Cum se dezvoltă un oraş: Oradea ia credit de peste 40 de milioane de euro pentru diferite proiecte
0Oradea va lua cel mai mare credit de după 1990, în valoare de 40,4 milioane de euro, de la Banca Europeană de Investiţii, cu care va finanţa, până la accesarea unor fonduri europene, mai multe lucrări de dezvoltare.
"Este un credit obţinut în condiţii foarte avantajoase pentru oraş. În esenţă, în 22 ani, perioada de derulare a împrumutului, noi vom plăti o dobândă totală de 2 milioane de euro”, explică primarul municipiului, Florin Birta.
Datori pe decenii
Un alt avantaj, spune tot primarul (foto), este că împrumutul a fost contractat nu pentru un proiect distinct, ci pentru un portofoliu de proiecte edilitare. „Practic, în momentul în care noi vom primi finanţare din fonduri europene pentru unele proiecte demarate din credit, vom continua acele lucrări din fondurile europene, iar din credit vom putea finanţa altele”, explică Birta, arătând că, pentru început, din credit se vor demara lucrări pentru care sunt demarate procedurile în vederea obţinerii unor finanţări europene nerambursabile.
Concret, din credit se vor porni lucrările pentru realizarea a două pasaje supraterane, unul peste Calea Borşului spre viitorul terminal intermodal din Episcopia Bihor, iar cel de-al doilea peste şoseaua de centură şi peste linia ferată Oradea - Arad din continuarea străzii Meşteşugarilor, se va modernizarea iluminatului public, refacerea parcurilor 1 Decembrie şi Libertăţii, respectiv amenajarea piaţetei din Piaţa Independenţei.
Uriaşul împrumut va creşte gradul de îndatorare al oraşului pentru următoarea perioadă, de la 11,3%, cât este în 2021, la 21,7% în anul 2025, când va începe şi plata ratelor. Birta susţine, însă, că acest lucru nu îi va afecta pe orădeni, cărora nu li se vor mări nici impozitele şi nici taxele locale. „În ultimii trei ani, impozitele orădenilor au fost majorate doar cu rata inflaţiei. La fel va fi şi pe viitor”, spune primarul.
Peste 100 milioane de euro
Oradea nu este la primul astfel de împrumut, începând din 2005, municipiul luând peste 100 milioane de euro credite pentru investiţii.
Parcul 1 Decembrie din Oradea va avea inclusiv bazine decorative prevăzute cu un joc de apă. Reabilitarea parcului costă 6,2 milioane lei
În 2005, fostul primar Petru Filip a luat un credit de 120 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor, a liniilor de tramvai şi canalizării. În 2008 Oradea a devenit primul municipiu din România care a reuşit să ia un credit de 26,3 milioane euro de la banca austriacă Dexia, specializată în finanţări publice, fără garanţii guvernamentale. Banii au fost folosiţi la achiziţia primelor 10 tramvaie Siemens. Ulterior, în 2015, tot Oradea a fost primul oraş din România, cu excepţia Capitalei, care a obţinut o finanţare directă de 23 milioane euro de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), pentru cofinanţarea unor proiecte europene, cum ar fi construcţia aquaparkului Nymphaea, a pasajelor prin care şoseaua de centură trece peste DN 76 şi peste DN 79, a drumului expres dintre podurile Constantin Prezan şi Teodor Neş şi altele.
În 2017, prin două contracte diferite, oraşul a împrumutat 35 de milioane euro pentru cofinanţarea altor proiecte europene, de la reabilitarea clădirii Primăriei la refacerea Bazinului olimpic, iar în decembrie 2020 a angajat încă două credite, în valoare totală de 34,2 milioane euro, pentru amenajarea parcării de la Spitalul Judeţean şi a celor din străzile Iosif Vulcan şi Făgăraşului, respectiv pentru transformarea clădirii fostului Spital de Neurologie în incubator de afaceri.