Tot mai mulţi tineri ajung la spital în sevraj din cauza consumului excesiv de alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În această tranziţie de la consumatori cronici de alcool cu vârsta de peste 45 de ani la tineri se poate observa o schimbare a obiceiurilor legate de băutură, dar şi a formelor de alcool consumate.

Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, spune că limitarea contactului social, posibilitatea de a lucra de acasă şi izolarea la domiciliu din timpul pandemiei de coronavirus au contribuit la creşterea consumului de alcool în ultimul an şi jumătate, cei mai afectaţi fiind tinerii.

Atât în ambulatoriu, cât şi direct la spital, au ajuns tot mai mulţi tineri din această cauză, iar cazurile grave s-au prezentat cu simptome de delirium tremens, una dintre cele mai severe complicaţii ale sevrajului etanolic şi care se manifestă după încetarea consumului.

 „Aceasta reprezintă deja o fază avansată, fiind momentul în care practic au fost depăşite toate mecanismele de adaptare ale organismului. Vedem tineri de 25 - 30 de ani cu forme grave de alcoolism, care culminează cu delirium tremens, stare ameninţătoare de viaţă. Aproximativ 15 – 35% dintre ei pot să moară din cauza băuturii, este o situaţie foarte gravă şi grea”, explică dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola, notează ziaruldeiasi.ro.

Se bea foarte multă tărie

În această tranziţie de la consumatori cronici de alcool cu vârsta de peste 45 de ani la tineri se poate observa o schimbare a obiceiurilor legate de băutură, dar şi a formelor de alcool consumate.

„Dacă înainte se bea vin cu o concentraţie de alcool de 10-12%, acum se bea foarte multă tărie şi în cantităţi foarte mari. De asemenea, nu ştiu câte alte ţări în afară de România mai au bere la pet de trei litri.

În străinătate, formele în care se îmbuteliază şi se vând băuturile sunt cu totul altfel, majoritatea încearcă să diminueze cantitatea tocmai pentru a nu încuraja consumul. Poate şi acesta este unul dintre factorii care duc la consumul exagerat, sunt tineri care povestesc că beau 10 - 14 beri pe zi”, a subliniat medicul ieşean, mai scrie sursa citată. 

Alcoolul duce la psihoterapie

Potrivit specialiştilor, cazurile grave de sevraj necesită intervenţii cât se poate de complexe. Acestea încep de la tratament medicamentos şi pot ajunge până la la psihoterapie şi consiliere. 

Un rol important în parcursul pacientului este reprezentat de gradul de înţelegere şi de implicare în discuţia cu medicul. Foarte mulţi se reîntorc după primul episod de delirium tremens şi continuă comportamentul distructiv. 

„Alte efecte pe termen lung sunt ştergerea memoriei, ştergerea personalităţii, pierderea a tot ce înseamnă reciprocitate afectivă, modulare afectiv, e o ştergere a personalităţii în tot ansamblul ei, o erodare a trăsăturilor de personalitate”, a conchis dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola. 

Un alt aspect asupra căruia specialiştii atrag atenţia este modul în care este afectat creierul în urma consumului exagerat de alcool. Chiar şi în cazul persoanelor care nu au semne clare ale dependenţei, efectele toxice se pot vedea în timp.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce mor inexplicabil tinerii de COVID-19. Medic: Dacă ai acest tip de anomalie imună, te „sinucizi“

Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite