Cazul părinților judecați fiindcă îşi educă acasă copiii pune pe jar Ministerul Educației. „Sunt mii care au făcut școală acasă”

0
Publicat:

Părinţii din Bihor judecați pentru că şi-au retras cei patru copii de la şcoală şi îi educă acasă au atacat cu apel hotărârea judecătorului care le-a dat pedepse de 4 luni de închisoare, cu amânarea aplicării şi i-a trimis la muncă în folosul comunităţii. Curtea de Apel Oradea ca va verdictul final

Școala la domiciliu agită spiritele FOTO Bihoreanul
Școala la domiciliu agită spiritele FOTO Bihoreanul

Cazul părinților din Bihor inculpați pentru că și-au retras copiii de la școală ca să-i educe acasă a readus în atenţie problema școlii la domiciliu care, deşi neautorizată în România, are tot mai mulţi adepţi, între care și cuplul Dragoș Bucur - Dana Nălbaru.

După prezentarea cazului din Bihor în „Adevărul”, Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor școlare să verifice situaţia elevilor retraşi din învăţământul obligatoriu.

Potrivit rechizitoriului, cele două unităţi şcolare din SUA unde cuplul din Bihor și-a înscris copiii şi forma de învăţământ „homeschooling” nu sunt recunoscute în România. Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a comunicat legislația nu permite echivalarea în ţară a cursurilor urmate acasă.

Nu suntem tâlhari

Părinții din Bihor consideră hotărârea judecătorească neîntemeiată şi nelegală.

„Ne-au pus în aceeaşi oală cu tâlharii şi hoţii. Noi vrem doar să ne ferim copiii de probleme, nu vreau să-i văd fumând la colţ de stradă sau făcând alte treburi”, explică tatăl copiilor, nemulţumit şi de modul în care autorităţile-inspectori şcolari, primar, poliţişti, procurori- i-au tratat în timpul procedurilor judiciare.

„În condiţiile în care nu suntem singurii părinţi care am ales să ne educăm copiii acasă, pe noi ne-au tratat ca pe infractori. Nu am văzut să fi fost un alt proces, deşi sunt mii de copii în ţară care au făcut primii ani de şcoală acasă, iar unii sunt studenţi. Există posibilitatea ca studiile să fie echivalate”, spune el, explicând că cei patru copii sunt la zi cu lecţiile şi fac cursuri nu doar cu ei, ci şi cu meditatori.

„Noi i-am întrebat şi anul trecut pe copii dacă vor să meargă la şcoală ori vor să continue acasă. Au spus că vor să rămână acasă”, spune şi mama copiilor.

Părinţi în anchetă

Cei doi părinţi au fost trimişi în judecată anul trecut, sub acuzaţia de împiedicare a accesului la învăţământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

După cum a relatat deja „Adevărul”, celor doi li se impută că, în toamna lui 2021, şi-au retras de la şcoală cei patru copii de vârstă şcolară - atunci de opt, zece, 11 și 13 ani -, iar de atunci îi învață acasă, în sistem homeschooling, pentru că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalelor TV media și cursurilor online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie.

Cuplul şi-a înscris copiii la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, aşa-numite „şcoli umbrelă”, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii, contra unei taxe.

În rechizitoriu, procurorii au invocat raportul specialiştilor DGASPC Bihor, care au arătat că cei patru au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta cronologică şi clasa de studiu, dar şi că cele două unităţi şcolare şi forma de învăţământ „homeschooling” nu sunt recunoscute în România

Ministerul vrea informare

Cazul din Bihor a readus în atenţie problema sistemului de şcolarizare la domiciliu care, deşi nu e autorizată în România, are tot mai mulţi adepţi, printre cei mai cunoscuţi fiind cuplul Dana Nălbaru, fosta solistă a trupei Hi-Q şi soţul ei, actorul Dragoș Bucur de la „Visuri la cheie". În 2016, cele două vedete şi-au retras fiica mai mare de la şcoală, iar acum îi educă pe toţi cei trei copii în sistem homeschooling.

Cert e că, după ce povestea celor doi părinţi din Bihor a fost prezentată de „Adevărul” la începutul acestui an, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor școlare să verifice situaţia elevilor retraşi de la cursurile învăţământului obligatoriu.

În circulara avizată de secretarul de stat Sorin Ion, transmisă şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, se invocă „informaţiile potrivit cărora în România există familii care îşi retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevăzut de Constituţia României”, iar inspectorilor li se cere să îi informeze pe părinţi cu privire la obligaţiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor, dar şi să sesizeze organele judiciare „pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”, respectiv să informeze Ministerul Educaţiei „cu privire la aceste situaţii”.

Culmea este că acelaşi secretar de stat Sorin Ion a transmis în teritoriu o circulară similară şi în 2022, cerând controale tot în urma unei anchete a „Adevărul” pe tema şcolii de acasă.

Şi totuşi, se poate echivala

În circulara trimisă acum în teritoriu se arată că Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar stipulează formele de învăţământ şi unităţile înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar, iar „orice altă formă de funcţionare a unor entităţi care pretind că oferă servicii educaţionale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023”.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca elevii educaţi acasă să revină în școlile clasice, de stat sau particulare, dacă susțin o evaluare, în care le este recunoscut nivelul de competențe specific unui anumit an de studiu, procedura fiind prevăzută de Legea Învățământului Preuniversitar şi reglementată de Ordinul MEC 5638/2020.

Concret, elevii înscrişi la o unitate de învăţământ din străinătate, cum este şi cazul celor care învață în sistem homeschooling, şi care, după susţinerea examenelor primesc acte de studii valide, trebuie să parcurgă procedura de echivalare a competențelor, ținând cont de clasa sau nivelul de școlarizare solicitat de către părinte.

„Dacă nu se vor ridica la nivelul cunoștințelor specifice clasei, deși vor avea vârsta, vor trebui să meargă într-o clasă inferioară, ceea ce poate fi neplăcut pentru părinți”, a explicat pentru „Adevărul” inspectorul şcolar general din Bihor, Horea Abrudan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite