Ceremonial militar, regal folcloric și premii pentru tinerii orădeni de Ziua Orașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Pomohaci
Cristian Pomohaci

De Ziua Oradiei, oamenii sunt așteptați cu demosntrații militare și cele mai bune voci ale folclorului românesc. Orașul va fi cinstit și prin premierea a 40 de tineri care au reprezentat cu brio Oradea în olmipiadele județene și naționale.

Pentru Oradea ziua de 12 octombrie semnifică data la care orașul era eliberat de armata română în 1944 și data la care, în 1918, în casa lui Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de Independență a românilor din Transilvania.

Anul acesta Ziua Orașului va însemna readucerea în prim plan a tradițiilor, a obiceiurilor,  tinerilor și a folclorului.

Ziua se va deschide cu şedinţa festivă a Consiliului Local. În cadrul ședinței, muzeograful Cornelia Românaşu şi conferenţiarul universitar Gabriel Moisa vor vorbi despre evenimentele din 1918 şi 1944 așa cum s-au petrecut la Oradea.

Festivităţile vor continua cu premierea a 40 de elevi olimpici care au obținut rezultate la olimpiadele de anul trecut. Iubitorii de artă vor putea apoi să admire o expoziţie de fotografii care prezintă oraşul la început de secol XX.

Ceremoniale militare

La orele prânzului, orădenii sunt așteptați la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, unde se vor depune coroane și jerbe și va avea loc defilarea detașamentului de onoare. Coroane și herbe vor fi depuse o oră mai târziu și la statuia lui Aurel Lazăr.

Regal Folcloric

Iubitorii de folclor se vor putea bucura seara, de la ora 18.00, de un concert care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe scenă  vor urca soliștii Ansamblului Crişana, interpreții Florica Duma și Cornel Borza. Invitatul surpriză al serii va fi îndrăgitul interpret și preot Cristian Pomohaci.

Cristian Pomohaci și-a dorit să devină preot încă din clasa a VIII-a și a avut în același timp o pasiune pentru muzica populară. Chiar dacă o perioadă s-a îndepărtat de visele sale și a urmat Facultatea de Comerț Exterior,  în anul 1991, acesta a decis să-și încerce norocul în muzică. Astfel, Pomohaci  s-a prezentat la Festivalul de Muzica Populara "Maria Tanase" din Craiova. De la prima aparație interpretul a impresionat public și juriu  și a fost premiat, melodia care i-a purtat noroc fiind „Boii trag, brazda se-ntoarnă".  Tot prin acest festival, interpretul s-a făcut remarcat de casa discuri Electrecord.  Cinci ani mai târziu, tânărul își împlinea și visul de a urma o facultate de Teologie. În perioada care a urmat, Pomohaci a cântat pe diferite scene și a înregistrat numeroase casete de muzică populară. Interpretul a lansat și albume de colinde dar și CD-uri cu muzică bisericească. Pentru că este în primul rând preot, Pomohaci ia parte la spectacole destul de rar și doar când primeşte binecuvântarea Episcopiei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite