Profesor român din inima Franţei despre războiul Occident - ISIS: „Într-o democraţie şi teroriştii au drepturi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris FOTO: Arhiva personală
Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris FOTO: Arhiva personală

Acţiunile teroriste din Franţa au instaurat teroarea în inima Europei. Bogdan Călinescu, directorul Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale din Paris, a explicat pentru „Adevărul” că atentatele barbare sunt orientate împotriva civilizaţiei occidentale pe care simpatizanţii Statului Islamic vor să o transforme în califat. Datoria morală a Occidentului este de a distruge această formaţiune periculoasă, susţine Călinescu.

 Adevărul”: Care este situaţia acum în Franţa, care este sentimentul din mijlocul oamenilor?

Bogdan Călinescu: La ora la care răspund întrebărilor dumneavoastră situaţia rămâne foarte încordată în Franţa. E adevărat, cel care a organizat atentatele, Abbaoud, a fost ucis de poliţie în atacul de la Saint-Denis, împreună cu verişoara lui şi cu alt terorist încă neidentificat. Unul dintre terorişti care au tras în oamenii de pe terase a reuşit să fugă imediat după atentate şi e căutat în Franţa şi în Belgia.

Parizienii sunt şocaţi însă sunt conştienţi că viaţa continuă şi sunt obligaţi să meargă la lucru zilnic, la cumpărături, etc. Am remarcat însă mult mai puţină lume în cafenele şi restaurante iar proprietarii de hoteluri se plâng de rezervări anulate. Iar la spectacole situaţia e dramatică: s-a înregistrat o scădere de 80% a numărului de spectatori!

Statul Islamic şi, în general, terorismul islamic au ca obiectiv distrugerea civilizaţiei occidentale

Dumneavoastră eraţi în Paris în seara atentatelor? Pe canalele româneşti au fost difuzate imagini cu oameni panicaţi care alergau să se adăpostească. Aţi avut cunostinţe aflate în zonele în care au fost atacurile?

Panica era şi în rândul autorităţilor, vizibil depăşite de atacurile teroriste ce aveau loc într-un mod perfect coordonat. La început nu se ştia exact ce se întâmplă, exploziile provocate de teroriştii kamikaze de lângă Stade de France în timpul meciului Franţa-Germania nu au fost anunţate în direct de postul de televiziune (TF1) care transmitea meciul şi nici de crainicul stadionului. A fost o decizie înţeleaptă pentru a se evita panica în tribune. Doar preşedintele Franţei, care era în tribune, a fost evacuat la pauză. Un coleg de birou locuieşte în cartierul în care au avut loc atacurile cu arme automate însă panica şi fuga pe străzi a avut loc pe străzile din preajma atacurilor. 

De ce credeţi că Franţa - Occidentul, în general - este o ţintă preferată de Statul Islamic?

Statul Islamic şi, în general, terorismul islamic, au ca obiectiv distrugerea civilizaţiei occidentale. Democraţia, capitalismul, libertatea sunt valori pe care Statul Islamic vrea să le anihileze prin atacuri teroriste. O democraţie poate bascula spre un regim populist sau chiar dictatorial dacă Statul şi guvernul nu mai sunt capabili să asigure securitatea internă.

Atacurile teroriste de vineri, 13 noiembrie, sunt şi un eşec al statului francez

După atacul de la Charlie Hebdo, statul francez i-a vânat pe terorişti şi populaţia s-a solidarizat într-un marş fără precedent împotriva terorismului. Imaginea creată a fost a unui stat puternic, înconjurat de aliaţi puternici. Totuşi, la aproape nouă luni SI a acţionat din nou, iar Franţa a răspuns cu raiduri asupra fiefurilor din Siria ale grupării. O astfel de acţiune nu ar putea atrage şi mai multe atacuri asupra Occidentului?

Atacurile teroriste de vineri, 13 noiembrie, sunt şi un eşec al statului francez. Majoritatea teroriştilor identificaţi sunt de naţionalitate franceză, cel puţin doi dintre ei erau înregistraţi ca indivizi periculoşi şi erau sub supraveghere juridică. Unii fuseseră deja condamnaţi, făcuseră mai multe călătorii în Siria şi au putut să se întoarcă în Franţa aşa cum mergem noi în vacanţă!

Mai mult, pe zi ce trece se descoperă că atacurile au fost minuţios pregătite şi coordonate în Franţa (şi în Belgia). Mai multe maşini şi apartamente au fost închiriate de terorişti fără nicio problemă. Aşa cum spuneam, Statul islamic nu atacă Occidentul pentru că e bombardat în Siria, ci pentru că vrea sfârşitul valorilor occidentale şi transformarea lui într-un califat.

Să nu uităm că avem de a face cu nişte demenţi ce vor să moară făcând crime în masă

Care ar putea fi măsurile defensive luate de un stat atacat?

Aici e o problemă foarte delicată. Până unde pot ajunge măsurile de securitate pentru a proteja populaţia, interceptarea convorbirilor telefonice, percheziţiile, durata preventivă a arestărilor, etc ? Într-o democraţie şi teroriştii au drepturi.

Decretând starea de urgenţă, Guvernul francez acordă puteri mărite forţelor de ordine şi tribunalelor. Asta au făcut şi americanii după atentatele din 2001, englezii după cele din 2005 de la Londra şi spaniolii după atacurile din 2004. Americanii nu au ezitat să trimită teroriştii la Guantanamo, tocmai pentru că sunt indivizi ce nu fac parte din categoria prizonierilor « clasici ». Să nu uităm că avem de a face cu nişte demenţi ce vor să moară făcând crime în masă.

Care sunt părerile francezilor după atentate despre imigranţii din Siria?

Cred că francezii vor fi din ce în ce mai ostili imigranţilor din Siria care sunt, în marea lor majoritate, nişte nenorociţi ce fug de dictatura lui Bachar şi teroarea Statului islamic. Şi, repet, teroriştii sunt cetăţeni francezi şi nu din familii sărace.

Câţi musulmani sunt în Franţa şi de când a început istoria lor pe teritoriul francez? Sunt discriminaţi după acţiunile SI?

Numărul exact al musulmanilor în Franţa este un subiect tabu. Doar Ministerul de Interne îl cunoaşte probabil. Între 5 şi 10 milioane dintre care primul val (cel din anii 1960, atunci când Franţa a abandonat Algeria) sunt bine integraţi. Adică cei mai în vârstă.

Paradoxal, tinerii născuţi în Franţa constituie sursa principală a teroriştilor. Ei sunt violenţi şi creează probleme în orăşelele din periferia Parisului sau la Lyon, Strasbourg sau Marsilia. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei locuieşte în Marsilia şi îmi spune că oraşul a devenit un fel de Alger din sudul Franţei. Ani de zile stânga franceză şi mass media au negat fenomenul islamist în Franţa. Chiar şi astăzi încearcă să impună discursul corect politic despre islamul tolerant. Ceea ce observ este că toţi teroriştii sunt musulmani şi nu văd o condamnare clară a crimelor pe care le fac din partea populaţiei musulmane din Franţa. Profilul autorilor atentatelor din Paris, felul în care s-au desfăşurat acestea, demonstrează clar că autorităţile au pierdut controlul situaţiei. 

Credeţi că Occidentul are forţa necesară de a opri acţiunile SI?

În primul rând, trebuie să ne salvăm viaţa. Suntem atacaţi de soldaţii islamismului. Iar Occidentul are cel puţin datoria morală de a distruge Statul islamic. Atât pentru a ajuta populaţiile din zona respectivă cât şi pentru a-şi apăra valorile şi identitatea. E un război al civilizaţiei împotriva barbariei pe care suntem obligaţi să-l câştigăm.

CV:

Bogdan Călinescu s-a născut la Iaşi şi a plecat la studii în Franţa în 1991, unde a absolvit Institutul de Ştiinţe Politice din Paris. Ieşeanul a fost preşedintele Institutului francez de politici publice (IFRAP) şi în prezent este director al Institutului de Cercetări Economice şi Fiscale (IREF) din Paris.

Bodan Călinescu conduce la Universitatea din Pontoise un seminar consacrat dezinformării economice şi politice. Este autorul mai multor cărţi de succes publicate în Franţa sub pseudonimul Nicolas Lecaussin: Cet Etat qui tue la France (Plon, 2005), L’absolutisme efficace (Plon, 2008), Au secours! Ils veulent la peau du capitalisme (First Editions, 2009), L’Obsession antilibérale française (libréchange, 2014) şi co-autor al cărţilor A quoi servent les riches (Lattès, 2012), Anti-Piketty (libréchange, 2015). În România a publicat la editura Humanitas (2014) cartea Franţa, Europa, România. Eseu despre politică, economie şi libertate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite