Premierul Victor Ponta încurcă din nou iţele regionalizării: "Ar fi frumoasă o microregiune europeană Bucovina"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în vizită la Suceava, primul ministru a vorbit despre o nouă variantă de regionalizare care ar presupune împărţirea României în 10-12 zone şi nu opt cum s-a discutat iniţial. Noua variantă nu convine şefului PSD Iaşi, care doreşte o regiune a Moldovei cât mai întinsă.

Premierul Ponta a afirmat în faţa politicienilor suceveni că, în 2014, când se va discuta din nou problema regionalizării, va susţine înfiinţarea în zona de nord-est a ţării a două regiuni, dintre care una să fie Bucovina, pe teritoriul judeţului Suceava.

”Vă daţi seama, dacă tot am copilărit în Bucovina eu sunt pentru. De fapt, ar fi frumoasă o microregiune europeană Bucovina, dacă tot se semnează acordul cu Ucraina în noiembrie, la Vilnius, poate că facem o microregiune europeană, Bucovina adevărată, întreagă”, a spus Ponta în faţa oaspeţilor suceveni.

Toate partidele din Suceava, inclusiv PSD, au semnat recent o declaraţie pentru susţinerea regiunii Bucovina. În plus, şeful CJ Suceava Cătălin Nechifor (lider local PSD) l-a desemnat pe Flutur să facă lobby în Parlament.

”Am tot analizat, dar nu ştiu să vă spun în acest moment dacă trebuie să fie 10 sau 12. Într-adevăr, cele opt, actuale, sunt mult prea mari. Judeţele sunt prea mici, însă cele opt regiuni sunt mult prea mari pentru standardele europene. Probabil că una din variante e de a avea 10-12, dar nu vreau să intru în detalii, pentru că imediat apar gelozii locale”, a mai spus Ponta la Suceava.

În cursul săptămânii trecute, liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, declara că ar dori o regiune a Moldovei cât mai întinsă şi că este periculoasă împărţirea pe criterii istorice.

Potrivit lui Nichita, Iaşul este cel mai dezvoltat judeţ din punct de vedere economic din Moldova, fiind principala destinaţie a fondurilor derulate de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est.

„Domnul Flutur (Gheorghe Flutur, liderul PDL Suceava – n.r.) are ambiţii personale. Vrea să fie o imagine populistă în zona respectivă şi să câştige terenul pierdut. A pune factorul istoric înaintea factorului economic înseamnă să deschidem o cutie a pandorei şi să nu ne gândim la unitatea României. Dacă mergem pe provinciile istorice, nu înseamnă că facem o regionalizare, ci o fărâmiţare a României. Cred că cel mai periculos subiect este să faci regiuni pe criterii istorice. Îl avem pe domnul Flutur şi avem Ţinutul Secuiesc“, a declarat Gheorghe Nichita.

Pe aceeaşi temă:

Consens în CJ Suceava pentru susţinerea înfiinţării Regiunii Bucovina

Bucovina poate reveni oficial pe harta României odată cu regionalizarea. Decizia va fi luată după votul popular

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite