Sămânţa de nebunie ce ar fi încolţit în mintea femeii din Roman care şi-a tranşat soţul şi i-a scos organele interne. Detaliul medical explicat de psihiatri
0Ana Zaharia, femeia din Roman care şi-a tranşat soţul, nu se află în evidenţa psihiatrilor cu nicio afecţiune. Ea nu are dosar la cabinetul dispensarului din Roman, psihiatrul unităţii sanitare din localitate precizând că nu există un istoric medical care ar putea lămuri felul în care femeia şi-a ucis soţul. Cu toate acestea, specialiştii au explicat, pentru ”Adevărul”, ce boli mintale pot ascunde cei care recurg la astfel de fapte criminale.
Femeia în vârstă de 64 de ani care şi-a ucis soţul cu brutalitate, transportându-i trupul tranşat de la Roman (Neamţ) la Târgu Frumos (Iaşi), nu a ajuns vreodată la psihiatru. Ana Zaharia a fost identificată luni noaptea în timp ce încerca să scape de cadavrul tăiat al soţului său, aruncându-l la un tomberon de lângă piaţa din Târgu Frumos. Anchetatorii au descoperit ulterior că, din corpul bărbatului, lipseau capul, organele interne şi cele genitale.
Un astfel de comportament ar putea fi explicat, conform directorului medical de la Institutul de Psihiatrie din Iaşi „Socola”, printr-o dizarmonie de personalitate, „o patologie la limită cu normalitatea”. Spre deosebire de psihoză, persoanele care manifestă simptomele unei astfel de afecţiuni au discernământ.
„Dizarmonia de personalitate este rezultatul unui dezechilibru dintre funcţiile afective şi cele de cunoaştere. Persoanele acestea nu-şi pot stăpâni impulsurile şi intoleranţa faţă de frustrare”, a spus psihiatrul Şerban Turliuc, director medical al institutului Socola din Iaşi.
Specialistul a mai precizat că afecţiunea poate fi „purtată” pe tot parcursul vieţii, fără ca persoana respectivă să ajungă la specialist. Profilul unui pacient care este diagnosticat cu dizarmonie de personalitate conturează o persoană „egofilă, care se iubeşte pe sine, de unde rezultă inclusiv diminuarea simţului moral”, a mai completat medicul.
Potrivit acestuia, principiile şi valorile unui astfel de pacient sunt total diferite faţă de setul de norme susţinute de societate, incluzând chiar un „comportament criminal”. „Persoanele afectate sunt nemulţumite în permanenţă şi îşi exprimă continuu această stare faţă de ceilalţi”, a subliniat dr. Şerban Turliuc.
Mai mult, pacienţii care dezvoltă această patologie suportă durerea altfel decât o fac oamenii din jurul lor. De aceea, atunci când provoacă durere se raportează la puterea lor de a o îndura. „Dizarmonia de personalitate nu implică o lipsă de discernământ. Cum ai putea aranja trupul tranşat în saci şi să-l transporţi cu taxiul dacă ai fi confuz? Acţiunile arată că femeia a plănuit totul ca la carte. S-a comportat ca în filme şi a făcut să dispară urmele de sânge. Poate fi luat în calcul lipsa discernământului atunci când a înfăptuit omuciderea, în conjuctura propriu-zisă, dar nu în tot restul demersului pe care l-a urmat tactic”, a conchis specialistul.