Anna Marossy, unul dintre cei mai renumiţi biologi ai României, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anna Marossy a plecat in cea mai lunga calatorie
Anna Marossy a plecat in cea mai lunga calatorie

„M-am născut în locul cel mai frumos din lume, depresiunea Beiuşului, cu munţii mei dragi din jur, cu Pădurea Craiului, cu Bihorul, cu Codrul Moma”, spunea reputatul biolog, Anna Marossy. Din păcate, ea a trecut în nefiinţă duminică, 18 octombrie 2015.

Biologul Anna Marossy a absolvit Facultatea de Biologie de la Cluj-Napoca şi a urcat treptele normale ale profesiei, fiind mai întâi profesor, apoi cercetător. Este cunoscută nu doar pentru cercetările ei ci şi pentru atitudinea civică un accidă la adresa defrişărilor sau a celor care au distrus frumuseţile naturii. Însă, cel mai mult, Anna Marossy a iubit călătoriile, străbătând Asia Centrală, Siberia, Alaska, Groenlanda şi, în 2012, Spitzberg, Norvegia.

A trăt  pentru a călători. Şi în timpul comunismului, când libera circulaţie era doar o utopie, biologul orădean Anna Marossy îşi programa călătorii bianuale în zonele accesibile ţărilor comuniste. Pentru ea banii nu au fost o prioritate, ci un mijloc de a ajunge acolo unde cei mai mulţi dintre noi poate nici nu îndrăznim să visăm.

Este cunoscută în rândul orădenilor pentru ardoarea cu care iubea natura şi pentru dârjenia cu care o apăra. Cutreiera oraşul cu aparatul foto în buzunar şi făcea fotografii ori de câte ori observa că natura este călcată în picioare. Nu se sfia să le ceară autorităţilor explicaţii sau să le alarmeze atunci când era cazul.

La 81 de ani biologul avea două stenturi în inimă dar nu se dădea în lături de la a călători.

A luptat o viaţă întreagă doar pentru natură, iar rezultatele muncii sale le resimt cel mai bine cei care iubesc natura. A militat pentru un mediu înconjurător curat, în care un singur copac este foarte important pentru fiecare dintre noi. Lecţia pe care Ana Marossy a predat-o de nenumărate ori a fost accea a arborelui ajuns la maturitate, care produce de-a lungul unui anotimp o cantitate de oxigen care echivalează cu cea inspirată de 10 oameni de-a lungul unui an.

“Tatăl meu spunea ca pădurea este ca o biserică, acolo nu strigi, mergi încet să nu sperii animalele şi nu aveam voie să culegem florile cu pumnii, puteam să culegem două, trei fire de ghiocei să-i ducem mamei acasă. Nu era voie să ducem nimic din natură. Am învaţăt că în aceea biserică a naturii nu ţipi, nu urli, şi cel mai important, respecţi tot ce te înconjoară, iar acest lucru l-am transmis tuturor celor din jurul meu”, povestea Anna Marossy

Renumitul biolog orădean nu s-a dat în lături de la explorarea lumii la o vârstă la care alţi români nu mai aşteaptă decât ziua de plată a pensiei. Ultima expediţie a avut-o la vârsta de 81 de ani, tocmai în partea de Nord a Europei.  A pornit la un drum de trei săptămâni în Islanda, după ce anii trecuţi vizitase Alaska, Laponia şi Groenlanda.

„În ultima expediţie m-a interesat flora taiga, care este o pădure aproape de pol, şi tundra, vegetaţia pitică”, mărturisea Anna Marossy.Un alt aspect pe care biologul orădean l-a urmărit a fost populaţia nordică, mai exact eschimoşii.

Vis neîmplinit

Un vis al biologului orădean a fost să ajungă la eschimoşii din Siberia şi Polul Sud. Era conştientă însă că vârsta nu-i va permite acest lucru.

„Dacă aş fi cu cinci sau şase ani mai tânără m-aş urca pe schiuri, mi-aş lua rucsacul în spate şi aş porni în expediţie. Aş sta în Siberia doi ani, ca să văd cum se descurcă eschimoşii în condiţii aprige”, povestea Anna Marossy n urmă cu 3 ani.

Anna Marossy a fost conştientă că orizontul cunoaşterii este nelimitat, astfel că a încercat să umple acest gol prin călătoriile care au purtat-o pe multe meridiane ale pământului. Biologul orădean a bătut pământul în lung şi în lat ca să-i vadă şi să-i protejeze minunile.

“Am ajuns până la lacul Baikal şi am plâns când l-am văzut. Baikalul era de culoarea malakitului, la 30 de metri adâncime se vedea fundul apei, era aşa de curat Baikalul. A fost o chestie extraordinară. Am fost în Siberia, de unde să uit parfumul pădurii de tip taiga, apoi Alaska şi punctul cel mai sudic a fost Elgizek, piramidele”povestea renumitul biolog.

Dorinţa ei a fost să fie incinerată, iar cenuşa să-i fie aruncată în Padiş, unu dintre cele mai dragi locuri ale ei.

Dumnezeu să o odihnească!

Va mai recomandam:

Cei mai frumoşi români. Anna Marossy, biologul orădean care exploarează lumea la 82 de ani

FOTO Trei săptămâni de expediţie la vârsta de 81 de ani

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite