Specialiştii au încheiat operaţiunea de inelare a păsărilor sălbatice. „Piese importante pentru înţelegerea migraţiei din Europa de Est“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MĂCĂLEANDRU Erithacus rubecula. FOTO. 360.uaic.ro
MĂCĂLEANDRU Erithacus rubecula. FOTO. 360.uaic.ro

Cercetărori români şi străini au încheiat primul sezon de studiu al migraţiei păsărilor sălbatice şi au reuşit să captureze un număr semnificativ de păsări internaţionale.

Primul sezon complet de studiu al migraţiei păsărilor sălbatice din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea s-a încheiat. Proiectul este unul al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi s-a desfăşurat, într-o perioadă de 206 zile, în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română şi Centrala Ornitologică Română. 

La acest studiu au participat 12 inelatori autorizaţi din România (6) şi din Portugalia (6), precum şi peste 40 de voluntari. O mare parte din ei sunt studenţi ai Facultăţilor de Biologie din România, dar şi cercetători care activează în acest domeniu, în cadrul universităţilor, institutelor de cercetare sau a ONG-urilor de mediu.

În acest an, numărul de recapturi internaţionale a fost semnificativ, astfel cercetătorii au capturat 4 păsări inelate în Israel (2), Suedia (1) şi Finlanda (1), de asemenea 4 păsări au fost găsite în Turcia (1), Cipru (1), Liban (1) şi Etiopia (1). „Aceste date reprezintă piese foarte importante pentru înţelegerea puzzle-ului migraţiei din Europa de Est”, spun reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migraţiei păsărilor. Cu ajutorul unor plase care nu rănesc păsările, ornitologii le capturează, fac apoi identificarea păsărilor, le măsoară, le cântăresc şi le aplică un inel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alţi ornitologi, păsările trec din nou prin acelaşi procedeu şi se poate afla din bazele de date de unde provin. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite