Povestea unui accident de muncă teribil. Un băiat este în comă profundă de patru luni, după ce a căzut de pe un stâlp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 21 de ani din judeţul Iaşi este în comă profundă de aproape patru luni. Pacientul a fost afectat cerebral în urma unui accident de muncă.

Un tânăr de 21 de ani din judeţul Iaşi este internat în comă de aproape patru luni. Pacientul, victima unui accident de muncă, este monitorizat în stare deosebit de gravă în secţia clinică ATI a Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Potrivit medicilor, pacientul este în comă profundă, cu leziuni cerebrale importante. Viaţa sa depinde de aparatura de ventilaţie mecanică, altfel nu ar putea supravieţui.

„Vorbim de un pacient electrocutat care este în comă profundă, intubat şi ventilat mecanic. Din punct de vedere cerebral, nu-şi revine. Are nevoie de întreţinerea funcţiei respiratorii, şi în acest sens i s-a făcut traheostomă“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Cazul în sine îi pune în dificultate pe inspectorii ITM, care au fost sesizaţi cu privire la petrecerea accidentului. În timp ce medicii vorbesc despre o electrocuţie, reprezentanţii ITM spun că încă nu au un diagnostic final pentru tânărul internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Tânărul a ajuns în stare gravă în unitatea medicală sâmbătă, 23 iulie. Victima a fost preluată de un echipaj SMURD în stop-cardiorespirator, depe strada Dumbrava Roşie din Iaşi. Echipajul de intervenţie SMURD l-a resuscitat şi apoi l-a transportat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Încă de la preluare şi internare, pacientul s-a aflat în stare de comă.
 
Potrivit anchetatorilor, pe 23 iulie, pe strada Dumbrava Roşie a fost întreruptă alimentarea cu curent electric, tânărul, angajatul unei firme de profil, mergând în zonă pentru a verifica dacă legătura electrică a fost refăcută. Băiatul s-a urcat pe un stâlp de electricitate şi la ora 14.20 a fost găsit inconştient de colegii de serviciu.

„În urma sesizării, poliţiştii au deschis un dosar penal şi continuă verificările împreună cu inspectorii ITM, cazul fiind clasificat accident de muncă“, a declarat Anca Vîjîiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, tânărul era angajat cu forme legale.

„În ziua respectivă, tânărului i s-a făcut rău pe stâlp. Ancheta în sine este derulată de angajator, tânărul fiind considerat în incapacitate de muncă pe o perioadă temporară. Din păcate, angajatul nu poate da declaraţii importante la dosar, dată fiind starea sa de sănătate. În plus, ne confruntăm şi cu nişte aşa-zise reţineri din partea medicilor, care nu ne-au dat un diagnostic final în cazul său, să ştim şi noi dacă i s-a declanşat o boală atunci când a urcat pe stâlp sau dacă a fost altceva la mijloc. Atunci a fost înregistrat cu o suspiciune de electrocuţie, dar având în vedere evoluţia sa, nu avem, totuşi, un diagnostic clar“, a arătat George Tanasievici, inspector-şef adjunct la ITM.



La Spitalul „Sfântul Spiridon“ sunt preluaţi zilnic pacienţi în stare gravă, unii dintre ei necesitând monitorizare în ATI. De aceea reprezentanţii unităţii medicale au încercat, fără succes, să găsească în celelalte spitale o secţie similară în care pacientul să poată fi supravegheat.

Potrivit medicilor, tânărul trebuie monitorizat tot într-o secţie ATI, care să-i asigure întreţinerea artificială a funcţiei respiratorii. Mai mult, pacientul poate fi transferat doar într-un spital care are gardă pe ATI, întrucât oricând poate suferi complicaţii.

„Nu există un protocol care să prevadă numărul de zile de monitorizare în ATI. Pacientul este menţinut în ATI până când, printr-o minune, îşi revine sau până când, printr-o complicaţie, are o evoluţie nefavorabilă. Am mai avut astfel de cazuri, cu monitorizare pe o perioadă mai lungă în ATI. Toate sunt cazuri deosebite. La Bacău a fost la un moment dat un caz menţinut doi ani în ATI“, a mai precizat profesorul Diana Cimpoeşu.

Tânărul ieşean este vizitat în permanenţă de cei din familia sa.

Citeşte şi:

Pacientul intrat în comă, timp în care medicii credeau că e „stabil“, a murit

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite