Presiune la ATI. Iaşi rămâne fără paturi, spitalul de la Leţcani e închis, iar oraşul este în scenariul roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de la Leţcani / FOTO: Andrei Luca
Spitalul de la Leţcani / FOTO: Andrei Luca

Cadrele medicale din Iaşi sunt supuse zilnic stresului de a găsi locuri libere la Terapie Intensivă, după ce cazurile noi de COVID-19 au explodat din nou, iar spitalul de la Leţcani nu poate fi redeschis.

Valul trei al pandemiei pune la grea încercare cadrele medicale din Iaşi. Sunt zile în care locurile la Terapie Intensivă se ocupă în proporţie de 100%, iar când se eliberează un loc, acesta este ocupat imediat de un alt pacient care se află în stare gravă. La ultima raportare, luni, 22 martie, municipiul Iaşi mai avea disponibile două paturi, unul la Spitalul de Boli Infecţioase şi unul la Spitalul de Neurochirurgie. De asemenea, încă un pat ATI era disponibil la spitalul din Paşcani. 

Situaţia este dramatică şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon”. La sfârşitul săptămânii trecute, 80 de pacienţi suspecţi de COVID s-au prezentat în ultimele două gărzi la UPU.

”În UPU a revenit un număr mare de pacienţi suspecţi COVID. Este vorba despre 40 de pacienţi pe zi, în ultimele două gărzi. 50% s-au confirmat şi 25% au avut nevoie de ventilaţie mecanică. Facem eforturi împreună cu toate ATI-urile să găsim locuri. Pacienţii au vârste cuprinse între 36 şi 86 de ani.”, a transmis Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD Iaşi.

Spitalul cu 30 de paturi ATI rămâne închis

Cu toate acestea, Spitalul Mobil „Sf. Parascheva” de la Leţcani va rămâne închis încă o lună, chiar dacă unitatea ar putea suplimenta cu 30 de paturi ATI. 

La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi împreună cu DSP și ISU au decis că spitalul de la Lețcani va fi redeschis doar după ce vor exista toate condițiile tehnice și documentația necesară pentru a funcționa fără niciun risc pentru pacienți și pentru actul medical.

„Deși decizia autorităților medicale nu este cea pe care aş fi dorit-o, am convingerea că a fost luată exclusiv pentru binele pacienților. Oricât de mult vrem să avem acest obiectiv deschis, nu putem pune în pericol viața pacienților și să periclităm actul medical. După toate constatările de la fața locului, unde am văzut cât de vulnerabil este spitalul la condițiile meteo și că o parte dintre măsurile de conformare stabilite de corpul de control al Ministerului Sănătății nu au fost remediate așa cum ar fi trebuit, autoritățile competente au decis că spitalul nu întrunește momentan condițiile de a primi pacienți. Vom face toate eforturile în continuare pentru a desfășura în condiții optime procesul de vaccinare și a asigura accesul pacienților diagnosticați cu SARS-CoV-2 în spitalele din Iași și din județ”, a declarat Costel Alexe, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi a precizat că, în acest interval de 30 de zile, cele 30 de cerinţe semnalate de corpul de control al ministrului Sănătăţii vor fi rezolvate.

Plouă în spitalul mobil de la Iaşi, unitate medicală de 13 milioane de euro VIDEO

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, a cerut ca unitatea terapie intensivă mobilă, aflată în proprietatea ISU Iaşi, să fie adusă în curtea Spitalului de Boli Infecţioase. Aceasta are disponibile 10 paturi şi în momentul de faţă se află trimisă în Botoşani, la spitalul judeţean. Totuşi, se pare că unitatea nu este folosită la Botoşani pentru că are probleme la fiecare ploaie. Chiar dacă în luna ianuarie au fost chemaţi specialişti turci sa o repare, săptămâna trecută, la primele precipitaţii mai serioase, apa a intrat din nou înăuntru.

Luni, la ultima raportare a autorităţilor, Iaşi a fost din nou în top 10 în ceea ce priveşte noile cazuri de COVID, cu 123 de pacienţi noi. De asemenea, municipiul a intrat în scenariul roşu, după ce rata de infectare a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori, la finalul săptămânii trecute. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Mesaj înfricoşător de la un epidemiolog pentru protestatarii anti-COVID. Ce le transmite medicul

Cât de legal este ordinul prin care Raed Arafat a carantinat Timişoara trecând peste capul autorităţilor judeţene

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite