Substanţele ascunse de energizante şi efectele lor secundare. Ce conţin băuturile consumate de 50% din tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că între 30% si 50% din tineri consumă băuturi energizante pe motiv că le oferă mai multă rezistenţă, energie şi putere de concentrare.

Băuturile energizante sunt la modă, ele fiind consummate cu precădere de către tineri. Studiile recente arată că aproape jumătate din populaţia tânără bea energizante. Iar asta din dorinţa de a avea mai multă rezistenţă şi putere de concentrare.

Băuturile energizante conţin cantităţi variabile de cafeină, vitamine, taurină, carnitină, extracte din plante, creatină, zaharuri şi guarana. De asemenea, se mai pot găsi şi glucuronolactonă, vitamine din grupul B, ginseng, gingko biloba, antioxidanţi şi urme de minerale. 

Pentru taurină şi glucuronolactonă nu au fost demonstrate efectele energizante promise. În ceea ce priveşte cafeina, este recomandat să se consume 400 mg/zi. 

‘’Toxicitatea acută clinică începe de la 1 g, iar între 5 g şi 10 g poate fi letală. O ceaşcă de cafea poate conţine între 100mg şi 400 mg de cofeină. Unele studii au arătat că dozele peste 300 mg pot cauza anxietate şi atacuri de panică, în special la persoanele stresate. Adulţii care consumă cantităţi reduse sau moderate de cafeină (1-3 mg/kg corp sau 12.5-100 mg/zi) au îmbunăţite rezistenţa fizică, funcţiile cognitive, timpul de reacţie şi starea de spirit. Migrenele şi oboseala pot apărea după consumul unor doze mari de cofeină pe o perioadă scurtă de timp (5-15 zile, peste 600mg/zi). Intoxicaţia cu această substanţă poate cauza insomnie, tremurături, tahicardie, palpitaţii’’ spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Conţinutul mediu de zahăr al unui energizant este de 25 g, adică 100kcal. Deşi s-a crezut că aceste băuturi ar putea duce la o scădere în greutate, ele de fapt sunt bogate în grăsimi.

În ceea ce priveşte sodiul, unele băuturi conţin cantităţi surprinzătoare, de trei ori mai mari decât cele din băuturile răcoritoare. Cât despre taurină, nu se ştie clar cât de sigură este. 

Nutriţionistul Adina Rusu enumeră câteva sfaturi pentru cei care consumă băuturi energizante:

–         Limitaţi aportul de băuturi energizante la cel mult o porţie/zi;

–         Nu amestecaţi băuturile energizante cu alcoolul deoarece acestea pot masca intoxicaţia şi pot fi extrem de deshidratante;

–         Rehidrataţi-vă cu apă sau cu băuturi speciale pentru sportivi după efort fizic;

–         Dacă aveţi efecte adverse după consumul unei băuturi energizante, adresaţi-vă medicului;

–         Dacă suferiţi de hipertensiune arterială nu consumaţi astfel de băuturi;

–         Dacă suferiţi de alte afecţiuni grave, cereţi sfatul medicului înainte de a consuma băuturi energizante.

Vă mai recomandăm:

Cât te costă să slăbeşti. Ce spun nutriţioniştii despre cheltuielile pe care le implică scăderea în greutate

Ficatul de pasăre din alimentaţie, sănătos sau bombă cu ceas? Cine ar trebui să evite aceste mâncăruri 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite