Ministerul Educaţiei solicită controale în toată ţara, în urma unei anchete Adevărul pe tema şcolii de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: bestcolleges.com
FOTO: bestcolleges.com

În urma materialelor publicate de „Adevărul”, pe tema riscurilor pe care şi le asumă părinţii care şi-au retras copiii din sistemul clasic de educaţie în favoarea unui sistem educaţional nerecunoscut în ţara noastră, Ministerul Educaţiei a cerut să se facă verificări în toate şcolile din România.

Ministerul Educaţiei le-a cerut Inspectoratelor Şcolare din toată ţara să facă verificări în şcolile publice şi private (acreditate) pentru a identifica situaţiile în care elevii au renunţat la sistemul clasic de educaţie în favoarea sistemului de tip homeschooling, nerecunoscut în ţara noastră. 

Solicitarea a fost transmisă printr-o adresă semnată de secretarul de stat Sorin Ion.

„Având în vedere identificarea unor situaţii constând în abandonarea de către elevi a frecventării cursurilor învăţământului obligatoriu reglementat de Legea Educaţiei Naţional nr.1/ 2011, cu completările şi modificările ulterioare, în favoarea sistemului educaţional de tip homeschooling, sistem educaţional nerecunoscut în ţara noastră, vă solicităm să verificaţi prin inspecţii tematice sau alte modalităţii dacă există astfel de situaţii la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti şi dacă entităţile/structurile educaţionale prin intermediul cărora este desfăşurat acest sistem au denumiri specifice unităţilor de învăţământ preuniversitar”, se arată în adresa transmisă de Ministerul Educaţiei.

Conducerea Ministerului le-a cerut şcolilor ca în situaţia în care identifică astfel de cazuri să sesizeze Poliţia şi Direcţia de Asistenţă Socială. Totodată, directorii de şcoli sunt îndemnaţi să le explice părinţilor riscurile pe care şi le asumă dacă îşi retrag copiii din şcolile de stat sau private acreditate pentru homeschooling.

Ministerul Educaţiei a făcut aceste solicitări după ce Adevărul a publicat mai multe materiale pe tema celor peste 80 de elevi care au fost retraşi din şcolile sucevene, în perioada 2020 – 2022, pentru a fi înscrişi la şcoli din America şi Marea Britanie, majoritatea neacreditate în ţara noastră. Elevii nu părăsesc ţara pentru a studia în străinătate, ei rămân acasă, iar părinţii îşi asumă rolul de dascăl. Părinţii cumpără cursuri de la respectivele şcoli şi le predau în regim de homeschooling. „În perioada 2020-2022, au fost retraşi 81 de elevi. Copiii aceştia au părăsit sistemul şi nu îi regăsim nicăieri înscrişi. Părinţii au ales nişte şcoli care funcţionează în afara legii. Unele dintre ele nici nu le-am găsit, nici nu au site-uri”, a arătat Ioan Puiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Suceava.

Unele dintre şcolile americane la care au apelat părinţii din Suceava nu sunt acreditate de ARACIP, ceea ce înseamnă că diplomele copiilor nu pot fi echivalate de statul român.

„Aceste diplome nu au echivalare în sistemul de învăţământ românesc. Aceste fundaţii sau şcoli private, numiţi-le cum vreţi, nu figurează pe lista specială a ARACIP ca fiind furnizori de educaţie din alte state”, a spus şeful IŞJ Suceava, Grigore Bocanci.

El a arătat că din punctul de vedere al legislaţiei naţionale, elevii retraşi din şcoli pentru homeschooling rămân iniţial cu situaţia şcolară neîncheiată, iar apoi se regăsesc pe listele celor care au abandonat şcoala. „Ei figurează ca neşcolarizaţi”, a precizat Bocanci.

Fenomenul a luat amploare în perioada pandemiei de COVID-19, din cauza cursurilor online. 

Adevărul a publicat cazul unei mame cu 12 copii care şi-a retras 8 copii de la o şcoală din zona Rădăuţi, după care i-a înscris la o şcoală din America, neacreditată în România. După două semestre, ea s-a lămurit că sistemul nu i se potriveşte şi a luat decizia să-şi aducă copiii înapoi în bănci.

Vă recomandăm şi: 

Fostul director al Administraţiei Penitenciarelor, Claudiu Cătălin Bejan, găsit mort într-un hotel din Mamaia

Pregătiri pentru lărgirea plajelor din Eforie. Când încep lucrările de înnisipare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite