Medicii care lucrează cu un microscop de o tonă şi ace invizibile pentru a vindeca infirmi FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgii plasticieni din Iaşi au realizat peste 800 de operaţii de replantare de braţe şi degete în decursul celor 25 ani de funcţionare a Centrului „SOS Mâna“.

Intră în sala de operaţii câte o armată de medici, stau acolo câte 5-12 ore şi lucrează neîntrerupt pe un microscop care cântăreşte o tonă cu ace care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Este munca echipei de opt specialişti în chirurgie plastică de la Iaşi şi a celor 15 rezidenţi care vindecă persoanele mutilate. Replantează mâini, degete, picioare, reconstruiesc urechi şi penisuri cu ajutorul unei munci titanice care presupune refacerea fiecărui vas, nerv, venă, os şi piele.

Din 1987 de când s-a înfiinţat Centrul „SOS Mâna" coordonat de profesorul Teodor Stamate, la Iaşi au fost realizate peste 825 de operaţii-maraton de replantare, cu o rată de reuşită de 82,6%. „Suntem printre cei mai buni din lume la capitolul reuşită în replantări, alături de Japonia, Statele Unite ale Americii şi Australia. Astfel, în 2003 s-a luat decizia ca serviciul de chirurgie plastică din Iaşi să devină centru de instruire pentru oameni din toată Uniunea Europeană. Am avut medici din Germania, Franţa, Portugalia şi Italia care s-au instruit la noi", spune profesorul Teodor Stamate.

Un microscop cât o maşină

Pentru replantări se apelează la microchirurgie, astfel că medicii trebuie să lucreze exclusiv cu microscopul şi cu o precizie de fier. Tot instrumentarul medical este în miniatură, iar acele nu pot fi văzute cu ochiul liber. „Microscopul pe care-l avem cântăreşte o tonă, cât o maşină. Este o instalaţie serioasă cu componentă optică şi electronică care permite prelucrarea câmpului pe monitoare şi un sistem mecanic complex, totul realizându-se cu comenzi date din mişcarea unor pedale. Este o adevărată inginerie ce se întâmplă în sala de operaţii", spune profesorul Stamate.

Tehnica de mărire a sânilor cu grăsimea de pe burtă şi şolduri, succes răsunător la Iaşi FOTOGALERIE

Operaţie-maraton la Iaşi pentru femeia care a venit la spital cu mâna în pungă UPDATE

Iaşi: A venit la spital cu mâna în pungă. Nouă medici încearcă să o replanteze. Operaţia nu a reuşit (UPDATE, VIDEO)

Pentru cea mai simplă operaţie este nevoie de intervenţia a cel puţin trei specialişti şi durează minimum trei ore. Asta pentru că numai refacerea unui singur deget durează aproximativ o oră dacă este realizată de un medic specialist, cu dexteritate.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii cu replantările realizate de specialiştii din Iaşi

„Refacerea unei artere durează câte 15-20 de minute dacă ai experienţă, dar timpul se poate dubla dacă eşti începător. Un deget are cel puţin trei vase, ceea ce înseamnă 60 de minute pentru fiecare deget. O mână are cinci degete, iar asta înseamnă 5 ore. Mai sunt tendoane, nervi care trebuie refăcuţi la microscop şi totul se ridică la pe puţin 8 ore", calculează profesorul Stamate timpul petrecut în sala de operaţii.

Operaţie în premieră la Spitalul de Recuperare Iaşi. Viaţa unui tânăr a fost salvată cu ajutorul unui medic din Franţa

Doctorii ieşeni care au făcut operaţii în premieră naţională

Interven'iile complexe se desfăşoară de cele mai multe ori cu ajutorul echipelor mixte, cel mai adesea în „tandem" cu ortopedul care trebuie să refacă oasele. Intrate în sala de operaţie, cadrele sanitare nu au voie să părăsească încăperea şi câte 12 ore. Chiar şi aşa, specialiştii spun că odată finalizată cu succes intervenţia, satisfacţia este enormă. „Tot colectivul intră în sală cu gândul la reuşită şi se roagă pentru ea. La final este un moment extraordinar, aştepţi cu strângere de inimă să vezi dacă toată munca ta a fost de calitate sau eşuează. Munca noastră este ca cea a unui bijutier, extrem de fină, de minuţioasă", mai spune profesorul Stamate.

Refacerea completă: un an

După realizarea operaţiei-maraton, pacientul necesită obligatoriu şapte zile de spitalizare. Mâna replantată va putea fi folosită însă abia peste un an, după ce se face reeducarea funcţională a membrului replantat. „Am trimis oameni la specializare în Franţa şi Canada pentru a se instrui cu privire la reeducarea funcţională. Ei se ocupă de aceşti pacienţi", spune profesorul Stamate.

Costul unei replantări

Specialiştii spun că operaţiile sunt costisitoare, în jur de 5.000 de euro, bani de la stat, dar că acest preţ este mult mai mic decât pensia lunară pe care ar trebui să o plătească statul unei persoane cu handicap. „Numai un fir de microsutură costă 30 de dolari, iar pentru o replantare este nevoie de cel puţin 20 de astfel de fire. O intervenţie ajunge la 4.000-5.000 de euro. Par scumpe la prima vedere, dar cu mult mai scumpă pentru stat ar fi îngrijirea din partae societăţii a unui infirm", explică profesorul Stamate.

Preot ajutat să facă semnul Trinităţii

Echipa de specialişti din Iaşi s-a evidenţiat, pe lângă numărul enorm de intervenţii şi rata mare de succes a operaţiilor, şi prin unicitate. Medicii de la Iaşi sunt singurii din România care au reconstruit o ureche, a 16-a în lume. Tot printre intervenţiile inedite se numără şi ajutorarea unui preot să-şi reia dreptul de a profesa. S-a întâmplat în 2004, când duhovnicul a ajutat un enoriaş să taie nişte lemne şi şi-a retezat arătătorul de la mâna dreaptă. Nu mai putea astfel săvârşi semnul crucii şi al binecuvântării.

Disperat, preotul a cerut ajutorul medicilor din Iaşi, care au încercat mai multe variante până au căzut de acord asupra uneia. „Iniţial i-am propus să folosească proteză de plastic, însă preotul a spus că mintea lui nu va percepe semnul Trinităţii. Apoi i-am sugerat să-i luăm un deget de la picior, aşa cum se obişnuieşte, şi să i-l replantăm la mână. Nici aşa nu a fost de acord pentru că nu seamănă. Am decis în final să-i iau arătătorul de la mâna stângă şi să-l pun la dreapta. Totul a fost un succes, preotul a putut să-şi reia profesia", povesteşte, profesorul Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă.

Pianistă cu o mână replantată

Printre cazurile impresionante realizate de echipa de specialişti de la Iaşi se numără şi cel al Mihaelei, o tânără din Negreşti care a ajuns la spital cu mâna stângă în pungă după ce a suferit un accident şi i-a fost smulsă. Drama a fost şi mai mare pentru că tânăra cânta la pian şi dorea să facă din asta carieră. Medicii au operat-o cu succes, iar tânăra îşi trăieşte visul de a fi pianistă. „În această meserie te lupţi şi pentru visul pacienţilor. Din persoane infirme îi faci oameni normali. Este extraordinar", încheie profesorul Stamate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite