Mitul cafelei verzi care face minuni în curele de slăbire. Nutriţioniştii nu pun bază pe studiile mediatizate intensiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile au arătat că un consum moderat de cafea ar putea aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Multe dintre avantaje sunt legate de scăderea în greutate şi prevenirea diabetului de tip 2. Nutriţioniştii atrag însă atenţia că studiile realizate au şi nişte minusuri care pot pune la îndoială rezultatele lor.

Despre beneficiile extractului de cafea verde se vorbeşte tot mai des în ultimii ani. Au fost realizate chiar studii prin care s-a demonstrat că acesta menţine greutatea corporală în limite normale, reglează glicemia, previne apariţia diabetului de tip 2 şi facilitează scăderea în greutate. 

Au apărut astfel în farmacii suplimente bazate pe extract de cafea verde. Acesta este obţinut din boabele de cafea îniante ca ele să fie prăjite. Efectul pe care l-ar avea asupra greutăţii este pus pe seama acidului clorogenic pe care îl conţine şi despre care studiile au arătat că are o putere antioxidantă foarte mare, ajutând la reglarea nivelului lipidelor din sânge. 

‘’Experimentele in vitro au arătat că acidul clorogenic are o putere antioxidantă foarte mare, sugerându-se că ar putea ajuta în reglarea nivelului lipidelor din sâge, glicemiei, toleranţei la glucoză. În plus, ar putea scădea absorbţia intestinală a glucozei. În orice caz, mecanismul clar prin care acidul clorogenic poate ajuta la scăderea în greutate nu este pe deplin cunoscut’’, susţine nutriţionistul Adina Rusu. 

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra unui consum mare de extract de cafea verde şi spun că multe dintre studiile care s-au făcut nu sunt relevante pentru că numărul subiecţilor este mic sau pentru că existau interese ale anumitor companii farmaceutice, acestea comercializând chiar acest supliment. 

‘’În 2011 a fost publicată o analiză care a evidenţiat doar trei studii eligibile care au măsurat eficienţa extractului de cafea verde pentru scăderea în greutate. Chiar dacă au fost evidenţiate unele beneficii, de exemplu o scădere mai mare cu două kilograme comparativ cu pacienţii care nu au consumat extractul, toate studiile au avut puncte slabe, fiind realizate pe un număr foarte mic de participanţi şi nefiind cunoscute efectele pe termen lung pe care acest supliment le poate avea’’, subliniază nutriţionistul Adina Rusu. 

Un alt lucru pe care specialiştii îl iau în discuţie este faptul că rezultatele acestor studii nu pot fi luate drept sigure pentru că nu s-a respectat metodologia impusă în astfel de cazuri. De aceea se recomandă consumarea cu precauţie a acestui supliment. 

Nutriţioniştii recomandă ca metodă sigură de slăbire schimbarea stilului de viaţă prin dobândirea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi activitate fizică moderată. 

Vă mai recomandăm:

Cu ce este mai bine să ne îndulcim: zahăr sau miere de albine. Marile diferenţe se fac la digestie şi la indicele glicemic

Mit sau realitate: este sau nu zahărul brun mai bun decât cel alb?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite