Sfaturi pentru evitarea constipaţiei. De ce este necesar să ne ascultăm corpul şi când trebuie să ne adresăm medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După perioadele aglomerate din punct de vedere alimentar, corpul se resimte, mai ales dacă am exagerat consumând mai multe bunătăţi decât aveam nevoie.

Nutriţionistul Ionuţ Ignat a prezentat mai multe date despre cum ne dăm seama că avem de-a face cu o constipaţie şi a făcut mai multe recomandări pentru a evita această stare. „Prin constipaţie se înţelege evacuarea rară sau cu dificultate a conţinutului intestinal. Frecvenţa evacuărilor conţinutului intestinal (frecvenţa scaunelor) variază, printre persoanele sănătoase, de la trei pe zi la trei pe săptămână. Ca regulă generală, constipaţia va fi suspectată dacă intervalul dintre scaune depăşeşte trei zile sau dacă scaunele au consistenţă crescută şi sunt eliminate cu dificultate sau cu durere“, explică dieteticianul.

Una dintre cauzele apariţiei constipaţiei este alimentaţia neadecvată, printr-o dietă bogată în grăsimi animale şi dulciuri rafinate, de aceea este recomandat să introducem în mesele noastre mai multe fibre- vegetale, fructe şi cereale integrale. Totodată, dieteticianul ieşean susţine că cea mai frecventă cauză de constipaţie în ţările occidentale este sindromul intestinului iritabil, denumit şi colon spastic: „În aceste cazuri apar spasme ale colonului care reduc viteza de propagare a conţinutului intestinal, cresc timpul de staţionare a fecalelor în colon şi rect, şi favorizează astfel constipaţia“.

Mai mult, specialistul susţine că sunt cazuri în care o persoană poate iniţia un ciclu de constipaţie „prin ignorarea senzaţiei de necesitate a evacuării conţinutului intestinal. Unele persoane evită utilizarea de necesitate a toaletelor publice, altele amâna evacuarea scaunului din lipsă de timp, fiind grăbite. După o anumită perioadă, persoanele în cauză nu vor mai resimţi senzaţia de necesitate a evacuării rectului“.

Nutriţionistul susţine că cel mai indicat este să prevenim apariţia acestei stări. Printre recomandările sale se numără „recurgerea la o dietă echilibrată, la tărâţe neprocesate, la cereale integrale, la fructe şi vegetale proaspete; efectuarea cu regularitate a exerciţiilor fizice, dar şi consumarea a cel puţin doi litri de apă pe zi“. Totodată, specialistul recomandă „să  nu neglijăm sau să ignorăm senzaţia necesităţii de evacuare intestinală şi să ne adresăm medicului curant, generalist, internist sau gastroenterolog în cazul în care ne confruntăm cu o modificare prelungită sau semnificativă a tranzitului intestinal“.

Citeşte şi:
Cât de eficient este, cu adevărat, uleiul de ricin. Lucruri neştiute despre celebrul „inamic“ al ridurilor şi al căderii părului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite