Care e diferenţa între Dark Web şi Deep Web. Zece lucruri legale pe care le poţi face în partea întunecată a internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:GBHackers.com
FOTO:GBHackers.com

Deep Web, partea nevăzută a internetului nu e numai acea lume digitală „subterană”, plină de infractori care îşi petrec timpul "spărgând" site-uri, postând reţete pentru drogurii, împărtăşind imagini ilicite şi recrutând candidaţi pentru organizaţii teroriste.

De fapt, locul unde se întâmplă marea majoritate a grozăviilor de pe internet se numeşte Dark Web, adică „internetul întunecat”,  şi formează doar o mică parte a ceea ce înseamnă Deep Web. 

Deep Web (Web-ul profund) este în cea mai mare parte inofensivă. Aici pot intra persoane care doresc să îşi păstreze anonimatul nu să ascundă ori să se ocupe de activităţi ilegale sau imorale  Aici intră, de pildă, jurnalişti care vorbesc cu surse pe care vor să le protejeze, se fac postări şi revizuiri de articole pe bloguri, schimbări de design al paginilor de web sau jurnale academice. Listverse.com a întocmit o listă cu 10 lucruri interesante pentru care internauţii  îşi petrec timpul pe Deep Web. 

1. Cluburile underground de lectură.

Bibliotecile online, cum ar fi Biblioteca Imperială a lui Trantor  (Imperial Library of Trantor) şi Clubul Jotunbane's Book (Jotunbane’s Book Club), au stocate zeci de mii de volume de literatură de specialitate şi romane science-fiction.

Cititorii pot alege dintr-o gamă bogată de subiecte precum politica revoluţionară, Scientologia şi teoria conspiraţiei. Se spune că există o colecţie deosebit de mare de titluri de la Stravinsky. Aceste biblioteci găzduiesc şi o serie de autori, precum Alice Walker şi Sherman Alexie, ale căror lucrări au fost interzise de unele şcoli şi instituţii. William Gibson's Neuromancer este o altă citire populară, la fel ca şi Cypherpunks de Julian Assange.

2. Digital advertising

deep web

 Webul profund este o mină de aur şi pentru agenţiile de publicitate online căci acesta abundă de idei de pionierat. Agenţiile de creaţie precum Big Spaceship intenţionează să angajeze strategi care să răscolească aici în căutarea celor mai noi tendinţe.  şi pentru a descoperi cele mai recente tendinţe.

Gmail, de pildă, a sponsorizat anunţurile pentru promovarea platformei Thunderclap, idee pornită pe Deep Web , o platformă compexă gen flash mob, care să mobilizeze mai mulţi oameni concomitent pentru a transmite un mesaj ori a genera campanii. De altfel, agenţiile de creaţie uriaşe, precum Big Spaceship vor angaja chiar şi strategi pentru a sta cu ochii pe Deep Web, în căutare de idei şi tendinţe. 

3. Să intre pe Anonymous Cat Facts. 

deep web



E un site care oferă o nesfârşită listă cu lucruri despre pisici. Pur şi simplu faceţi clic pe butonul „New Fact” şi veţi primi o nouă informaţie. În timp ce Cat Fact # 90 te informează că pisicile „transpiră numai prin labele lor”, Cat Fact # 115 te anunţă că "87% dintre pisicile cred în profetul Mohamed, dar nu se identifică ca fiind religioase”. Deci luaţi totul cu titlu de inventar...

4. Caută muzică nouă

deep web

Majoritatea artiştilor aleg să promoveze materiale noi prin intermediul unui comunicat de presă sau pe site-uri media obişnuite. Dar în 2014, Richard D. James a lansat SYRO, primul său album după 13 ani de pauză  sub numele de Aphex Twin, promovându-l cu un link încheiat ".onion", care pot fi deschise doar prin Tor, unul dintre cele mai populare browsere utilizate pentru a accesa Deep Web.

Fanii Aphex Twin care au urmat link-ul au descoperit că conţineau opere de artă criptice, împreună cu detaliile viitorului album. O lună mai târziu, când albumul SYRO a ieşit pe piaţă, a ajuns direct în topurile muzicale, iar în 2015 au câştigat premiul Grammy pentru cel mai bun album de dans /muzică electronică.

5. Reţele de socializare pentru anonimi.

deep web

 În octombrie 2014, utilizatorii Facebook care doresc să acceseze site-ul social media în mod safe şi anonim pot face acest lucru prin browserul Tor prin facebookcorewwwi.onion. Legătura este foarte criptată pentru confidenţialitate îmbunătăţită. 

6. Ca să evite abuzul cibernetic.

Andrew Lewman, unul dintre co-fondatorii proiectului Tor, a creat o serie de programe de supraveghere pentru victimele violenţei în familie. Browserul web incognito oferă victimelor timp pentru a căuta ajutor online fără a trezi suspiciunile celor care îi urmăresc şi care devin mai agresivi, chiar violenţi când îşi dau seama că pierd controlul. Linia anonimă pe care o oferă Deep web este vitală în lupta împotriva abuzului cibernetic. 

7. Să editeze informaţii pe Wikipedia.

deep web

 Crearea de conţinut pentru Wikipedia poate fi mai periculoasă iar o dovadă este faptul că Bassel Khartabil, un editor al enciclopediei on-line, despre care se spune că a fost executat de către guvernul sirian din nou în 2015 pentru o postare.

În 2017, Turcia a decis să blocheze Wikipedia în întregime din cauza neînţelegerilor legate de un articol despre investiţiile în organizaţiile teroriste. În plus, există o serie de articole controversate pe acest site - cum ar fi cele privind terorismul sau traficul de droguri - la care editorii se tem să contribuie dacă identitatea lor nu ar fi protejată.

De altfel, un număr mare de contributori au încetat să scrie, preocupaţi de efectul pe care l-ar putea avea asupra reputaţiei lor profesionale. Pentru a proteja atât utilizatorii, cât şi colaboratorii, experţii experimentează ideea unui Deep Web Wikipedia.

În 2017, dezvoltatorul Alec Muffett a creat o versiune temporară a site-ului, accesibilă numai prin Tor. Se crede că găzduirea enciclopediei pe reţeaua anonimă o va face mai accesibilă persoanelor care trăiesc sub cenzura media, abordând totodată problemele legate de securitatea editorilor. 

8. Să facă politică.

 La fel ca internetul uzual, şi Deep Web e folosit ca instrument politic. De fapt, guvernul american a finanţat parţial dezvoltarea browser-ului Tor pentru a oferi acces liber la Internet pe plan internaţional. timpul perioadelor de turbulenţe politice, Deep Web poate deveni esenţial pentru a cei care se opun cenzurii online şi represiunii statului. În revoluţia egipteană din 2011, forţele rebele au fost nevoite să comunice prin platforma Tor pentru a-i devoala abuzurile. 

deep web

9. Demascarea pedofililor.

Doar în 2015, experţii în domeniul securităţii IT au demascat 95.000 de persoane din întreaga lume care au descărcat videoclipuri şi imagini cu abuzuri asupra copiilor de pe o platformă ascunsă pe Dark Web. Doi ani mai târziu, o echipă de hackeri din Norvegia a descoperit că platforma a fost  condusă de ofiţeri de Poliţe australieni.

10. Jurnalism de investigaţie.

deep web

 În 2018, scriitorul postului Washington Post, Jamal Khashoggi, un aspru critic al guvernului saudit, a fost torturat şi ucis pentru părerile sale. Jurnaliştii care se străduiesc să afle adevărul, în special cei care dezvăluie fapte de corupţie, folosesc Deep Web pentru a oferi protecţie şi anonimitate surselor de informare dar şi să facă publice informaţii restricţionate în alte părţi, fără teama de a fi descoperiţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite