Record de incendii de vegetaţie în toată Moldova. Judeţul Iaşi este în top

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au precizat că în cele mai multe situaţii incendiile rămân cu autori necunoscuţi.

Record de incendii de vegetaţie în toată Moldova. Judeţul Iaşi este în topul listei cu peste 300 de incendii în aproape 3 luni. Pe lângă amenzile care pot ajunge până la 25.000 de lei, agricultorii care dau foc la parcele nu vor mai primi subvenţiile de la APIA.

Peste 2.700 de hectare de vegetaţie uscată au luat foc în localităţile din judeţul Iaşi, de la începutul acestui an şi până în prezent, în circa 320 de incendii. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia este una dramatică.

În 2021, în perioada ianuarie-martie au avut loc doar 18 incendii de vegetaţie în care au ars 30 de hectare de teren.

„Este foarte dificil să constatăm cine este făptaşul. Dacă îi prindem în fapt, atunci lucrurile sunt clare. Atribuţii în acest sens au şi cei de la Poliţie şi Jandarmerie pentru aplicarea amenzilor. Cele mai multe incendii de vegetaţie au loc după ora 18:00 seara şi până la 6 dimineaţa”, a spus col.Ionuţ Grădinaru, şeful ISU Iaşi.

Plângeri penale pentru incendii de vegetaţie

Şi cei de la Garda de Mediu au precizat că au fost făcute controale la proprietarii terenurilor, după incendiile respective. În unele cazuri s-a lăsat şi cu plângeri penale.

„Este alarmantă situaţia care se întâmplă în judeţul Iaşi. Prin aceste arderi sunt afectate atât calitatea aerului, cât şi a solului. Au fost făcute şi două sesizări penale pe două zone afectate de incendii. Dar nici autorităţile locale nu se implică pe această situaţie. Au fost afectate multe culturi. Eu cred că trebuie să luăm măsuri mai drastice într-o asemenea situaţie”, a precizat Gheorghe Bacuşcă, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Iaşi.

Astfel de incendii sunt zilnice în ultima perioadă.

Fermierii pot pierde subvenţiile APIA 

Fermierii care ard terenurile necontrolat, pentru a le curăţa de vegetaţie, pot pierde subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Cei care vor să cureţe terenurile prin arderi controlate trebuie să obţină mai multe avize de la unele instituţii.

„Este nevoie de un act doveditor de la Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea. Este nevoie de o adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, o adresă de notificare către Serviciul Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, către Primăria unde de află terenul, dar şi o hartă a terenului cu localizarea suprafeţei şi proximitatea faţă de arii naturale protejate”, au menţionat oficialii ISU Iaşi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

RAAPPS îl lasă pe Traian Băsescu fără vilă de protocol

Surse. Guvernul ia în calcul oferirea de vouchere cetăţenilor cu venituri mici şi elevilor din familii sărace

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite