Ecologiștii continuă să opună rezistență în fața proiectului Centralei pe Biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși în dezbaterea publică organizată de primăriei nu li s-a dat foarte mare atenție, ecologiștii din Oradea continuă să lupte împotriva proiectului care presupune realizarea unei Centrale pe Biomasă la Oradea.  Ei atrag atenția că pe termen lun orădenii vor avea doar de pierdut din această investiție.

Dezbaterea publică organizată de primărie nu i-a descurajat pe ecologiștii orădeni. La dezbatere a praticipat și investitorul austriact interesat de construcșia unei Centrale pe Biomasă la Oradea.

Reprezentantul firmei austriece RES, Alexander Fischer, a subliniat că investiția de zeci de milioane euro, va crea locuri de muncă și va face posibilă dezvoltarea adiacentă de noi ramuri economico-industriale și va contribui la statutul de oraș verde al Municipiului Oradea. Fischer a arătat, totodată, că firma pe care o reprezintă are deja dezvoltate proiecte în mai multe țări ale lumii, cu accent pe estul și sud-estul Europei.

Ecologiștii își păstrează însă cele mai sumbre temeri, acelea că pentru a asigura materia primă se vor face defrișări masive. De aceea ei își păstrează poziția și au înaintat primăriei o petiție semnată de peste 500 de orădeni.

„Aşa cum spunea şi doamna Marossy, resturile de lemn din pădurile din Bihor ajung pentru funcţionarea fabricii pe termen limitat (un an sau doi), după aceea ea va funcţiona pe lemnul viabil din pădure. În România nu există lege decât pe hârtie", explică ecologistul Orlando Balaș.

„De la ingineri silvici ştiu că în România se taie aproape dublu decât cantitatea de lemn

aprobată şi că inclusiv doborâturile pot fi provocate, atunci când cineva doreşte să exploateze o cantitate de lemn pe care nu ar avea voie să o taie - de exemplu în ariile protejate - prin rărirea pădurilor în pantă, care la un vânt puternic se vor prăbuşi", spune ecologistul.

 „Fabrica pe biomasă are sens dacă funcţionează realmente doar pe resturi vegetale, fapt care nu poate fi controlat în România, unde tentaţia banului câştigat rapid e prea mare şi autorităţile închid ochii deoarece sunt mituite de infractori, care au protecţie până şi în sistemul judiciar şi în cel al administraţiei, precum şi la politicieni. De asemenea, o astfel de fabrică are sens dacă funcţionează pe bază de plante energetice, dar astfel de culturi nu există încă în Bihor", a mai subliniat Orlando Balaș.

Petițai împotriva biomasei a fost semnată de peste 500 de orădeni care acum așteaptă un răspuns oficial din partea primăriei.

„Primăria ar trebui să sprijine, fie şi printr-un program local, izolarea termică a blocurilor, deoarece la blocurile izolate termic consumul - şi deci şi necesarul de energie termică - se reduce la jumătate", a oferit soluția Orlando Balaș.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite