Lumea roboţilor prin ochii tinerilor inventatori. Află ce mecanisme au creat aceştia! FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevul Constantin Voiniciuc a construit o mână bionică
Elevul Constantin Voiniciuc a construit o mână bionică

Elevii de la Palatele Copiilor din opt judeţe ale ţării s-au reunit vineri, 7 septembrie, la Iaşi, în cadrul Concursului Naţional Tehnico-Ştiinţific „Învăţăm să Inventăm". Pe standurile de prezentare s-au găsit roboţi de toate dimensiunile, machetele unei săli de sport şi ale unui submarin nuclear, yală cu cifru şi amplificatoare.

Palatul Copiilor din Iaşi a fost gazda Concursului Naţional Tehnico-Ştiinţific „Învăţăm să Inventăm", competiţie ajunsă deja la a VII-a ediţie. Copii din Bistriţa, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, Tulcea, Buzău, Botoşani, Bacău şi Iaşi, toţi elevi ai Palatelor Copiilor,  şi-a expus lucrările la care au lucrat în ultimul an.

Unul dintre cele mai apreciate standuri a fost al elevilor de la Botoşani, aici găsindu-se roboţi de toate mărimile, dar şi o mână robotică, care imită perfect mişcările unei mâini umane. Lucrarea la care a lucrat elevul Constantin Voiniciuc sub coordonarea profesorului Grigore Luisian a fost extrem de apreciată la toate concursurile de robotică la care a fost prezentată.

Cireşele "Mihai", care ajung la 8 grame fiecare, la Salonul Internaţional al Invenţiilor de la Iaşi FOTO

Soluţia săracului împotriva frigului şi Blocul viitorului, prezentate la salonul de inventică de la Iaşi (VIDEO, FOTO)

„Am venit cu şapte lucrări la acest concurs. Cu şansele cele mai mari de câştig este mâna robotică, RoboHand. Acest proiect a câştigat în acest an toate locurile întâi la toate concursurile la care a participat, fiind selectată pentru a participa la o competiţie din Statele Unite care va avea loc la primăvară. Este un proiect spectaculos care imită cu mare acurateţe mişcările unei mâini umane printr-o mănuşă, de la distanţă. Se poate folosi un cablu pentru imitare, dar şi prin wireless. Cel mai greu a fost la partea mecanică deoarece mişcările unei mâini sunt complexe şi trebuia să facem toate mişcările unui deget printr-o singură articulaţie. Ca orice robot, ar putea fi folosit în mediul toxic, în chirurgie la distanţă", spune profesorul Luisian Grigore.

Elevul Constantin Voiniciuc a construit o mână bionică

Un alt atu al botoşănenilor ar fi cei doi roboţi-labirint, care deocamdată sunt unicat în România. „Roboţii-labirint reuşesc să rezolve un labirint şi să memoreze tot traseul şi să-l optimizeze. E un proiect foarte interesant. Am insistat să fie introdus acest tip de robot şi în concursurile de robotică, s-a organizat o singură competiţie în care am fost singurii competitori", mai spune profesorul Luisian Grigore.

Casa care se construieşte în 24 de ore, inventată la Iaşi şi premiată cu aur în China

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

O raritate sunt şi roboţii-micro cu care botoşănenii au venit la Concursul Naţional Tehnico-Ştiinţific „Învăţăm să Inventăm". „Avem roboţi de competiţie, mini-sumo şi micro-sumo, cei micro-sumo sunt foarte puţin construiţi în general pentru că trebuie să-i faci la dimensiuni foarte mici, de 5 pe 5 centimetri şi 100 de grame, dar deja avem doi astfel de roboţi. În ţară, cunosc patru astfel de roboţi, dintre care dintre doi sunt ai noştri", încheie profesorul Luisian Grigore.

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Şi elevii din Iaşi au expus invenţii apreciate de specialişti. Printre acestea se numără sistemul de orientare după Soare realizat de elevii Gheorghe Balan şi Adrian Pârâu sub coordonarea profesorului Remus Pantilimonescu.

Se ştie că Soarele emite energie care ajunge de 15.000 pentru suprafaţa Pământului. Am creat un circuit integrat comparator care compară luminozitatea de la cele două registre. Dacă razele solare nu sunt perpendiculare, panoul se orientează singur după razele solare. Ne-am pregătit pentru acest proiect timp de doi ani, iar la concursurile la care am participat din ţară am luat locul I şi ne-am calificat la faza naţională, unde nu am ajuns din lipsă de fonduri", spune elevul Gheorghe Balan. 

Studenţii ieşeni construiesc cel mai tare robot-sumo din ţară FOTOGALERIE

Sâmbătă, 8 septembrie, cele mai bune creaţii vor fi preamite chiar de profesorul ion Sandu, preşedintele Forumului Inventatorilor Români.

„Este a doua ediţie când particip în calitate de preşedinte al juriului. Este un fel de pepinieră pentru marii viitori inventatori ai României. Au venit foarte mulţi tineri din judeţele ţării să-şi etaleze producţia inventivă şi să spere la o apreciere pe măsură. Va conta inventivitatea, gradul de noutate, uşurinţa cu care urmează să fi surmontat, potenţialul creativ al tânărului, de vârstă, de producţia ştiinţifică şi tehnologică. Vom da premii atît pentru realizatori, cât şi pentru Palatele Copiilor care aduc contribuţii deosebite prin acest concurs", spune profesorul Ion Sandu.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite