Cât de legal este ordinul prin care Raed Arafat a carantinat Timişoara trecând peste capul autorităţilor judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful DSU Raed Arafat a emis un ordin de carantinare a Timişoarei trecând peste hotărârea CJSU
Şeful DSU Raed Arafat a emis un ordin de carantinare a Timişoarei trecând peste hotărârea CJSU

Într-un gest fără precedent, şeful DSU, Raed Arafat, a trecut peste decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituit carantinarea Timişoarei pentru 72 de ore.

Decizia lui Arafat a fost criticată de liberalii din Timiş, iar mai mulţi cetăţeni au ridicat problema legalităţii ordinului emis de Raed Arafat, în condiţiile în care Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic prevede, la art.12, următoarele: „Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică”.

Avocat: este un ordin perfect legal

Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, a explicat pentru „Adevărul” că hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este în fapt o propunere de care şeful DSU poate sau nu ţine cont, fiind vorba de o situaţie excepţională în care autoritatea centrală are ultimul cuvânt.  

„Din punctul meu de vedere, ordinul este perfect legal câtă vreme între Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă există un raport strict de subordonare. Pe de altă parte, este o situaţie excepţională. Vrem, nu vrem, suntem în starea de alertă. Cât e de constituţională e o altă discuţie. În situaţii excepţionale, autorităţile publice au şi competenţe discreţionare. E adevărat că măsura luată este o măsură pe o durată strictă, cât să convingă autoritatea judeţeană să formuleze acea propunere. Legea nu stabileşte în mod concret faptul că se poate face asta, dar îi conferă preşedintelui CNSU puteri discreţionare pe durată scurtă, pentru probleme curente. Suntem în dreptul stării excepţionale. Autoritatea supraordonată poate lua măsuri substituindu-se autorităţii subordonate”, a declarat Cristian Clipa.

Articolul de lege care îi dă puteri depline lui Raed Arafat

Prefectul judeţului Timiş, Zoltan Nemeth (USR), şi el avocat de profesie, a declarat că Raed Arafat a emis ordinul de carantinare a Timişoarei în baza articolului 7 ind.1 din OUG 11/2020 care prevede că: „Pentru situaţiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuterniceşte secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea şi combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricţii temporare de circulaţie, precum şi măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituţiile publice centrale şi locale”.

Ordonanţa de Urgenţă care îi dă puteri depline lui Raed Arafat a fost aprobată prin Legea 20/2020.

În forma sa iniţială, Ordonanţa de Urgenţă nu includea articolul care îi permite lui Raed Arafat să instituie carantina, prevederile fiind introduse ulterior, în Parlament, odată cu aprobarea legii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fritz acuză politizarea carantinei. DSP Timiş a propus carantină pentru localităţi cu primari USR-PLUS şi PSD şi ridicarea restricţiilor pentru cele cu primari PNL

Surpriză uriaşă. Timişoara iese din carantină deşi rata de infectare nu a scăzut, ci a crescut. Prelungirea restricţiilor a căzut la vot

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite