Unul dintre cele mai complexe dosare din istoria DNA: doi consilieri locali, şapte angajaţi AJOFM şi alte 143 de persoane, judecate pentru un tun de 2,3 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
emilian eva

152 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA Iaşi într-un dosar ce s-a întins pe parcursul a trei ani, cu sute de persoane audiate, maldăre întregi de documente adunate şi un prejudiciu imens cauzat de o grupare pusă pe picioare de doi foşti consilieri locali şi la care au aderat şapte angajaţi ai AJOFM.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că în trei ani, 142 de persoane fizice şi 10 juridice ar fi creat un prejudiciu total Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi de peste 2,3 milioane de euro.

Gaura la bugetul de stat ar fi fost creată prin obţinerea în mod ilegal a unor subvenţii acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a unor absolvenţi sau a unor persoane de peste 45 de ani.

Gruparea infracţională ar fi fost pusă pe picioare de către doi foşti consilieri locali. Gabriel Barbălată, din Gorban, şi Lucian Lupu, din Răducăneni. “Am doar o firmă. Într-adevăr, am mai angajat şi absolvenţi, dar am plătit dările la stat, am plătit salarii. Este o răfuială", declara Gabriel Barbălată, în momentul demarării anchetei.

Şapte angajaţi ai AJOFM, implicaţi în reţea

Consilierii ar fi convins mai multe rude sau prieteni apropiaţi, administratori ale unor firme, să angajeze pe hârtie sute de persoane eligibile pentru a primi subvenţii de la AJOFM.

“În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)”, au precizat procurorii DNA.

Printre persoanele care s-au alăturat grupării infracţionale puse pe picioare de către cei doi consilieri locali se numără şi un învăţător din comuna Strunga, Vasilică Apetrei.

După ce angajau fictiv persoane care putea primi subvenţii de la stat, membrii reţelei trimiteau dosarele la AJOFM. Acolo colaborau cu şapte angajaţi, care nu-şi respectau sarcinile de serviciu şi treceau cu vederea ilegalităţile. Este vorba de Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marieana Mândru, Lucia Sună care, potrivit procurorilor,  “nu au respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă.”

O altă modalitate prin care Forţele de Muncă Iaşi au fost păgubite a fost obţinerea unor ajutoare de şomaj în mod ilegal, lucru realizat tot prin intermediul celor zece firme fantomă.

AJOFM Iaşi vrea banii înapoi

Legea 76/2002 spune că firmele care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţâmânt sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român, acordate prin intermediul AJOFM. În cazul în care o firmă angajează un absolvent de studii superioare, de exemplu, statul îi acordă, timp de un an, o subvenţie lunară de 750 de lei. Pentru persoanele de peste 45 de ani, subvenţia este de 500 de lei.

În procesul prin care 142 de persoane fizice şi 10 juridice sunt acuzate de diferite infracţiuni, de la constituire a unui grup infracţional la uz de fals, AJOFM Iaşi s-a constituit parte civilă şi vrea să recupereze cele 2,3 milioane de lei cu care a fost păgubită.

Din 2009, la solicitarea DNA, noi am pus la dispoziţie mai mule documente depuse la AJOFM. Dosarele pentru subvenţii ale acelor agenţi economici întruneau elementele legale, noi nu puteam şti că aceştia sunt de rea credinţă. Mai mulţi angajaţi din cadrul instituţiei noastre au fost citaţi ca martori în  acest dosar”, a spus Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi.

Complexul dosar a fost instrumentat de procurorul DNA Iaşi Emilian Eva şi urmează să fie soluţionat de judecătorii Tribunalului Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite