Lucian Stoica a salvat inimile a mii de moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stoica
Lucian Stoica

Dacă ar fi să adune la un loc pacienţii pe care i-a operat, chirurgului i-ar trebui Sala Sporturilor din Iaşi. Peste 3.000 de oameni au primit o nouă şansă la viaţă.

La prima vedere pare un munte de om. Înalt, bine legat, cu o privire pătrunzătoare şi o voce hotărâtă care-i face pe cei din jur să-l asculte în linişte. Dar când vorbeşte despre inima pe care a revascularizat-o sau i-a schimbat valvele, glasul i se moaie şi scoate la suprafaţă pasiunea care l-a condus spre meseria de chirurg cardiovascular. „Mi-ar fi plăcut să lucrez în chirurgia hepatică, dar m-am îndrăgostit de cea cardiovasculară şi am rămas în acest domeniu“, spune Lucian Stoica privind în trecut.


Fost elev al Liceului „Emil Racoviţă“, Lucian Stoica a intrat la Medicină într-o perioadă când concurenţa era acerbă. Avea de învăţat la biologie, chimie şi fizică, iar cei admişi erau separaţi printr-o sutime de punct. A absolvit Medicina în 1992, iar trei ani mai târziu s-a înscris la un concurs internaţional, miza fiind o specializare în chirurgie în Franţa. Au participat 170 de medici din toată lumea, iar Lucian Stoica s-a numărat printre cei 12 câştigători.


Sculptor pe inimă


A stat în Franţa nouă ani, perioadă în care a învăţat să lucreze pe inimă, la fel ca un sculptor. De altfel, el a realizat o premieră în România ulterior când, în timpul unei intervenţii chirurgicale, a fost nevoit să sculpteze cu bisturiul în septul inimii, pentru a salva viaţa pacientului. Aceasta nu este singura premieră a medicului. El a introdus în ţară tehnica revascularizării inimii (by-pass) cu artere mamare interne, în loc de vase de la picior, metodă care reduce suferinţa post operatorie a pacientului şi ajută la o refacere mai rapidă a organismului.


De când activează în cadrul Clinicii de Cardiologie din Iaşi, prin mână medicului au trecut inimile a mii de pacienţi, atât copii cât şi adulţi, din toate judeţele Moldovei. Cel mai  în vârstă pacient pe care l-a tratat celebrase deja 92 de ani, iar cel mai tânăr avea doar câteva ore de viaţă. „Era vorba despre o malformaţie congenitală gravă care trebuia rezolvată urgent“, precizează Lucian Stoica.


Pregăteşte alte tehnici inovatoare


„Am avut şi operaţii în care am stat 20 de ore, dar satisfacţia de a salva o viaţă compensează orice efort“, explică medicul. Tot la capitoul operaţii complexe medicul a adăugat cazul unui pacient care a ajuns pe masa de operaţie cu muşchiul inimii rupt în două. Pe viitor, Lucian Stoica pregăteşte tehnici inovatoare în domeniul protezelor cardiace, dar consideră că nu a venit momentul să le dezvăluie.

întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai greu moment din carieră?
Cel mai greu este atunci când, indiferent de eforturile pe care le depui, nu poţi salva viaţa pacientului deoarece a ajuns într-o stare mult prea gravă pe masa de operaţie. Din fericire, acestea sunt puţine.
Ce pasiune aveţi în afara celei de chirurg?
Îmi place să mă plimb cu băieţelul meu de şapte ani a cărui dilemă acum este „cine a inventat şcoala“. Şi îmi place să pictez, dar nu am timp.
Sunt spectaculoase cazurile pe care le operaţi?
Să nu uităm că medicii salvează zilnic pacienţi grav bolnavi, care nu sunt consideraţi cazuri spectaculoase şi nici nu sunt mediatizaţi.

ce-i place
Îmi plac călătoriile, să vizitez muzee, mai ales cele de pictură, să grădinăresc când am timp. În copilărie am fost pasionat de pictură, mai ales grafică, dar acum nu mai am timp liber. La oameni îmi place sinceritatea.

ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care mint şi cei mediocri, care îşi facă loc indiferent de mijloacele folosite. De asemenea, nu-mi plac cazurile grave, extrem de grave, unde nu există posibilitatea de a salva viaţa pacientului.

profil
născut. 14 decembrie 1966, Iaşi.
studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie, Specializare Chirurie la Paris, membru a numeroase Colegii medicale internaţionale.
familie. Căsătorit, are un copil.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite