Campionatul European de înot în ape îngheţate, în premieră în România. Sunt aşteptaţi peste 300 de înotători VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de înotători sunt aşteptaţi la Oradea, județul Bihor, unde se va desfăşura Campionatul European de înot în ape îngheţate, organizat pentru prima oară în România.

Peste 300 de înotători s-au înscris în competiţie Foto: generic Bihoreanul
Peste 300 de înotători s-au înscris în competiţie Foto: generic Bihoreanul

Campionatul European de înot în ape înghețate se va desfăşura în perioada 1-4 februarie, în bazinul olimpic în aer liber, în organizarea Asociaţiei Internaţionale de Înot în Ape Îngheţate (International Ice Swimming Association - IISA), Primăria Oradea şi Clubul Sportiv Municipal Oradea.

Înotătorii vor concura într-o apă cu o temperatură sub 5 grade Celsius, fără costum de protecţie, doar cască, ochelari şi slip. Chiar şi aşa, sunt înscrişi deja 316 sportivi din 27 de ţări, 111 la feminin şi 205 masculin.

„Aceştia vor concura, în 2, 3 şi 4 februarie, în mai multe probe şi pe categorii de vârstă, de la juniori, 15 ani, până la 60 plus", spune înotătorul şi antrenorul orădean Ovidiu Tirla, campion mondial în anul 2022 şi membru în echipa de organizare.

Probe multe

Campionatul cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 de metri în cele patru procedee, 250 de metri liber, 500 de metri liber şi 1.000 de metri stil liber.

"Cei mai rezistenţi şi cei mai curajoşi înotători în ape îngheţate înoată distanţele lungi. Vom avea o echipă de peste 30 de arbitri, iar supervizorul competiţiei va fi un francez care este şi în echipa de arbitri a Jocurilor Olimpice de la Paris. Va fi un concurs complex, la standarde foarte înalte. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, adică să nu fie cald, cum a fost de Crăciun şi să nu avem averse", explică Ovidiu Tirla.

La final, se vor alcătui un clasament pe categorii de vârstă şi unul open, pe o probă indiferent de categoria de vârstă, respectiv la masculin şi la feminin.

Concursul se va ţine în aer liber(video, jos)

32 de sportivi români înscrişi

România va fi reprezentată de 32 de sportivi, Oradea având în Ovidiu Tirla singurul concurent în ape îngheţate. Între concurenţi se numără şi Andrei Enache, care a fost şi vicecampion mondial în proba de 500 de metri, la categoria open, în Franţa, şi alţi colegi de-ai lui.

„Andrei Enache se antrenează cu antrenorul lui David Popovici, cu Adrian Rădulescu", spune Tirla.

Oradea a fost aleasă ca gazdă a acestui concurs ca urmare a aprecierii Asociaţiei Internaţionale de Înot în ape Îngheţate faţă de întreaga activitate a asociaţiei naţionale, condusă de Paul Georgescu, şi datorită orădeanului Ovidiu Tirla.

„Pot să spun că am făcut lobby la IISA, avem o relaţie bună cu preşedintele Ram Barkai, i-am trimis poze despre Oradea, cu locaţia unde se poate ţine, am convins clubul CSM şi Primăria să ne ajute, cu bazinele. Au contat desigur şi rezultatele bune de la ultimele ediţii ale Mondialelor, care au făcut să accepte ca Oradea să fie organizatoare. Cred că o să facem o imagine bună", a mai explicat Tirla.

Pregătiri speciale

Înotul în ape îngheţate este un sport relativ nou, cu care cochetează tot mai mulţi înotători, însă puţini sunt pregătiţi să participe la competiţii. Pe lângă pregătirea clasică, pregătirea presupune antrenamente speciale, de adaptare, astfel încât corpul, în momentul în care pătrunde în apă rece, să nu mai intre în şoc, determinând blocarea respiraţiei. Antrenamentele de adaptare sunt cele care permit corpului, în câteva secunde, să accepte fără probleme noul mediu, al apei foarte reci.

Primele concursuri la nivel mondial au început în 2013, însă pentru România, Campionatul de la Oradea este al patrulea la care are sportivi înscrişi, după 2019, la Murmansk (Rusia), prin Paul Georgescu, care e şi preşedintele IISA România şi care a devenit campion mondial la categoria Open, în proba de 500 de metri.

În 2022, în Polonia, la Glogow, au participat 12 sportivi români, unde au câştigat 11 medalii, iar Ovidiu Tirla a devenit campion mondial la 50 de metri spate, la categoria sa de vârstă (+40 de ani).

Ovidiu Tirla este campion mondial la 50 metri spate, la categoria sa de vârstă. (Foto: Facebook)
Ovidiu Tirla este campion mondial la 50 metri spate, la categoria sa de vârstă. (Foto: Facebook)

În 2023, în Franţa, România a avut 22 de sportivi, cu 16 medalii câştigate, dintre care trei de aur (două la open). Ovidiu Tirla a obţinut până acum şapte medalii la Mondiale, trei în Polonia, patru în Franţa.

În urmă cu un an, cunoscutul jurnalist Bogdan Socol a murit la vârsta de 42 de ani în urma unui șoc hipotermic, în timp ce înota într-un lac înghețat. La acel moment, presa relata că jurnalistul ar fi ales să meargă pe lacul înghețat deși i s-ar fi recomandat să nu o facă. După doar câteva minute de la intrarea în apă, el nu a putut să mai iasă de sub gheață și a murit în urma șocului hipotermic

Bogdan Socol, care a transmis, cu o voce inconfundabilă, sute de meciuri internaționale și naționale, era pasionat să înoate la temperaturi foarte scăzute, prin care își testa limitele corpului de fiecare dată. 

Cu o săptămână înaintea morții, comentatorul publica un filmuleț chiar cu activitatea care i-a adus sfârșitul: baie în apă îngheţată.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite