Cum eşti furat pe telefon şi laptop. O nouă metodă face ravagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock magine
FOTO: Shutterstock magine

Ai sisteme de operare ori aplicaţii neactualizate? Hackerii găsesc noi şi noi metode de a "fura" informaţii de pe telefoane şi laptopuri, accesând, creând, ştergând documente ori chiar fraudând în numele victimelor, atrage atenţia un specialist cyber-security din Oradea.

Specialiştii au găsit noi vulnerabilităţi în sistemele de operare Google Android şi aplicaţiile Office neactualizate. 

"Toate versiunile de google android neactualizate din 6 noiembrie 2021 sunt vulnerabile pentru că permite instalarea de la distanţă a unor programe de spionaj prin care pot vizualiza, modifica sau şterge datele", spune Dan Buştean, specialist cyber-security la Helion Group.

Atacatorii vizează în principal entităţile guvernamentale şi de afaceri deopotrivă, explică Buştean, recomandând actualizarea sistemelor, instalarea aplicaţiilor numai de la furnizori de încredere. 

"Cel mai important este să nu vizitaţi link-uri suspecte, chiar daca sunt venite din partea unor persoane de incredere"; spune specialistul. 

O noutate absolută este că atacatorii folosesc, mai nou, o vulnerabilitate a pachetului Office, ce permite injectarea de viruşi, iar hackerii au făcut publică modalitatea în care aceasta poate fi exploatată. 

Cum poţi să fii infectat? O companie mare, de încredere, îţi poate trimite de pe un mail oficial o ofertă de colaborare. Când deschizi oferta primită pe mail, în timp ce tu citeşti termenii colaborării, virusul se instalează fără să observi, iar hackerul poate instala programe de control de la distanţă ce pot activa, de pildă, camera web, microfon, pot accesa, crea, şterge documente, pot instala ransomware. 

mail hacker

Mail cu viruşi transmis unei firme orădene FOTO: Dan  Buştean

"Dacă persoana vizată are firmă, ei pot trimite facturi fictive firmelor partenere cu contul IBAN schimbat,  fraudând în numele companiei", explică Buştean, atrăgând atenţia totodată fişierele maliţioase sunt atât de bine împachetate încât că unele programe de antivirus nu detectează nimic suspicios. 

viruşi net

Verificarea fişierului maliţios prin website-ul cu antiviruşi FOTO: Dan Buştean

Ce putem face?  Actualizaţi de urgenţă sistemul, nu deschideţi mail-uri suspicioase, iar dacă bănuiţi că un fişier poate fi infectat, folosiţi website-ul VirusTotal (https://www.virustotal.com/gui/home/upload) pentru a scana acel fişier cu 50 antiviruşi total gratuit. 

Vă recomandăm şi: 

Zeci de mii de români au picat în plasa întinsă de Poliţie pentru a le testa vigilenţa. Cum ne apărăm de hackeri

Hackerii KillNet ameninţă din nou Occidentul: „30 mai - punctul de întâlnire este Italia!”

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite