Tunuri anti-mistreţ la Aeroportul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista Aeroportului din Iaşi este „populată“ şi de animale sălbatice
Pista Aeroportului din Iaşi este „populată“ şi de animale sălbatice

Şefii aerogării ieşene au cumpărat două dispozitive ale căror pocnituri programate trebuie să alunge animalele nepoftite pe pistă

Tunurile au fost cumpărate de conducerea Aeroportului Iaşi după ce avionul care efectua cursa Bucureşti-Iaşi a lovit, în momentul aterizării, un porc mistreţ apărut din senin pe pistă. Şefii aerogării au cumpărat două aparate care sunt programate să pocnească cu câteva minute înainte de aterizarea sau decolarea avioanelor de pe pistă.

UPDATE Accident pe Aeroportul Iaşi. Un porc mistreţ a pus în pericol viaţa pasagerilor din avionul de Bucureşti FOTOGALERIE, VIDEO
„Dispozitivele sunt alimentate la o butelie cu gaz metan şi sunt setate să facă bufnituri. Printre măsurile luate împotriva animalelor, am intensificat şi patrulele. Astfel, când o aeronavă este aproape de trei minute de sol, paza verifică gardul. Oamenii trebuie să patruleze tot timpul să observe eventualele penetrări ale animalelor“, a spus Gheorghe Corjăuţanu, directorul Aeroportului. Acesta a apelat şi la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi pentru a vâna toţi porcii mistreţi din jurul aeroportului, dar vânătorii i-au transmis că nu pot prinde animalele în perimetrul aerogării.


Incidentul de la sfârşitul lunii septembrie nu a avut consecinţe grave, însă cei 68 de pasageri, printre care şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care au ajuns la Iaşi de la Bucureşti au tras o sperietură zdravănă. Cum lipsa unui gard consolidat care să poată ţine departe de pistă animalele a fost declarată principala cauza a accidentului, conducerea aerogării vrea să schimbe toată împrejmuirea zonei.

Angajat la Aeroportul Iaşi: „Pasagerii avionului care a intrat într-un mistreţ au fost la doi metri de catastrofă“


Grădina zoologică de la Aeroport


„Am construit un gard nou, de 3 kilometri din zona lacului Veneţia de la Ciric, pe toată latura vestică a Aeroportului şi aproape de pădurea de la Aroneanu. Ar mai trebui să schimbăm restul de 8 kilometri de gard, care costă 3,8 milioane de lei şi încă încercăm să găsim resurse“, a mai spus Corjăuţanu.


Pe lângă porcii mistreţi care ajung ocazional pe pista de la Iaşi, multe alte animale dau bătăi de cap personalului de la Aeroport. Angajaţii se plâng că gardul nu oferă nicio protecţie în faţa căprioarelor care sar peste construcţie. Mai mult, iepurii, vulpile, dar mai ales maidanezii populează zone din apropierea pistei de aterizare. „Oamenii vin la Ciric şi lasă acolo câinii. Ne-am trezit şi cu haite de câini pe pistă. Atunci am chemat echipaje de ecarisaj care au intervenit foarte repede şi ne-au scăpat de animale“, a spus directorul Aeroportului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite