Un ieşean în Argentina: „Tango se dansează cu ochii închişi“ (FOTO)
0
Aceasta este concluzia la care a ajuns coregraful ieşean Cornel Tătaru după un stagiu de pregătire în Argentina. Impresionaţi de pasiunea ieşeanului, profesorii de dans argentinieni vor veni în toamnă la Iaşi pentru un workshop de tango.
Şase ani au trecut de când Conel Tătaru, Luşu pentru prieteni, alături de Cătălina Negru, partenera sa, au început să fie tot mai atraşi de tango-ul argentinian. „Am tot fost la diverse workshop-uri cu profesori argentinieni şi toţi mi-au spus că dacă vreau să-l înţeleg cu adevărat trebuie să merg în ţara tangoului“, povesteşte Luşu, care alături de Cătălina Negru reprezintă motorul şcolii de dans Elegance din Iaşi.

Vedeţi mai jos pe Cornel Tătaru şi Cătălina Negru, cei doi coregrafi ai clubului Elegance Iaşi:



Pe 15 februarie, Cornel s-a urcat într-un avion cu destinaţia Buenos Aires, unde îl aşteptau Fernando Galera şi Wilma Vega, profesorii şcolii „Tango L’Esquina“, pe care i-a cunoscut în urmă cu trei ani.
„Este
fenomenal cum în numai trei săptămâni mi-am schimbat percepţia asupra
acelei lumi. Ce este doar un dans pentru noi, în Argentina este un stil
de viaţă, o modalitate de socializare care pare de neînchipuit pentru
societatea noastră“, spune Cornel.

Dacă un român se duce la o şcoală de dans sau eventual la o nuntă pentru a dansa tango, argentinienii fac asta oriunde. „E ceva perfect normal să vezi o pereche la un colţ de stradă, pe un linoleu, cum dansează cu atâta sentiment încât uiţi de tine în timp ce-i priveşti. Aşa simţi că eşti în Buenos Aires“, povesteşte Cornel.

În perioada în care coregraful ieşean s-a aflat în Argentina, UNESCO a inclus tangoul în patrimoniul universal. Pentru a sărbători acest lucru, Ministerul Culturii din Argentina a organizat un spectacol în aer liber, la care care au participat cele mai bune perechi ale momentului şi cea mai bună orchestră care a cântat vreodată.

Daciile vechi se găsesc la tot pasul prin Buenos Aires
„La un moment dat, a fost anunţată o pereche şi toată lumea din piaţă s-a ridicat în picioare când au ieşit pe scenă. Eu i-aş fi dat doamnei maxim 50 de ani, dar la final am aflat că are 76 de ani şi că este o legendă vie a tangoului. A fost incredibil ce am văzut! Am uitat de celelalte perechi, nu-mi închipuiam că se poate dansa aşa cum a făcut-o ea“, îşi aminteşte Luşu.

Tango-ul se regăseşte şi pe decoraţiunile exterioare ale clădirilor din Buenos Aires...

... sau în interior
Milonga în weekend
Când vor să danseze tango într-un cadru organizat, argentinienii au seri de milonga, joi, vineri şi sâmbătă în localuri din Buenos Aires, majoritatea situate la periferie. În acest cadru fiecare dansează cu cine doreşte, indiferent de vârstă sau criterii sociale, pentru că nimeni nu refuză.

„Tangoul are un rol social nebănuit. Fiecare pereche dansează trei tangouri la rând. După ce se termină prima melodie şi până la jumătatea celei de-a doua, dansatorii stau de vorbă şi se cunosc. La capătul celui de-al treilea tango fiecare se întoarce la masa lui şi apoi îşi alege un alt partener“, explică Cornel, care a participat şi la „Milonga del secolo“, o seară care are loc doar o dată pe an, la care participă inclusiv cele mai cunoscute perechi din Buenos Aires.

Cornel alături de Wilma Vega şi Fernando Galera la „Milonga del secolo“

Cornel alături de Miguel Zotto
Tango alături de legende
„Acolo a venit şi Miguel Zotto, singurul care a pus spectacole de tango pe Broadway, fiind considerat cel mai bun dansator şi antrenor al momentului. Cu toate acestea, este un tip foarte modest şi dansează cu oricine îl invită“, precizează Luşu. Timp de trei săptămâni, Cornel a învăţat ce înseamnă de fapt tangoul de la profesorii de dans Fernando Galera şi Wilma Vega. Poate cea mai importantă lecţie dobândită acolo ţine de felul în care bărbatul conduce partenera.

„Noi facem greşeala să predăm paşii de tango separat la bărbat şi femeie. În Argentina, paşii sunt predaţi numai la bărbat, iar femeia trebuie să simtă unde vrea s-o poarte partenerul pentru că nu ştie unde trebuie să ajungă. De multe ori femeile dansează cu ochii închişi. Acesta este tangoul“, spune coregraful, care a pregătit o surpriză
iubitorilor de dans din Iaşi. Profesorii Galera şi Vega vor veni la Iaşi între 26 septembrie şi 3 octombrie pentru a susţine un workshop şi un spectacol de tango.