Un an de la prăbuşirea elicopterului SMURD în Basarabia. Omagiul adus celor patru salvatori români
0La un an de la tragedia aviatică din Republica Moldova în care a fost implicat un elicopter SMURD din Iaşi, Republica Moldova a inaugurat în pădurea Haragîş un monument în memoria celor patru salvatori. De asemenea, Poşta Moldovei a emis o serie de mărci poştale pentru comemorarea românilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic.
Joi, 2 iunie 2016, SMURD Iaşi a pierdut patru salvatori. Medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Gabriel Sandu, pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae şi-au pierdut viaţa în timpul unei misiuni în Republica Moldova.
La un an de la evenimentul tragic, autorităţile din Republica Moldova au inaugurat duminică, 4 iunie, un complex-memorial dedicat echipajului aerian SMURD Iaşi. Monumentul a fost ridicat în apropierea satului Haragîş din raionul Cantemir, acolo unde elicopterul de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 347, s-a prăbuşit în urmă cu 12 luni. Complexul memorial este compus dintr-o pistă de decolare improvizată şi o alee care duce către placa comemorativă. Monumentul a fost inaugurat în prezenţa familiilor celor patru eroi căzuţi la datorie şi a mai multor reprezentanţi ai celor două state. Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire în memoria echipajului care şi-a pierdut viaţa. În urmă cu o săptămână, la Iaşi, în cimitirile în care sunt înmormântaţi trei dintre cei patru salvatori ieşeni, familiile, colegii şi cunoscuţii acestora au participat la ceremonii religioase de pomenire a medicului Mihaela Dumea, asistentului Gabriel Sandu şi a comandorului Doru Gavril.
„Pentru noi, Mihaela Dumea, asistent Gabriel Sandu şi cei doi comandori, Voicu şi Doru, sunt parte din familia noastră şi sunt prezenţi în viaţa noastră. În toate aceaste zile i-am simţit că sunt cu noi”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.
Tot duminică, 4 iunie 2017, Poşta Moldovei a pus în circulaţie o serie de mărci poştale, MP1036, în format 68 x 34 mm, în 100.000 de exemplare, pentru comemorarea membrilor echipajului SMURD Iaşi prăbuşit în pădurea de lângă Haragîş.
Cine erau membrii echipajului
Mihaela Dumea, medic specialist în medicina de urgenţă, avea 39 de ani când şi-a pierdut viaţa. Doctoriţa lucra în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din martie 2005 şi asigura gărzi pe elicopterul SMURD Iaşi din 2011. Asistentul medical Gabriel Sandu avea 38 de ani şi o experienţă de 16 ani în aceeaşi unitate de primire urgenţe, respectiv de 11 pe elicopterul SMURD.
Comandorul Doru Gavril, în vârstă de 53 de ani, era în momentul accidentului comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi. Pilotul elicopterului SMURD lucra în acest domeniu din 1985 şi avea peste 4.000 de ore de zbor experienţă. Copilotul misiunii, căpitan-comandor Voicu Şocae în vârstă de 36 de ani, era pilot militar din 2003 şi avea experienţă peste 1.400 de ore de zbor.
Cum s-a produs accidentul aviatic
Cei patru salvatori au murit după ce elicopterul SMURD în care se aflau s-a prăbuşit în apropierea de localitatea Haragîş, Republica Moldova, pe fondul unor condiţii meteo nefavorabile.
Echipajul românesc efectua joi, 2 iunie 2016, al doilea zbor pe teritoriul Basarabiei. Dimineaţă, cei patru eroi au transportat la Chişinău o femeie de 85 de ani cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi insuficienţă renală. Ulterior, echipajul a plecat într-o misiune spre Cahul, însă nu a mai ajuns. Potrivit autorităţilor din Republica Moldova, martorii accidentului aviatic au cerut ajutor la ora 14.13. Elicopterul SMURD Iaşi zbura în Republica Moldova în baza unui acord semnat în anul 2014 între cele două state.
Citeşte şi: