, asistența acordată acestor copii costă lunar sute de euro.
„Ca și dezvoltatori avem o anumită răspundere socială față de comunitate.  Intrăm în contact cu oamenii zilnic și avem oportunitatea de a la transmite mesaje cheie", spune Graham.  CEO crede că în Oradea una dintre probleme este că fundațiile care ajută oamenii nu sunt suficient promovate. „Există două aspecte, faptul că cei bolnavi nu știu la cine să apeleze și faptul că cei dispuși să ajute nu știu că pot face donații și nu știu unde", subliniază managerul. „Cred că sunt două momente critice în viață când oamenii au nevoie de ajutor. Când se nasc, copiii trebuie să fie sprijiniți pentru a lua startul corect în viață. Când mor, oamenii au nevoie de decență, de căldură, de un sfârșit frumos", a specificat managerul. „Când un om are cancer în fază terminală, doctorii îl trimit acasă, îi spun că nu mai au cum să-l ajute. Oamenii trebuie să știe că pot primi calmante și îngrijire, chiar dacă sunt pe ultima sută de metri", a spus Graham.



Graham și-a convins copiii să doneze jucării pentru micuții din România

Vrea să atragă companiile locale în campanie

image

Fundația Hospice Emanuel are sprijin britanic, 50% dintre fondurile primite de ei fiind din Anglia, sub formă de bani sau produse. „Acum am lansat o campanie de Crăciun. Strângem jucării, produse de îngrijire personală, cărți, pentru ca cei mici să aibă o bucurie de sărbători. Pe termen lung însă, vrem să sprijinim extinderea Hospice Emanuel. La o populație de 200.000 de oameni, Hospice-ul are doar o clădire cu șapte camere, așa că voluntarii sunt nevoiți să meargă la casele bolnavilor pentru a-i ajuta. Este important să se implice cât mai multe companii în construirea unui spital nou. De la arhitecți și proiectanți,  la firme de construcții care să doneze materiale, contactăm companii pentru a fi voluntare în proiect", spune Graham.

Românii reticenți la donații în bani

Deși donațiile orădenilor au fost sub așteptări, Graham crede că  avem o comunitate generoasă. „În țările bine dezvoltate, caritatea este sprijinită de persoane influente din toate sectoarele, de la vedete la companii de succes. În același timp, oamenii sunt mult mai dispuși să ofere nevoiașilor. Într-o țară ca România, oamenii sunt foarte îngrijorați de ziua de mâine, de siguranța jobului, de sănătatea familiei. Ei sunt reticenți când vine vorba de donat bani. În schimb, donează cu mai mare ușurință produse", a explicat managerul. „Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi ar putea să fie în locul lor într-o zi. Apoi, este important să înțelegem că nu numai ei au de suferit. O familie care are un copil pe moarte trece printr-o traumă foarte mare. Dacă cel bolnav are frați sau surori, aceștia suferă un șoc emoțional  pentru că toată atenția și toți banii sunt îndreptați spre cel bolnav. Ori nu poți da o jucărie doar copilului suferind  în timp ce fratele său se uită.  În Anglia, avem programe prin care familia este consiliată inclusiv după moartea celui drag", a subliniat Graham. „Impresionați de bolnavii din România, copiii mei și colegilor lor de școală și-au donat cele mai dragi jucării. Trebuie să înțelegem că pentru copiii bolnavi acesta ar putea fi ultimul lor Crăciun", a mai spus Graham. Managerul vine săptămânal din Anglia în Oradea, cu avionul, și aduce un sac de jucării de fiecare dată. Orădenii care doresc să doneze jucării, cărți sau produse de îngrijire o pot face până în data de 21 noiembrie.



Managerul britanic vine săptămânal cu câte un sac de jucării pentru cei mici

Directorul britanic vine săptămânal cu câte un sac de jucării în România
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite