Afacerista din „filiera romena“ a Mafiei gunoaielor din Italia, condamnată. A adus în țară peste 800 de tone de deşeuri

0
Publicat:

Administratoarea unui SRL implicat în importul clandestin a peste 800 tone de deşeuri din Italia, cu sprijinul unor parteneri bănuiţi de legături cu gruparea mafiotă calabreză ’Ndrangheta, a fost condamnată la închisoare cu suspendare, judecătorul dispunând totodată amendarea şi radierea firmei.

Georgeta Trifa a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Foto: GNM/Facebook
Georgeta Trifa a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Foto: GNM/Facebook

Femeia se numeşte Georgeta Trifa Solonca, după cum a relatat şi Adevărul, şi este acuzată că a introdus în ţară 846,99 tone de deşeuri, prin intermediul a două firme, Intrarom Service, unde Trifa Solonca este unica proprietară, şi Gaz&Oil Gross Group, în care s-a asociat cu un anume Adrian Grossu.

Descoperirea a fost făcută în 2020 de comisarii Gărzii de Mediu Bihor care au găsit deşeurile - hârtie, cartoane, textile sau cauciuc – ascunse în grajdurile părăsite ale unor foste Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din satele Ineu şi Vadu Crişului, judeţul Bihor.

În total, după cum au stabilit comisarii de Mediu, cele două firme au adus în România 38 de transporturi de deşeuri, toate din Italia, camioanele trecând graniţa prin punctele de trecere ale frontierei Borş şi Nădlac, sub pretextul că se află în tranzit ori au ca destinaţie o societate de valorificare (adică cele care deţin incineratoare şi instalaţii pentru reciclarea deşeurilor şi transformarea acestora în materie primă).

„Filiera romena“

Fostă angajată a unui cotidian local şi condamnată în anii ‘90 la închisoare pentru înşelăciune, Georgeta Trifa Solonca se ocupă de astfel de afaceri de ani de zile, cotidianul italian Il Mattino dezvăluind încă în 2016 că prin firma Intrarom Service sunt aduse în România gunoaiele mafiei italiene.

Înfiinţată în 2007, firma a declarat ca obiect de activitate „Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi neclasificate altundeva", însă în realitate, conform propriului site, intermedia importuri de gunoaie în România.

Deşeurile erau colectate de la firme din regiunea Campania, inclusiv Napoli şi ajungeau în România, însă „Filiera romenaπ a picat, spuneau ziariştii, după o perioadă, când s-a aflat că gunoaiele urmau să fie pur şi simplu aruncate în depozite de deşeuri şi nu prelucrate.

Asociaţi controversaţi

Potrivit presei italiene, în februarie 2016, Intrarom Service a cerut permisiunea ca o navă să ancoreze de două ori în portul Pozzuoli, pentru a încărca 6.000 tone de "ecoballe". Gunoaiele urmau să ajungă în port cu camioanele, după estimările firmei fiind necesare 200 de transporturi rutiere.

Primarul Vincenzo Figliolia a respins categoric solicitarea, nu doar din pricina poluării, ci şi pentru că Intrarom Service nu precizase nici originea şi nici destinaţia deşeurilor.

Femeia avea atunci legături cu personaje controversate din Italia, fiind asociată într-o altă firmă de apartament cu trei italieni: Marraffa Giuseppe Antonio, Monna Gianni şi Caserta Antonio, toţi trei au fost anchetaţi în ultimul deceniu pentru afaceri ilegale cu gunoaie în Italia, Marraffa şi Monna fiind chiar condamnaţi în toamna anului 2017 la câte 1 an şi 2 luni de închisoare.

În anchetă

În urma sesizării Gărzii de Mediu Bihor, Georgeta Trifa Solonca a ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea care au şi trimis-o în judecată în 2022. 

În rechizitoriu se arăta că deșeurile nu au fost valorificate în țara de proveniență, din cauza costurilor ridicate și a calității lor precare. În schimb, probabil pe bani mai puțini, italienii le-au „aruncat” în Bihor, tratând județul ca pe o pubelă, cu complicitatea Georgetei Trifa. 

Prin același rechizitoriu, au fost trimiși în judecată și parteneri de afaceri ai Georgetei Trifa - Razza Faustino, Pelak Iosif şi Adrian Popa - acuzaţi şi de trafic cu substanțe toxice, pentru a căror manipulare nu aveau autorizație, dar instanța a decis să separe cele două subiecte.

În luna septembrie 2023, partenerii au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar sentința a fost deja atacată.

Condamnată

În cazul Georgetei Trifa, sentința a fost pronunțată vineri, 3 noiembrie 2023, tot de Judecătoria Oradea, iar conform datelor făcute publie pe portalul instanţei, femeia a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru eliminarea deșeurilor în spații neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale, pedeapsă care a fost suspendată, sub supraveghere, pentru o perioadă de 3 ani. 

De asemenea, instanţa i-a interzis să fie administrator într-o societate comercială, tot pe o perioadă de trei ani şi a obligat-o la 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Pentru firma prin care s-au efectuat importurile clandestine de deşeuri, Gaz Oil Gross Group SRL, instanţa a aplicat o amendă penală de 80.000 de lei şi a dispus dizolvarea societăţii. 

Judecătorul a decis, de asemenea, confiscarea celor 846,99 tone de deșeuri, aflate pe amplasamentele din Ineu și din Vadu Crișului. Acestea, potrivit reglementărilor UE privind transferul deşeurilor, ar trebui returnate în ţara de origine, pe cheltuiala lui Trifa.

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite