Ştefănel, copilul născut cu o gaură în inimă. Abandonat de mamă, băieţelul creşte în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

28 de micuţi se află internaţi la Secţia de Recuperare Pediatrică a Spitalului „Sfânta Maria" din Iaşi încă din primele zile de viaţă, după ce părinţii lor au decis că nu au posibilităţi să-i crească.

Pentru 28 de copii din judeţul Iaşi cadrele medicale ţin loc de mamă şi tată, iar patul de spital este singurul loc în care îşi trăiesc primele luni din viaţă. Au avut nenorocul să se nască fie într-o familie cu posibilităţi materiale reduse, fie au o mamă încă minoră, care a decis să-i lase în grija medicilor şi asistentelor. Unii s-au născut prematur, alţii au unele afecţiuni cronice care le impun un tratament corespunzător.

Mamele-campioane la abandonat copii în centrele de plasament. O ieşeancă a lăsat nouă copii în grija statului

Copilul „de suflet" al cadrelor medicale de la Secţia de Recuperare Pediatrică este Ştefănel, un băieţel de un an şi jumătate din Prisăcani pentru care mama lui a decis încă din primele zile de viaţă să-l dea spre adopţie. Astfel, Ştefănel este cel mai „vechi" pacient de la această secţie. Nimeni nu l-a vizitat însă cu scopul de a-l adopta.

Şi-a recâştigat copilul după ce l-a abandonat în plasament. Mărturia cutremurătoare a unei mame (VIDEO)

„Copilul are doar mamă, la tată este trecut liniuţă. Mama mai are doi copii, iar din cauză că nu are cu ce să-l crească a decis să-l dea spre adopţie", spune doctorul Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfânta Maria" din Iaşi. Ca toţi ceilalţi micuţi internaţi aici, Ştefănel suferă de o afecţiune. Are defect septal atrial, ceea ce s-ar traduce în „o gaură în inimă". „Sunt copii care suferă de anemii, de rahitism sau de boli cronice. Unii au o greutate mică, iar medicii luptă ca ei să se recupereze", explică doctorul Cătălina Ionescu.

Câte 5 copii abandonaţi săptămânal la Iaşi

Împotmoleală la Direcţia pentru Protecţia Copilului

Pentru cei 28 de copii, părinţii au fost de acord să-i dea în asistenţă maternală, integrare familială, iar pentru trei dintre ei aparţinătorii au semnat că-i dau spre adopţie. Chiar şi aşa, stau de luni, chiar şi de câte un an în spital, fără să beneficieze măcar de vizita unei familii interesate să-i înfieze. „Unii dintre ei, chiar dacă nu mai au nevoie de spitalizare, sunt ţinuţi în continuare în secţie pentru că nu au unde să-i trimită. De ei se ocupă teroretic Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Proetcţia Copilului, dar centrele de ăplasament sunt pline, iar asistenţii medicali sunt tot mai puţini", spune medicul Cătălina Ionescu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite