Profilul psihologic al „bestiei“ din trafic. Specialist: „Maşina este spaţiul personal în care se simte liber să fie frustrat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profilul psihologic al şoferilor agitaţi descrie persoane frustrate, care îşi varsă nemulţumirile pe „partenerii“ din trafic. Şoferii români îşi pierd răbdarea când se află la volan şi lansează injurii atunci când sunt stresaţi peste măsură din cauza unor factori externi pe care nu îi pot controla.

Potrivit specialiştilor, maşina reprezintă pentru fiecare şofer un spaţiu personal, în care proprietarul se poate manifesta conform bunului plac.

Psihologii spun că în maşină, conducătorii auto se simt protejaţi de ceilalţi colegi din trafic şi îşi permit să înjure în voie, în timp ce, dacă s-ar afla în faţa acestora, cel mai probabil şi-ar schimba atitudinea.

Specialiştii sunt de părere că autoturismul fiind un sistem închis îi conferă şoferului sentimentul de siguranţă, motiv pentru care îşi poate exprima toată frustrările cumulate.

„Autoturismul personal este un spaţiu în care fiecare se simte liber şi îşi poate expune nemulţumirile, frustrările, altfel decât atunci când se află într-un mediu deschis. Dacă te abţii să înjuri atunci când te enervezi şi te afli într-un grup, la serviciu sau în altă parte, în maşină - care este un spaţiu securizant pentru fiecare - atunci când apare o stare similară te poţi descărca fără să te gândeşti că poţi avea probleme din partea şefului, de exemplu”, a explicat psihologul ieşean Roxana Postolică.

Conform acestuia, în interiorul maşinii şoferii regăsesc un spaţiu propice detensionării şi nu numai. Din experienţa personală, specialistul a precizat că unele persoane se urcă la volan doar pentru că prin condus resimt un sentiment de relaxare şi plăcere. Şoferii pasionaţi de activitatea lor nu se folosesc de aceasta pentru defulare, ci pentru a se simţi bine.

„Cunosc persoane care spun că eu merg cu maşina pentru că mă face să mă simt bine. În cazul acesta nu mai vorbim de nervi şi stres, ci de plăcerea de a face un anumit lucru”, a mai precizat psihologul. Roxana Postolică a subliniat că pentru unele persoane care conduc, maşina înseamnă spaţiul în care nu mai există norme sociale şi în care comportamentul rămâne „doar problema lor”.

Totuşi, specialiştii spun că, având în vedere că şoferii trec o probă psihologică înainte de a obţine permisul auto, aceştia nu ar trebui să constituie un pericol în trafic. Prin trecerea acestui test, viitorii conducători auto arată că au anumite însuşiri psihice prin care pot acţiona corect în diferite situaţii.

Citeşte şi:

Nervi şi înjurături în traficul braşovean VEZI FOTO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite