Cu ce este mai bine să ne îndulcim: zahăr sau miere de albine. Marile diferenţe se fac la digestie şi la indicele glicemic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea de albine are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul FOTO: Shutterstock
Mierea de albine are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul FOTO: Shutterstock

Ambele furnizează organismului un număr mare de calorii deoarece şi mierea şi zahărul reprezintă o combinaţie de glucoză şi fructoză. O diferenţă între cele două o reprezintă modul de digerare de organism şi indicele glicemic.

Şi mierea de albine şi zahărul sunt folosite ca îndulcitori, ambele făcând parte din clasa carbohidraţilor. Ele sunt o combinaţie între glucoză şi fructoză, dar în miere se găsesc mai mult în formă liberă.

Totuşi, mierea este alcătuită din 82% carbohidraţi şi 17% apă şi conţine cantităţi mici de vitaminele B, B6, C. Mierea are beneficii semnificative doar când se consumă în doze mari, de 2-4 linguriţe la o porţie. 

O linguriţă de zahăr alb are 49 de calorii, în timp ce mierea aduce 68 de calorii.

O diferenţă între cele două o reprezintă modul de digerare de organism. 

‘’Zaharoza, zahărul de masă, trece prin stomac fără a fi digerat deoarece enzimele de la acest nivel nu pot separa glucoza şi fructoza în molecule libere. Acest lucru are loc abia la nivelul intestinului subţire, sub acţiunea enzimelor existente la acest nivel. Glucoza şi fructoza care rezultă în urma digestiei de la acest nivel pot fi apoi absorbite şi ajung în sânge. Mierea este diferită datorită nzimelor adăugate în nectarul florilor de către albine, enzime care separă zaharoza în cele două zaharuri simple, glucoza şi fructoza. Aceste zaharuri simple sunt absorbit direct de organism’’, explică nutrişionistul Adina Rusu. 

Diferenţe sunt şi în ceea ce priveşte indicele glicemic. Mierea are un indice glicemic mai scăzut, iar studiile au arătat că aceste alimente protejează de afecţiunile cardiovasculare şi de diabetul zaharat de tip 2. 

‘’Indicele glicemic mediu al mierii este 55, în timp ce indicele glicemic al zahărului este aproximativ 70. Aşadar, mierea are un indice glicemic mai scăzut. Studiile au arătat că alimentele cu un indice glicemic scăzut protejează de afecţiunile cardiovasculare şi de diabetul zaharat de tip 2’’, încheie nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

Mit sau realitate: este sau nu zahărul brun mai bun decât cel alb?

Ce au în plus ouăle de prepeliţă faţă de cele de găină - explicaţia nutriţionistului

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite