Soluţia săracului împotriva frigului şi Blocul viitorului, prezentate la salonul de inventică de la Iaşi (VIDEO, FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de invenţii au fost prezentate la Salonul de la Sala Paşilor Pierduţi
Zeci de invenţii au fost prezentate la Salonul de la Sala Paşilor Pierduţi

Zeci de inventatori din ţară şi des peste hotare s-au întâlnit la Iaşi, în Sala Paşilor Pierduţi la cea de-a cincisprezecea ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic.

Iaşi: Ion Sandu, inventatorul pasionat de criminalistica

Pantofi cu tocul reglabil, jaluzele termoizolante, motoare hidraulice sau „blocul viitorului", autonom din punct de vedere energetic sunt doar câteva dintre punctele de atracţie ale Salonului care se va desfăşura până vineri.

image

„Sunt soluţia săracului pentru a se feri de frig", spune Alexandru Stănilă, coordonatorul grupului de studenţi care a venit cu ideea realizării jaluzelelor termoizolante. „Ideea ne-a venit tocmai în actualul context al dezvoltării durabile", a completat acesta.

Inovatoarele jaluzele sunt realizate din material textil, dar economia care se face la energia termică utilizându-le este de până la 25%. Conducătorul grupului de cercetare susţine că investiţia pentru un sistem de jaluzele termoizolante este amortizată într-un timp foarte scurt.

„Preţul jaluzelelor la o fereastră ajunge la 400 - 500 de lei. În prezent, căutăm asociaţi cu care să dezvoltăm această iniţiativă, vrem să vindem această soluţie unei firme care produce jaluzele", a completat profesorul Stănilă.

image

O altă invenţie cu care tinerii de la Universitatea Tehnică i-au uimit pe cei de la Salon este Blocul viitorului. Conceptul a câştigat deja Marele Premiu pentru Ecologie la salonul EuroInvent de luna trecută. Ideea principală a construcţiei este că atrage energia geotermală din fundaţie şi o proiectează în sus, spre apartamente.

„Nucleul central al blocului este similar trunchiului unui brad. Planşeele, pe care vor fi etajele, sunt ramurile. Blocul mai are trei faţade active care absorb energia solară", spune profesorul Alexandru Stănilă.

Aceste faţade ziua vor avea rolul de panouri solare, preluând energie şi eliberând-o sub formă de agent termic, iar noaptea vor avea funcţie de protecţie termică a construcţiei. „În plus, răcoarea nopţii va putea fi folosită pentru răcorirea interiorului în timpul zilei", susţine Stănilă,

În plus, ultimele etaje ale imobilului vor conţine o centrală eoliană ce va funcţiona la viteze mici, fiind, astfel, ideală pentru zonele urbane.

Unul dintre cele mai inedite standuri de la Salonul de anul acesta îi aparţine, însă, profesorului Dan Vrăjitoru. Acesta a venit cu o serie de inovaţii cu ajutorul cărora el speră ca elevii din clasele mici să îndrăgească fizica şi legile şi principiile care o guvernează.

„Mecanism inerţial pentru învăţarea prin descoperire" este titlul sub care acesta îşi prezintă invenţiile. Prototipurile realizate de el au avantajul că pot fi efectuate de orice elev, chiar şi din ciclul primar, care are un oarecare interes pentru fizică. „Sunt mecanisme acţionate cu o sfoară, cu ajutorul căreia se învârt roţile. Copiii sunt interesaţi să manevreze lucruri pe care nu le-au văzut şi să cunoască principiile fizicii fără a şti partea teoretică", spune profesorul Dan Vrăjitoru.

Dan Vrajitoru isi prezinta inovatiile

Inspirat de o jucărie pe care o făceau colegii săi de licei dion anii mai mari, acesta a construit pentru Salon o maşină „de Formula 1" din PET-uri, lemne şi CD-uri. „Am valorificat astfel PET-urile şi sticlele din plastic care se aruncă de obicei, într-o jucărie accesibilă", conchide profesorul, care a mai inventat, în anii anteriori şi un joc logic pentru dezvoltarea elevilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite