Mirajul îmbogățirii ia amploare pe Internet, prin Deep Fake. Cum a fost păcălit un ieșean în vârstă de 70 de ani

0
Publicat:

Ieșeanul a virat, sub mirajul îmbogățirii, o anumită sumă de bani unor presupuse acţiuni ale unei cunoscute companii de producere a energiei electrice, cu speranța că va primi lunar dividente.

Înșelătorie online  Sursa foto: Shutterstock
Înșelătorie online Sursa foto: Shutterstock

Un ieşean în vârstă de 70 de ani şi-a dat seama în ultimul moment că a fost păcălit pe internet. El a virat 1250 de lei pe presupuse acţiuni ale unei cunoscute companii de producere a energiei electrice urmând să primească lunar dividente de zece ori mai mari.

Şi-a dat seama în ultimul moment şi a sunat la bancă reuşind să blocheze plata, dar şi pierderea a peste 3.000 de lei, toate economiile din cont. Bărbatul a fost inginer agronom și, deși se consideră un om informat, recunoaște că a fost păcălit și vrea ca alte posibile victime să nu cadă în capcana unor câștiguri iluzorii. Ieșeanul a fost înșelat de o postare de pe o rețea de socializare care enumera sfaturi pentru câștiguri substanțiale, cu investiții relativ mici.

Chiar am urmărit pagina de la început și Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune, în acea imagine, că România are niște societăți cotate foarte bine la piața de bursă internațională. Și că, deși el este conștient că Uniunea Europeană nu va accepta propunerea lor, el ne sfătuiește să investim în aceste societății”, explică ieșeanul Ionel Strâmbu, pensionar. 

Mâna Inteligenței Artificiale

Autoritățile spun că sunt clipuri deep fake, în care personaje reale par că încurajează anumite investiții.

S-a început folosirea Inteligenței Artificiale, fiind realizate în acest mod diferite videoclipuri prin care sunt impersonate mai multe oficialități ale României. Aceste videoclipuri sunt destul de bine realizate, doar că au anumite sincope: deși discursul este cât se poate de coerent, dacă se va urmări mișcarea buzelor vom vedea că nu avem o corespondență între cele spuse prin cuvinte și imaginea redată”, explică insp. pp. Florin Ionuț Zaborilă, ofițer la Compartimentul de Investigare a Infracțiunilor Informatice. 

Doar la Iaşi sunt cel puţin 50 de plângeri ale unor astfel de persoane păcălite. Fenomenul are o răspâmdire naţională, spun politiștii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite