Cum arată acum superbul palat din Oradea distrus într-un incendiu violent în 2018. Constructorii au finalizat exteriorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Ilie Bolojan
FOTO: Facebook Ilie Bolojan

Uriaşul Palat Episcopal Greco-Catolic din centrul municipiului Oradea, mistuit într-un incendiu devastator în urmă cu 2 ani este în plină reabilitare, constructorii reuşind să finalizeze atât acoperişul, cât şi exteriorul clădirii. În acest timp, ancheta procurorilor stagnează.

"În urmă cu doi ani, în august 2018, palatul Episcopiei Greco-catolice din Oradea era distrus de un incendiu. Am decis atunci să ne implicăm în refacerea acestei clădiri emblematice pentru oraşul nostru", a scris primarul Oradiei, pe pagina sa de Facebook. 

Reabilitarea clădirii a fost împărţită în trei etape. Prima s-a finalizat anul trecut, când constructorii au refăcut acoperişul clădirii iar în acest an au lucrat la faţadele monumentului. 

"Reabilitarea faţadei din curtea interioară este finalizată. Faţada exterioară laterală, dinspre strada Episcop Mihai Pavel este gata în proporţie de 80%. Se mai lucrează la faţada principală dinspre Piaţa Unirii", a anunţat edilul. 

Interiorul, la anul

Potrivit postării, la finalul lunii iunie vor ajunge la Oradea geamurile care apoi vor fi montate pe parcursul lunii iulie. "În luna august, toate lucrările exterioare vor fi gata. În 25 august, la doi ani de la cumplitul incendiu, palatul va avea strălucirea de odinioară, inclusiv iluminatul arhitectural", a promis primarul Ilie Bolojan. 

Cea mai costisitoare parte a lucrării, reabilitarea interiorului Palatului Episcopal se va realiza din fonduri europene."În doi ani estimez că lucrările ar putea fi gata. Clădirea va deveni un centru cultural", încheie primarul Oradiei. 

 În acest timp, ancheta penală declanşată în caz stagnează. După cum a scris şi Adevarul, cercetările privind incendiul care a mistuit clădirea au fost începute pe 26 august 2018, indiciile conturând ipoteza unui scurtcircuit produs la instalaţia electrică a clădirii. De altfel, cu o oră înainte de izbucnirea focului, un turist postase un filmuleţ cu "un joc de lumini" pe faţada dinspre Piaţa Unirii, iar un localnic a filmat scântei spre strada Episcop Mihai Pavel, în condiţiile în care episcopul Virgil Bercea susţinuse că imobilul nu avea curent şi luminile ambientale nu funcţionau.

Doreii în anchetă

Cercetările au vizat iniţial fapta de distrugere a unor bunuri din patrimoniul cultural, "prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc", pedepsită prin articolul 253 din Codul penal cu închisoarea între 2 şi 7 ani, încadrare care a fost schimbată în august anul trecut trecut, în distrugere din culpă, respectiv executarea fără autorizaţie a unor lucrări reglementate de Legea 50/1991, a construcţiilor, procurorii indicând încălcarea prevederilor articolului 3, aliniatul 1, literele b, c, e şi g, care se referă la obligativitatea obţinerii autorizaţiilor de construcţie pentru lucrări de infrastructură şi de protejare a unor monumente. 

palat episcopal

 Procurorii au refuzat atunci să comunice alte informaţii despre această din urmă acuză, motivând că "ar periclita rezultatul anchetei", însă pe 26 septembrie 2019 aveau deja suspecţi, două persoane care "în data de 25 august 2018, în calitate de angajaţi ai unei societăţi de distribuţie a energiei electrice, au efectuat activităţi de intervenţie şi reparaţie pe o stradă din Municipiul Oradea asupra instalaţiei de iluminat public stradal", dar necorespunzătoare.

În aşteptare

Acestea au constat în "înnădirea a doi conductori electrici şi inversarea polilor curentului electric, activităţi care au condus la înlăturarea nulului de protecţie pe instalaţia de iluminat public stradal de la locul de înnădire până la instalaţia electrică a Palatului Episcopal Greco-Catolic şi la declanşarea incendiului care a distrus parţial imobilul", au informat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea în ultimul lor comunicat transmis despre acest caz.

palat episcopal

 Intervenţia cu pricina fusese realizată de o echipă a Electrica, chemată de un orădean care observase scântei şi flame la un corp de iluminat public din dreptul Palatului, însă reprezentanţii societăţii au negat că defecţiunea şi intervenţia angajaţilor ar fi putut provoca incendiul. 

Cert e că ancheta nu s-a finalizat nici până azi, la doi ani de la debutul anchetei. Între timp, luna trecută, Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturrii a decis delegarea procurorului care efectua ancheta în acest caz la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila. Delegarea intră în vigoare din 15 iunie şi este valabilă pentru 6 luni, cu posibilitatea prelungirii. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite