Angajata DSP Bihor reţinută de DNA în dosarul certificatelor false de vaccinare va fi concediată. Sumele imense câştigate de "reţeaua" din Petea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajata DSP Bihor, Voichiţa Sim, reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Oradea în dosarul certificatelor false anti-Covid FOTO: Facebook/Presa SM
Angajata DSP Bihor, Voichiţa Sim, reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Oradea în dosarul certificatelor false anti-Covid FOTO: Facebook/Presa SM

Angajata DSP Bihor reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Oradea în dosarul certificatelor false anti-Covid îşi va pierde locul de muncă, conducerea Direcţiei anunţând concedierea ei. Asistenta medicală racola clienţi pentru reţeaua din Petea unde un certificat fals de vaccinare costa între 250 şi 300 euro.

Şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă, susţine că femeia, care fusese încadrată pe perioadă determinată şi lucra în PTF Borş 1 fiind asistentă medicală, va fi concediată „de îndată".

„Doamna a fost încadrată pe perioadă determinată, din data de 1 octombrie anul trecut în urma unei selecţii de dosare, pentru că aveam nevoie de personal suplimentar din cauza pandemiei de Covid-19. Ea nu a lucrat în vreun centru de vaccinare, nu a avut atribuţii legate de activităţile de vaccinare Era detaşată în Punctul de trecere a frontierei Borş 1, la triajul epidemiologic al persoanelor revenite în ţară", spune şefa DSP Bihor. 

Potrivit acesteia, femeia, care se numeşte Voichiţa Camelia Sim, va rămâne fără slujbă. "DSP Bihor nu tolerează astfel de practici care încalcă legislaţia în vigoare şi pun în pericol major sănătatea publică, şi în consecinţă, începând de azi, au fost demarate procedurile legale pentru rezilierea contractului de muncă al persoanei respective", a mai spus Rahotă.

Femeia, care se numeşte Voichiţa Daniela Sim, racola clienţi pentru trei angajaţi ai centrului de vaccinare din Petea, care le fabricau apoi certificate false de vaccinare anti-covid. Ea a fost ridicată, marţi, de procurorii DNA Oradea, care au efectuat şi mai multe percheziţii, şi reţinută în aceeaşi zi, alături de alte patru persoane, o asistentă medicală,  doi registratori şi o altă persoană fără calitate specială. 

Conform unui comunicat transmis, miercuri, de DNA, persoanele reţinute au fost inculpate pentru corupţie şi fals respectiv complicitate la aceste fapte. Concret, în cazul Voichiţei Daniela Sim şi a persoanei fără calitate specială, al cărei nume nu a fost făcut public, anchetatorii au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată. Totodată, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe Daniela - Ioana Hoblea, asistent medical în cadrul Centrului de vaccinare Petea, pentru luare de mită, fals intelectual şi fals informatic şi pe Marc Ilieş respectiv Horea Buriceanu, registratori în cadrul aceluiaşi centru, pentru luare de mită, fals intelectual şi fals informatic, toate în formă continuată. 

Cum funcţiona reţeaua

În informarea transmisă, procurorii DNA  susţin că persoanele care doreau să obţină adeverinţele de vaccinare, care stau la baza certificatelor "verzi" plăteau sume de bani între 250 şi 300 euro. Banii erau pretinşi de cei trei angajaţi de la Centrul de vaccinare Petea şi încă un cadru de la acelaşi centru şi se plăteau prin intermediul unor persoane de încredere.

 "Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichiţa-Camelia, asistent medical la Direcţia de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid", scrie în comunicatul DNA. 

"Vaccinaţi" prin telefon

Anchetatorii susţin că nu toţi beneficiarii certificatelor s-au prezentat efectiv la centru. "Unele persoane s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv dar, mai frecvent, persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinţa de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate", se arată în document. 

În acest ultim caz, oamenii trimiteau intermediarilor prin aplicaţii telefonice ce permit transmiterea de fişiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecţilor Hoblea Daniela, Ilieş Marc şi Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV şi a generării adeverinţei de vaccinare. 

Adeverinţele de vaccinare false erau generate de suspecţi doar în anumite ture, în care restul personalului accepta comportamentul acestora sau nu acordau atenţie activităţii lor. De altfel, în anchetă a fost începută urmărirea penală şi faţă de alte persoane. 

Apoi, documentele erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa şi contravaloarea serviciului. Apoi, intermediarii se întâlneau cu Hoblea, Ilieş şi Buriceanu, pentru a le da sumele primite de la persoanele fals vaccinate, primind în schimb un procent din câştiguri, pentru "serviciile de intermediere".

De altfel, la percheziţiile desfăşurate marţi, au fost găsite sume uriaşe de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei şi 1.000 de lire sterline.

Vă mai recomandăm şi:

Două asistente medicale şi doi registratori, reţinuţi în cazul ceritificatelor false de vaccinare de la Petea. Acuzaţiile grave care le sunt aduse

Cum au reuşit o mână de săteni din Bihor să suspende o investiţie europeană de peste 320 milioane de lei

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite